Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

7 smrtnih grijeha studentskog ljeta: pogreške koje trebate izbjegavati

MojFaks | Nakon predavanja, 08.08.2016.7 smrtnih grijeha studentskog ljeta: pogreške koje trebate izbjegavati

Trudite se, rasturate od učenja, polaganja ispita i studentskih poslova koji vam pomažu platiti školarinu ili stanarinu, a onda uživate ljeti u zasluženom odmoru, dekadenciji i ljenčarenju.

No, bez obzira na kojoj ste godini fakulteta, jeste li na kraju ili početku studija i traženja posla, uzalud potrošeno ljeto nije uvijek najbolja ideja.

Sedam je smrtnih grijeha studentskih ljeta, a vi se potrudite da ne zgriješite...barem ne previše.

Ljenčarite svaki dan
Svima treba malo odmora nakon duljeg perioda stresa i napornog rada, ali nemojte izgubiti fokus na bitne stvari. Jednom kad se počnete dosađivati, demotivirat ćete se, a iz tog se stanja teško iščupati. Mislimo da je ljenčarenje odlično i da nam baš to treba nakon rokova, ali to je pogrešno.

Isplanirajte neke lakše obaveze koje ćete odrađivati tijekom tjedna i pokušajte zadržati kakvu-takvu strukturu dana koje provodite kod kuće, na moru ili besposleno u gradu u kojem studirate.

Ne razmišljate o smještaju tijekom sljedeće akademske godine


Osigurajte si krov nad glavom sljedeće akademske godine. Budite u kontaktu sa cimerima (trenutnim ili budućima), pratite natječaje za smještaj u domovima i štedite novac za smještaj ao je to potrebno. Jesen će doći puno brže nego što mislite.

Zapostavljate svoje zdravlje
Pazite na sebe i na svoje zdravlje tijekom ljeta: jedite zdravo i vježbajte (plivanje u moru se također računa, kao i vožnja bicikla i rolanje). Tulumarenje, opijanje, ustajanje u poslijepodnevnim satima – iako vam možda zvuče kao idealan ljetni bioritam, ne pripremaju vas psihofizički za novu akademsku godinu koja donosi nove izazove i obaveze. Budite dovoljno fit da se uhvatite u koštac s njima u rujnu i listopadu.

Trošite novce na gluposti


Držite se budžeta i nemojte trošiti više nego što imate. Ljetovanje, more, druženje – sve nas to može "prevariti" da potrošimo više no što smo planirali, ali razmišljajte i o jeseni i povratku na fakultet. Dobra je ideja pronaći ljetni posao koji će vas natjerati da ostanete u formi, zadržite dnevnu rutinu i novu akademsku godinu započnete u plusu što se bankovnog računa tiče.

Dopuštate da vam mozak atrofira
Svi volimo gledati omiljene serije pa si s vremena na vrijeme priuštimo i poneki maraton, ali pokušajte osim toga pročitati i koju knjigu ili se pak uhvatiti popisa literature za neki od kolegija koji vas čeka najesen. Započnite i blog – to je super način da održite um vitalnim, a dobro će izgledati i u životopisu – posebice ako je relevantan za vaš studij.

Zanemarujete životopis


Odvojite nekoliko sati za uređivanje životopisa. Ako ste stekli neke nove vještine, naučili nešto novo, postali iskusniji u nekom području ili poslu – svakako to navedite u životopisu. Također razmislite biste li preko ljeta nekako mogli "napumpati" životopis: raspitajte se o mogućnostima volontiranja, stažiranja i besplatnih tečajeva koje ćete onda prije početka nove akademske godine unijeti u CV.

Propuštate priliku da se okružite izazovima
Provjerite organizira li vaš fakultet neke radionice ili projekte na koje bi se mogli prijaviti, provjerite kako možete doprinijeti lokalnoj zajednici (volontiranje), javite se kompaniji u kojo biste željeli raditi nakon diplome i ponudite im svoju pomoć – čak i besplatno ako treba. Ljeti je većina zaposlenika na godišnjem pa su šanse velike da će im vaša pomoć dobro doći, a i pokazat ćete inicijativu i ambicioznost koja se uvijek cijeni.

I zabava može biti izazovna: iskušajte neki vid zabave koji vas je  možda plašio i koji se niste usudili probati! Rafting, ronjenje s bocama, planinarenje, vožnja kartinga – u kontroliranim uvjetima i pod budnim okom profesionalaca isprobajte nešto novo što će vas napuniti samopouzdanjem i novom energijom. Zaslužili ste!

L.B./izvor: The Independent
foto:


ljetni prazniciljetostudentiodmorljenčarenjepogreškeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se