Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Danas jedeš kavu, sutra pola menze: 5 prehrambenih navika koje prakticira svaki student

MojFaks | Nakon predavanja, 11.05.2017.Danas jedeš kavu, sutra pola menze: 5 prehrambenih navika koje prakticira svaki student

Studenti se po prehrambenim navikama uvelike razlikuju od srednjoškolaca ili od 'odraslih' ljudi. To je zato što su njihovi rasporedi pretrpani pa onda u pauzama od predavanja trče u menzu ne bi li pojeli neki pristojan obrok ili nešto 'na žlicu'.

Premda ponekad studenti nemaju vremena sjesti i pojesti u miru, postoje dani kada u želudac "trpaju" sve i svašta. I to čak nekoliko puta dnevno. Osim toga, tu je i iksica koja je studentski prozor u svijet jeftine prehrane pa koji kolač ili čokolada više na tacni uopće nije problem.

...KVIZ: Saznaj koja si hrana iz menze...


...Menze na udaru studenata s Ekonomije: Probavaju i fotkaju hranu da vi lakše odlučite gdje ćete jesti...


Ne treba zanemariti i to da velik broj studenata uči tijekom noći pa se onda kada padne mrak najčešće poseže za junk food-om poput čipsa, čokoladica i smokija, a da ne pričamo da u toj priči kava teče u slapovima. Sve u svemu, studenti nisu populacija koja previše pazi na to koju hranu unosi u tijelo i u kojim količinama niti kada, što je i sasvim razumljivo s obzirom na način života. Ovdje smo sumirali prehrambene navike koje su gotovo svim studentima dobro poznate:

Doslovno zaborave jesti
Svi su se barem dva puta tijekom studiranja našli u situaciji kada su morali obavljati više stvari odjednom ili su pisali neki seminar ili diplomski rad po nekoliko sati u knjižnici. Kada se "ufuramo" u neko istraživanja ili pisanje diplomskog tada ćemo zaboraviti na neke druge stvari koje bi trebali napraviti, poput toga da bismo trebali nešto prizalogajiti. No, kada se i sjetimo da bismo trebali jesti tada shvatimo da nam je želudac prazan i da nas hvata lagana nesvjestica.

Postoje dani kada bi mogli slistiti pola menze
Nekada studenti u jednom danu pojedu više nego što su jeli kroz cijelu godinu. Radi se uglavnom o danima kada se najviše uči jer je tada potrebno i najviše energije no, studenti pretjeraju pa se bespotrebno isprejedaju čokoladicama, keksom, čipsom i svim drugim što u sebi ima tonu kalorija.

Piju alkohol kada god treba i ne treba
Svaka prilika je dobra prilika za zdravicu
...ili barem tako misle studenti. Nema ništa loše u kojoj pivici nakon predavanja, ali često si tijekom studija dopuštamo puno više od sitne zdravice. Vođeni filozofijom: "Padnem pijem / Prođem pijem" studenti konzumiraju alkohol prilično često i to možemo slobodno nazvati "prehrambenom" navikom koja je studentima dobro znana.

Odjednom postanu "jedi zdravo" freakovi
Od osnovne škole nas uče da je raznolika prehrana dobra te da bi uz uravnoteženu prehranu i kretanje trebali biti zdravi, ali mi to zanemarimo. Osobito za vrijeme studiranja jer tko još ima vremena za "zelenjavu"? No, nakon teškog prejedanja od nekoliko dana u menzi zabrijemo da ćemo se od danas (češće sutra) hraniti zdravo i toga se pridržavati do kraja semestra pa i kasnije. Tada postanemo freakovi za zdravo na par dana dok opet za tri dana ne dođe sezona pizze i pomfrita u naš život.

Nemaju raspored za doručak, ručak i večeru
Kada smo kod kuće vrlo je lako pojesti doručak, osobito ako se toga drži cijela obitelj, ali vrijedi sasvim druga priča kada živimo i studiramo u drugom gradu. Zbog cjelodnevnih fakultetskih obaveza i drugih stvari koje moramo obavljati, za vrijeme studija nemamo raspored za najvažnije obroke u danu. Tako ćemo ručak imati tek u 18 sati, a večeru vjerojatno oko 21 sat.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Tomislava Horvatić


hranastudentska prehranaprehrambene navikeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se