Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Đira' se u Batmobilu: Student iz Dalmatinske zagore napravio vlastiti električni automobil

MojFaks | Nakon predavanja, 26.09.2018.'Đira' se u Batmobilu: Student iz Dalmatinske zagore napravio vlastiti električni automobil

Napraviti samostalno automobil sigurno nije lako, ali je to pošlo za rukom Mariju – studentu iz Runovića u Dalmatinskoj zagori. Naime, on je 'izgradio' vlastiti Batmobil te je prije toga također zaslužan za nekoliko inovacija poput pametne ljuljačke i pametnih kontejnera.

Malo mjesto Runović pokraj Imotskog, krije veliku tajnu. Jedan od najpoznatijih superjunaka na svijetu baš je ovdje odlučio čuvati svoj automobil. Ne, niste sanjali ako ste u prolazu kroz Runović ugledali Batmobil, piše zimo.hr.

Izvor: dnevnik.hr

"Napravio sam ga sam. Od ideje do samog finalnog proizvoda - prošlo je dvije godine. Znači napravio sam neke nacrte pa sam otišao na Palmižanu zaraditi da bi mogao ideju pretvoriti u neki taj proizvod i zaradio sam i vratio se, kupio alate i prije godinu dana sam počeo izrađivati i evo sad je došlo do auta .", kazao je za InMagazin 21-godišnji student elektrotehnike Mario Ljubičić.

Njegov hobi nije jeftin


Od ideje do izrade trebalo je samo godinu dana. A svoje supervozilo izradio je reciklirajući dijelove starih automobila. Baš kad je počeo izrađivati te nacrte bio je ograničen mogućnostima. Imao je prednje staklo od Golfa zadnje od Yuga već kod kuće. Onda je razmišljao da tim staklima napravi čvrstu šasiju i neki dizajn pa je ispalo tako kako je bio ograničen mogućnostima, ali Marku i nije toliko bitan dizajn već funkcionalnost. Put do ostvarenja sna nije bio nimalo jednostavan. Sate i sate je utrošio na izradu ovog futurističkog elektromobila. Pritom su mu se događale i različite nezgode. Kad sa svojim Batmobilom prolazi mjestom, još uvijek izaziva začuđene poglede stanovnika. Domet automobila je dvadeset kilometara, a maksimalna brzina koju postiže je 70 kilometara na sat.

Izvor: dnevnik.hr

"Auto pokrećemo na daljinski, otkočim i auto je spremno za polazak, trenutno je u prvoj brzini. Auto je u potpunosti automatiziran. Ima automatske senzore za kišu, senzore za svjetlost, parking senzore i za automatsku kočnicu.", ispričao je mladi inovator.


...Pametan i električan: hrvatski student osmislio bicikl koji je nemoguće ukrasti...Da bi ostvario svoj san trebalo je uštedjeti novac, jer njegov hobi nije nimalo jeftin. Kako bi mogao kupiti alat za svoju radionicu, sezonu je proveo radeći kao kuhar na Palmižani. No, student ostaje skroman pa je za kraj rekao da nije profesionalac, ali ono što je trebalo tada za napraviti automobil je naučio. Nismo sigurni hoće li ovaj momak u budućnosti biti konkurencija Mati Rimcu, ali će sigurno zaokupiti njegovu pažnju.

Televizijski prilog o mladom inovatoru pogledajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: zimo.hr/InMagazin
foto: screenshot InMagazin/Facebook@Mario Ljubičić


Batmobilstudentelektrični automobilnapravio samKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se