Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ljigavo ili simpatična gesta za kraj? Ako ne znate kupuje li se poklon mentoru diplomskog pročitajte kako su to riješili ovi studenti

MojFaks | Nakon predavanja, 29.05.2018.Ljigavo ili simpatična gesta za kraj? Ako ne znate kupuje li se poklon mentoru diplomskog pročitajte kako su to riješili ovi studenti

Nakon teško napisanog diplomskog rada određuje se datum kad će budući obraniti napisano. Naravno, riječ je o obrani diplomskog na kojoj student izlaže svoj rad i odgovara na pitanja članova komisije. Važna osoba u cijelom 'procesu' je i mentor koji studenta cijelo to vrijeme usmjerava i pomaže mu.

Svake godine stotine apsolvenata odabiru mentora koji će nadgledati i usmjeravati pisanje njihovog diplomskog rada. Mentori su ujedno profesori koji imaju veze s temom diplomskog, a studenti ih biraju ili po tome koliko su profesori upoznati s temom pisanja ili po tome koliko im je neki profesor drag. Nažalost, nije rijetko ni da studentu mentor bude profesor kojeg ipak nije priželjkivao.

Izvor: mojrad.net

Neovisno je li studentu mentor "prirastao srcu" ili jedva čeka da obrani rad kako ga više ne bi morao vidjeti, svaki se diplomac pita treba li ili ne nakon obrane pokloniti nešto svome mentoru. Ako se odluče za to, uglavnom posežu za nekim skupljim alkoholnim pićem, zatim kvalitetnijom bombonijerom ili pak fancy kemijskoj olovci. Na ovu temu razgovarali smo s profesoricom s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koja, za razliku od nekih kolega na drugim fakultetima, nije za kupovinu dara mentoru.


Profesorima može biti neugodno prihvatiti, ali i odbiti znak pažnje


"Meni je to zaista jako neugodna situacija. Neugodno mi je uzeti poklon, a i odbiti jer su to, barem mi se čini, studenti uvijek od srca i s veseljem poklanjali. Ja im kažem da mi ništa ne kupuju. Najljepši poklon je dobra obrana rada i znanje – da znam da sam ih zaista nešto i naučila. Zvuči kao floskula, ali je tako", komentirala je profesorica.

Izvor: Unsplash

Dok neki smatraju da je tradicija nešto pokloniti mentoru nakon obrane, dosta studenata se ne slaže s takvim stajalištem.

Studenti često kupe neku sitnicu, ali znaju da to nije obaveza


Čitajući različite forume možemo naići na protivnike poklona za mentora koji se pozivaju na Etički kodeks Sveučilišta u Zagrebu. Točnije, citiraju članak 1. naziva "Primanje darova i drugih dobara" koji u točki 1 kaže: "Članovi sveučilišne zajednice ne smiju tražiti darove, poticati darivanje niti primati ikakve darove, bilo za sebe ili za drugu osobu, za koje postoji razborita pretpostavka da će posredno ili neposredno utjecati na njihovu objektivnost, ispunjavanje profesionalnih obveza te poštovanje profesionalnih prava i dužnosti".

Odmah se može reći da u tu "skupinu" ne pripadaju darovi za mentora jer oni su na neki način izraz zahvalnosti i ne utječu na ocjenu diplomskog rada niti na obranu. Između ostalog, poklon se uvijek mentoru daje nakon obrane.

Izvor: screehsnot@Etički kodeks Sveučilišta u Zagrebu

Premda postoje studenti koji su svojim mentorima rado dali poklon, drugi pak nevoljko, postoje i oni koji to nikako nisu htjeli učiniti jer smatraju da je mentorstvo dio profesorskog posla i da za poklonima nema potrebe. Na tu temu razgovarali smo s mladima koji su nedavno diplomirali, a koji su nam otkrili svoje mišljenje o poklonima za mentora i jesu li oni nešto darovali. Ovo su neki od odgovora:

"Nevoljko sam mentoru kupio poklon, ali je to nešto što se očekuje kakav god mentor bio. Kupio sam neku skupu fancy kemijsku olovku i bombonijeru",
bivši student Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

"Da, kupio sam mentoru bombonijeru i butelju vina, ali i svim članovima komisije isto, ženama i cvijeće. Nekak' mislim da je pristojno zahvaliti se mentoru što ti pomogne napraviti taj zadnji korak", bivši student Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

"Kupila sam poklon mentorici jer sam to zaista full htjela. Profa je obožavala gejmati pa sam jedva uspjela naći prvu ikad izdanu i legendarnu indie igricu za PC. Izradila joj i tematsku čestitku u tom điru sa zahvalom, frend je napravio dizajn. Da je bio bilo tko drugi u pitanju, a ne žena zbog koje zapravo radim i volim to kaj radim, i koja mi je neizmjerno pomogla da diplomiram, ne vjerujem da bih kupovala", bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

...Zašto su strogi profesori najbolji mentori?...


"Nisam kupio mentoru poklon ni na jednoj razini do sada, i mislim da neću niti za doktorat kad već dođe na red. Mislim da je to nepotrebno i isprazno jer ljudi to rade 'reda radi', a mentori dobivaju bonuse na plaću za mentoriranje i tvoj pristup radu treba biti 'gesta' kojom pokazuješ zahvalnost", bivši student Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Izvor: Unsplash

"Ma kakvi. Nisam niti znala da mentoru kupi poklon dok me netko od prijatelja nije pitao hoću li nešto dati. To je njegov posao (ako već mentorira) i ne vidim razlog za to. To se čini 'reda radi' i zato što je prije 10 godina to bilo normalno", bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

...'Povoljno pišem seminare, ali i disertacije': Tko je kriv što studentima drugi pišu radove?...


"Nisam mentoru kupio poklon i ne vidim potrebu za time. Surađivao sam s čovjekom i više puta mu se zahvalio te smo imali dosta prijateljski odnos pa nisam mislio da je potrebno. A i samo po sebi mi je malo ljigavo to, slično 'uvlačenju' za bolju ocjenu, nikad to nisam radio pa nisam htio ni tad", bivši student Odjela za kulturologiju u Osijeku.

"Nisam kupila poklon mentorici jer to joj je posao. Ni meni nitko ne donese poklon kad dobro odradim kaj radim niti to očekujem. To su piz*arije. Plaćena je za to",
bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Meni je praksa kupovine poklona mentoru u redu, dok je god u granicama normale. Ja sam komisiji cijeloj kupila bombonijeru i ciglu kave, a mentorici isto to, plus butelju njenog najdražeg vina i buket. Mislim, isto mi je kao i kad smo razrednicima na kraju osnovne i srednje kupovali poklone, s tim da si ovdje sam financiraš poklon", bivša studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Izvor: Unsplash

"Iako je mentoru posao da bude mentor, kupio sam mu konjak na kraju. Ipak je riječ o nepisanom pravilu i ja sam ga odlučio ispoštovati", bivši student Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

"Da, poklon sam kupila i mentoru i članovima komisije i to svima isto - Bajadere i butelje. Jedino sam najskuplju butelju poklonila mentoru. Naravno, sve je to uručeno nakon obrane", bivša studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

"Ja sam cijeloj komisiji kupio po cugu, neku bocu viskija, tako nešto, samo mentorici malo skuplju nego ovih drugih dvoje. Mislim da je bio neki 'fancy' Ballantine's. Nemam čak ništa protiv te prakse, dok su pokloni ukusni i nisu previše skupi, nego simbolično predstavljaju kraj tog procesa. Problem mi je sad na doktoratu u Bugarskoj, ne znam imaju li oni tu praksu nakon obrane da se nešto poklanja i slično. Čuo sam samo da kod nas u Hrvatskoj doktorandi vode komisiju na ručak nakon obrane, što mi je isto u redu, jer tu imaš priliku i malo ozbiljnije ili opuštenije popričati s profesorima, odnosno budućim kolegama. Kad smo prošle godine položili zadnji ispit na doktoratu, nas četvorica smo izveli profesore na cugu, da proslavimo i to mi je bilo super jer smo onda upoznali malo i neku drugu njihovu stranu, u ležernijoj atmosferi", bivši student Filozofskog fakulteta u Osijeku.

...Proslava obrane diplomskog: Trebaš li mentoru dati poklon i pripremiti zakusku za komisiju ili je dovoljno – ništa?..."Nisam poklonio mentoru poklon, a i smatram da to u danas više nema smisla kada svi diplomiraju kao na 'industrijskoj traci', a ne kao nekada po pet studenata godišnje i kada se diplomski pisao pišanjem krvi par mjeseci i zbilja u suradnji s mentorom. Tada je to bilo i prihvatljivo, nešto do 500 kuna maksimalno", bivši student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Izvor: Unsplash

Na svakom studentu je hoće li mentoru zahvalnost pokazati u vidu poklona ili ga tek odvesti na piće ili ćete pak smatrati da je mentoriranje u opisu profesorovog posla pa nećete pokloniti ništa. Ono što bi svakako bilo pametno jest ostati s mentorom u kontaktu i kasnije jer to može donijeti brojne poslovne prilike kao i šansu za bolju umreženost unutar akademske i znanstvene zajednice.

Ivana Petrić
foto: print-centar.net/Unsplash/Pixlr


mentormentorstvodiplomski radpoklondarpoklon mentoruKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se