Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Društveni život ili strogo studiranje? Evo zašto biste mogli požaliti ako sve ispite riješite u roku

MojFaks | Nakon predavanja, 29.06.2018.Društveni život ili strogo studiranje? Evo zašto biste mogli požaliti ako sve ispite riješite u roku

Iako je krajnji cilj studiranja osposobiti se za buduće zanimanje, poziv ili posao, ono podrazumijeva mnogo više od toga: osiguravanje pozicije u društvu, priliku da doživimo iskustva specifična za to razdoblje života, obogatimo intelektualne kapacitete, zaljubimo se, partijamo kao nikad prije (a vjerojatno ni poslije) i proširimo mrežu poznanstava i prijateljstava.

Može li se sve to balansirati? Podrazumijeva li studentski život maksimalnu usredotočenost na učenje i rješavanje studijskih obaveza ili pak i cijeli paket doživljala van fakultetaizlaske, upoznavanje novog grada, novih lica, eksperimentiranje s vlastitim granicama kad su alkohol, neispavanost i stres u pitanju? Žalite li više zbog stvari koje napravite, a koje neslavno propadnu ili onih koje nikada niste ni pokušali realizirati?

...'Ostavit ću te ako ne završiš faks u roku!' Zaslužuje li osoba koja vam postavi ovakav ultimatum – pedalu?...


U ovoj se dilemi našla studentica koja se nalazi na kraju svog studentskog putovanja. Sa samo nekoliko ispita do kraja, shvatila je da je učeći i rješavajući fakultetske obaveze propustila mnogo onih popratnih stvari: izlaske, kave s kolegama, uživanje u osjećaju slobode, priliku da kolegi koji joj se sviđa od samog početka studija da do znanja da je tako. Svoju je ispovijest podijelila s čitateljima Ispovesti.

"Ostalo mi je još par ispita na fakultetu i do sad sam bila prezauzeta učenjem za njih, tek mi je sad ušlo u glavu da više nemam prilike izaći u gradu u kojem studiram, da do daljnjega neću više živjeti odvojeno od roditelja i za kraj, da ću završiti faks, a da nijednom nisam otišla na kavu s kolegom kojeg gledam od prvog dana, ali se nikad nisam usudila išta pokušati", napisala je.

...Nemoguća misija! Student 2. godine ne može naći prijatelje u domu: 'Svi su u grupicama, ne možeš nikoga upoznati...'


Nekima će se njena dilema učiniti banalnom, ali je činjenica da je teško balansirati sve izazove koje pred mlade postavlja studentski život: želimo doći do te diplome, ali smo također u velikom iskušenju da isprobamo i sve čari života koji najčešće podrazumijeva prvi pravi osjećaj slobode, daleko od roditelja i njihove kontrole.

S njenom situacijom poistovjetilo se još studenata koji smatraju da su previše usredotočeni na polaganje ispita i diplomiranje u roku, ali velika većina ipak smatra da pretjeruje i da svakako ne propusti priliku izaći s fatalnim kolegom prije diplome i povratka u obiteljski dom jer je činjenica da se propuštene prilike ne zaboravljaju.

...Nema dovoljno perilica, ali dogovoriš kavu za 2 minute: Evo zašto većina studenata ipak bira život u domu...


Jeste li vi pronašli optimalan balans između učenja, polaganja ispita i rješavanja drugih obaveza na fakultetu i izlaženja s prijateljima i uživanja u svemu što studentski život nudi?

L.B./foto: Pixabay


studentski životdilemadruštveni životpolagaje ispitaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se