Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Sve medalje posvetio je majci: Zbog ovog FER-ovca pomiču se termini ispita i vježbi

MojFaks | Nakon predavanja, 19.05.2017.Sve medalje posvetio je majci: Zbog ovog FER-ovca pomiču se termini ispita i vježbi

Da FER-ovci ne sjede samo pred računalom dokazuje i mladi Enes Garibović koji se sportom bavi još od najmlađih dana. Prije tri mjeseca na Prvenstvu Europe za mlađe seniore ovaj student pobijedio je Francuza Da Costu i postao europski prvak u karateu.

Nakon Züricha 2011. hrvatski karataši ponovo su osvojili momčadsku medalju na Prvenstvu Europe koje se ove godine održavalo u Turskoj. A one se, kako ističe glavni tajnik Europskog karate saveza Stjepan Čelan, cijene puno više nego pojedinačne kolajne, piše Večernji list.


Osim što je pravi karate majstor Enes na FER-u ostvaruje prosjek ocjena 4,0... izvor: regionalni.com

Nakon fantastične braće Kvesić, Anđela i Ivana, koji su u momčadskom dijelu ostvarili po pet pobjeda, najzaslužniji za novu broncu jest 21-godišnji Varaždinac Enes Garibović. Tih dana Enes se mučio sa svojim izvedbama, nisu bile kakve je priželjkivao, a onda mu se, baš u borbi za broncu, dogodila najbolja borba u karijeri.

...Diže utege k'o od šale i planira na FER: Upoznajte djevojku kojoj se ne želite zamjeriti...


Osim toga, Enes je pobijedio i najnovijeg teškaškog prvaka Europe Talijana Simonea s 8:0, odnosno prekidom borbe nakon što mu je plasirao udarce nogom za tri i dva boda. FER-ovac to ističe kao najbolju borbu u karijeri.

On je hrvatska karataška nada


Neke od boljih borbi u karijeri imao je Enes i tri mjeseca prije na Prvenstvu Europe za mlađe seniore. A tada je, nakon četiri tijesne pobjede, u finalu naprosto eksplodirao i Francuza Da Costu pobijedio s 10:2

"I ta mi je pobjeda svakako u najužoj konkurenciji onih najboljih u karijeri, no ova protiv Simonea mi je najdraža jer je bila za momčadsku medalju. A kada s nekim dijeliš sreću, onda je sreća veća. Uostalom, draža mi je ova momčadska bronca nego ono moje zlato na EP-u do 21 godine", otkrio je Enes za Večernji.


Izvor: croring.com

A da je Enes velika hrvatska karataška nada, potvrđuje i njegova kolekcija medalja s posljednja tri Prvenstva Europe za mlađe seniore. Između 2015. i 2017. Enes je kompletirao odličja jer je osvojio broncu, srebro i zlato.

Uskoro slijedi i novi trofej: fakultetska diploma


Trofej koji mu se u dogledno vrijeme smiješi jest diploma na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Trenutno je na trećoj godini fakulteta s prosjekom 4,0. Kaže da je izabrao smjer električno i računalno inženjerstvo te ga trenutno najviše zanima tehnologija u medicini.

...Sa stijene na faks: Svjetski prvak u penjanju studira na zagrebačkoj Ekonomiji...


"Uz obvezna predavanja i nekoliko sati učenja ja nerijetko dnevno dvaput treniram. Prvi je trening obično rad na snazi ili izdržljivosti, što odradim sam, a navečer sam na karataškom treningu. Na početku je bilo dosta naporno, no sada imam potporu dekana i prodekana, uz službeni zahtjev iz ureda Saveza, oni mi pomažu da pomaknem termine ispita ili vježbi", prepričao je Enes.

...Buđenje u 5:30 i kardio natašte: Mišići studenta Brune oborit će vas s nogu...


Nažalost, njegove akademske i sportske uspjehe ne može vidjeti njegova majka Tamara jer je bez nje ostao prije četiri godine. To je bio veliki gubitak za Enesa pa od tada sve svoje medalje posvećuje majci. No, njegov otac, Esad Garibović, nekadašnji hrvatski reprezentativac, našao se u dvojnoj ulozi jer je ujedno i izbornik.


Njegov otac Esad je ujedno i izbornik karataške reprezentacije... izvor: regionalni.com

"Otac se jako dobro snalazi u toj dvojnoj ulozi. Zapravo, on posve razdvaja očinski dio priče od trenerskog. Čak me je, kao manjeg, više puta istjerao s treninga, kad bih pričao ili zabušavao, pa bih išao pješice kući gdje bi mi onda objasnio zašto je to učinio. Kada smo na pripremama, njemu smo mi svi isti, nema odvajanja, a tek kod kuće smo otac i sin, no i tamo jako puno razgovaramo o karateu. To je moja i njegova životna ljubav", kaže karataš.

Esad ima i sestru Elmu koja je sada na prvoj godini psihologije i prosjek ocjena joj je 4,6. Kao što možete vidjeti u obitelji Garibović postižu se veliki sportski i akademski uspjesi.

Cijeli intervju s mladim prvakom možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: Karate klub Varaždin


karateeuropski prvaFER-ovacKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se