Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kako hormoni i stres utječu na učenje: meditacijom i postavljanjem ciljeva do boljih ocjena

MojFaks | Nakon predavanja, 11.03.2016.Kako hormoni i stres utječu na učenje: meditacijom i postavljanjem ciljeva do boljih ocjena

Osim prilagodbe tijekom dolaska na fakultet, jedan od problema s kojim se studenti susreću je i stres tijekom učenja za ispite.

Iako količina stresa može utjecati na vaše pamćenje i brzu reakciju, kako bi se on u startu izbjegao važno je u učenje unaprijed dobro isplanirati, ali i s učenjem početi nekoliko mjeseci prije ispitnog roka.

Probajte svaki ispit tretirati kao cilj koji ćete lako ostvariti!

STEROIDNI HORMONI I UBRZANE REAKCIJE


Ubrzane reakcije u nekim slučajevima mogu biti dobre, ali ne i kod učenja. Naše tijelo, ali i mozak odgovaraju na stresne situacije putem brojnih hormona i neurotransmitera. Kada tijelo osjeti neku ugroženost ili opasnost, nadbubrežna žlijezda počinje ispuštati steroidne hormone, među kojima je i hormon stresa. Ovom reakcijom izravno se utječe na srce, pluća, cirkulaciju i metabolizam osobe.Ovaj način rada hormona osobu ostavlja spremnu na sve, ali ujedno otežava učenje, jer tako stimulirana osjetila nisu povezana s 'dubljim' pamćenjem naučenog.

IPAK SE PRIVIKNEMO NA STRES


Akutni stres u kratkom periodu može utjecati na naše pamćenje, ali i ako se na neki način odlučimo stresu oduprijeti, nakon nekog vremena naše će se tijelo naviknuti na stresne situacije. Mozak prvi nauči normalno funcionirati kada se pojavi tjeskoba ili strah. Na ovaj se način može povećati i razina samokontrole i logičkog zaključivanja.

Studenti koji su učestalo pod svakodnevnim stresom ne smiju se začuditi ako to ostavi trajne posljednice na njihvo razvoj. Naime, djeca koja su odrastala na rubu siromaštva, u kući roditeljima s mentalnim oboljenjima ili bila žrtve nasilja u kasnijim će godinama imati problema sa samokontrolom i pažnjom.

I PROFESORI SU BITNI


Kako bi se sve te reakcije mogle izbjeći i u startu spriječiti, moguće je i u kasnijoj dobi početi sa usvajanjem osobina ličnosti ili socijalnih vještina. S jedne strane veliku ulogu u svemu igra profesor čije predavanje slušate i bilo bi najbolje kada bi svoj predmet objašnjavao temeljito i s mnoštvom primjera, kako bi ga studenti kasnije mogli lakše usvojiti. Nakon toga tek može započeti individualno učenje studenata u studentskim domovima i stanovima.

PREDAVANJA O STRESU


Ono što bi studentima svakako uvelike pomoglo su i preliminarna predavanja o simptomima stresa i tjeskobe na fakultetima, kako bi ih i oni sami mogli prepoznati i na vrijeme spriječiti. Tako će prije samog učenja i usvajanja pojmova iz knjiga i skripti napraviti plan  i biti organiziraniji. Ako se ono što trebate naučiti i postaviti si kao cilj koji želite postići, jer kad znate da je nagrada za njega velika, imat ćete i snažniju volju za učenjem.MEDITACIJA NA FAKULTETIMA


Isto tako, iako je mala vjerojatnost za to, bilo bi odlično kada bi se u praksi na fakultetima primjenjivala meditacija kojom ne samo da će se studenti tada već moći suočiti sa stresom, nego će to imati i dugoročniju 'obranu' od istog.

Stoga, ukoliko želite smanjiti mogućnost stresa kod učenja ili javnog izlaganja pred kolegama, pokušajte poraditi na tome da otkrijete na koji način vaš mozak i tijelo reagiraju na stres i kako ga u samom početku možete spriječiti.

Jasna Ožanić
foto: Pixabay


stressteroidni hormonipamćenjemeditacijaučenjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se