Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Kod njega malo izbaciš dekolte i imaš prolaz': Studentice nam otkrile igraju li na kartu izgleda na ispitu

MojFaks | Nakon predavanja, 10.07.2017.'Kod njega malo izbaciš dekolte i imaš prolaz': Studentice nam otkrile igraju li na kartu izgleda na ispitu

Gotovo na svakom fakultetu postoji profesor ili profesorica za kojeg se priča da ocjenjuje studentice na temelju njihovog izgleda. 'Malo se našminkaš, nasmiješ i prolaziš', pričaju studenti za takve profesore, a takvom načinu rada ne ide u prilog ni nedavno istraživanje čiji su rezultati pokazali da profesori bolje ocjene daju atraktivnim studenticama.

Očajnički potezi su uglavnom još uvijek ideje u našoj glavi za vrijeme ispitnih rokova pa razmišljamo o tome da slomimo neki dio tijela kako ne bismo morali doći na ispit. No, je li studenticama 'as u rukavu' izgled pa zbog njega mogu proći ispit ili čak povećati ocjenu?


Izvor: Shutterstock

Ja bih rekla da nije nego se tu radi (dijelom) o "udovoljavanju" profesoru koji pred sobom na ispitu voli vidjeti mlade djevojke "sređene baš za njega". I ako će taj profesor dati manju ocjenu "nesređenoj" studentici samo na temelju njene pojave ili veću onoj koja se "sredila", tada je on loš profesor i ne bi trebao raditi sa studentima.

Svi znamo barem jednog takvog profesora


Još u srednjoj školi sam znala za takve profesore i predavali su mi. Bilo je vrlo neugodno odgovarati pred tim profesorom ili još gore, gledati kako odmjerava prijateljice koje trenutno odgovaraju. Čak i tada, sjećam se, djevojke iz škole znale su kod kojih muških profesora mogu doći na usmeni ispit u "tabula rasa" štihu, ali će dobiti dobru ocjenu jer su odjenule majicu s dubljim dekolteom dok im sjajilo "šljašti" s usana.

...Šokantni rezultati: Profesori na fakultetu bolje ocjenjuju fizički atraktivne studentice...


...'Odgovarali smo kod profe u stanu, imala je prepariranu mačku': Studenti nam otkrili najbizarnije ispitne priče...


Iskreno, nisam se vodila tom metodom niti u srednjom, ali ni na faksu. Ne mogu zažmiriti i reći da "nikada se nisam susrela s nekim tko je igrao na kartu izgleda za prolaz" jer to bi bila laž. Znala sam kolegicu koja je redovito na usmene ispite kod jednog profesora dolazila namjerno u pripijenim haljinama/suknjama (ljeti) te u dekoltiranim majicama. Premda se namjerno tako obukla umjesto da je koji dan prije otvorila skriptu, uvijek je govorila da joj je jako neugodno dok osjeti njegov pogled na sebi. Prema njenoj priči, jednom ju je namjerno tijekom odgovaranja i na ploču izveo (premda nije trebao, niti je ikakvo računanje bilo u pitanju) pa joj je buljio u zadnjicu i na kraju joj dao visoku ocjenu premda je znala jedva za prolaz.


Izvor: Shutterstock

Zbog svega dosad navedenog, dlučila sam pitati studentice, događaju li se takve situacije i danas te jesu li ikada igrale na kartu izgleda kako bi prošle ispit.

"Uvijek sam igrala na kartu znanja, a ne izgleda"


Studentice iz ove priče kažu da se nikada nisu kroz fakultet provlačile na račun svog izgleda niti su se posebno dotjerivale za one profesore kod kojih mogu dobiti prolaz zbog ugodne vanjštine. No, većina njih je čula za takve slučajeve iako same tome nisu pribjegavale. Diana, studentica iz Zadra kaže da je baš sada tijekom lipanjskih ispita čula za jedan takav prolaz na "lijepe oči", odnosno na "lijep dekolte".

...Nepravda, korupcija, asistenti koji 'sole pamet': Studenti otkrili zašto jedva čekaju kraj fakulteta...


"Za nekoliko profesora sam čula da daju prolaz studenticama koje su atraktivne i koje se malo srede za ispit. Čula sam čak neki dan u prolazu dvije kolegice dok su pričale o ispitu pa je najednom jedna od njih rekla ovoj drugoj: 'Ništa se ne boj jer kod njega malo izbaciš dekolte i imaš prolaz'. To mi je bilo užasno degutantno jer ako su studentice već svjesne toga da je profesor neka vrsta perverznjaka, zašto onda ne nauče (kao što bi trebale i za druge ispite) i pojave se u dolčeviti pa pokažu svoje znanje, a ne da same žele biti tretirane kao 'komad mesa' samo zbog prolaza ili bolje ocjene. Grozno mi je to", prepričala nam je Diana.

Martina s politologije smatra takav način prolaska na ispitu jadnim, ali opet s druge strane, kaže da se ne čudi što se takvo što može dogoditi na fakultetu.


Izvor: Shutterstock

"Ja nisam nikad igrala na kartu izgleda na faksu, ali znam za jednu curu koja je to radila i uspijevalo joj je čak.. Prejadno mi je da se takve stvari uopće mogu događati na faksevima, ali opet, čemu se čuditi. Kakve sve stvari prolaze na faksu, ovo je još 'normalno'", tvrdi studentica,

Lucija je nedavno diplomirala na učiteljskom fakultetu, a kada se prisjeća svojih ne tako davnih studentskih dana, kaže da je za ispite dolazila u nešto "elegantnijem" izdanju, no da zna i djevojke koje su dolazile sređene zbog bolje ocjene.

"Uvijek sam dolazila na ispite finije odjevena, i kod muških i kod ženskih profesora (ništa pretjerano, već jednostavno pažljivije birani outfit nego inače), čisto zbog nekog općenitog dojma urednosti i pristojnosti. Ne mogu poreći da izgled nije igrao ulogu u stvaranju općenitog dojma osobe kao studenta. Isto tako znam nekoliko kolega koji su otvoreno igrali na tu kartu, cure kod muških profesora, dečki kod ženskih profesora, i rekla bih da su bili uspješni u tome. Iskreno, nemam baš neko mišljenje o tome jer je to njihova osobna stvar i ne dira me. Ako misle da će tako zaraditi ocjenu koju misle da zaslužuju, neka im. Imala sam nekoliko kolega koji su brojali svaku krpicu u kojoj bi kolegica i ja dolazile na predavanja pa nekako zbog njih izbjegavam razmišljati i tome kako se tko oblači i zašto", otkriva Lucija.

Studentica Paula prepričava da su kod nje na fakultetu bili rijetki usmeni ispiti na kojima bi studentice mogle dobiti višu ocjenu na temelju izgleda, ali da nikada nije igrala na tu kartu. Kaže da se to kosi s njenim uvjerenjima.

"Na pismenim ispitima studentice baš i ne mogu igrati na kartu izgleda budući da se ocjenjuje samo ono što je na papiru, a ne jesam li ja došla pisati taj ispit u minici ili ne. Uglavnom, nisam nikad igrala na kartu izgleda jer, realno, moje udvaračke sposobnosti stvarno nisu takve da bi to prošlo čak i da sam imala prilike igrati na tu kartu. Da se razumijemo, čak i da sam imala prilike to napraviti, ne bi jer se to kosi s mojim uvjerenjima. Isto tak ne znam nikog tko je igrao na tu kartu jer na mom faksu baš i nema usmenih ispita", kazala je Paula.


Izvor: Shutterstock

Maja s novinarstva kaže da je uvijek voljela igrati na kartu znanja, a ne izgleda. Tvrdi da se za ispite malo bolje odjenula nego za klasična predavanja.

"Nisam nikada igrala na kartu izgleda na faksu - uvijek sam se dolično oblačila i nikad nisam željela da moj izgled privlači pažnju profesora, već samo znanje. Ne družim se s curama koje su se pretjerano uređivale za faks - samo za izlaske, ali ima cura u mojoj generaciji kojima je bitnije što su obukle i koliko su šminke nanijele, nego jesu li naučile", kaže Maja.

Na osječkom pravu nedavno je diplomirala Josipa kaže da joj je idiotski kada je neka od njenih kolegica pokušala dobiti prolaz na ispitu na račun izgleda i da ona to nikada nije radila. A između ostalog, kako tvrdi, nije joj se ni dalo.

"Takvih sređenih 'bedevija' ima sigurno, a što se tiče slučajeva da su mi baš poznati, sjećam se da je jedna ženska došla na usmeni kao da ide na raspravu na sud jer je profesor rekao da se od nas očekuje da dođemo ulickani. Kad je pala usmeni, nije joj bilo jasno kako je pala kad se obukla kako treba. Da sumiram, ja to nisam radila jer sam normalna i bilo mi je dovoljno pouzdati se u svoj mozak, a ne izgled. S druge strane, sigurna sam da ima ženskih koje će to napraviti, jer 'cilj opravdava sredstvo'", drži Josipa.


Izvor: Pixabay

Iako studentice s kojima sam razgovarala nisu pribjegavale "metodi dekoltea / kratkih suknji / crvenih usana" na ispitu kako bi prošle, može se zamijetiti da djevojke to i dalje rade. To rade jer mogu, a mogu jer takvi profesori rade na fakultetima. Kada malo odvrtimo film, više je zabrinjavajuće što takvi rade i u srednjoj pa se ondje tinejdžerice od početka "uče" da mogu dobiti višu ocjenu kod tog i tog profesora, a ne zamjećuju koliko je to ustvari gnjusno. Usprkos tome što se to tako na prvu ne čini, uvijek je bitno znanje i ono što nosite u glavi, a ne na sebi.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


izgledprolaz na ispitukarta izgledasređenaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se