Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Kopiraonice dižu više love od kladionica': Studenti otkrili koliko potroše na KOPIRANJE tijekom rokova

MojFaks | Nakon predavanja, 13.06.2018.'Kopiraonice dižu više love od kladionica': Studenti otkrili koliko potroše na KOPIRANJE tijekom rokova

Iako kopiranje ne košta puno i uglavnom se svodi na nekoliko lipa po stranici, kad se zbroje svi materijali troška ipak ima pa se neki studenti šale da će u kopiraonici ostaviti svu ušteđevinu.

Kada studiramo onda smo puni sitniša jer nikada ne znamo što će nas snaći pa da moramo do kopiraonice. No, kada dođe vrijeme ispitnih rokova, znamo da ćemo pola života ostaviti u kopiraonici kopirajući i printajući različite skripte. Tako se pripremamo za besane noći pune učenja i strepnje, a budući da kopiranje košta "siću", pitali smo se koliko studenti zapravo potroše na to tijekom ispitnih rokova.

Izvor: copyplus.hr

Kaže se "Kuna po kuna palača", a u studentskom svijetu se komotno može reći "Lipa po lipa i zdrobiš puno love" jer novčanici postaju barem malo tanji u vrijeme rokova. Naravno, ne troše svi studenti isti iznos novca na kopiranje. Isto tako, nije niti svaki fakultet isti pa se ne može reći da primjerice studenti medicine troše manje na kopiranje od FER-ovaca ili je pak obrnuta situacija.

Studenti smatraju da ne troše previše na kopiranje, a mnogi na to potroše 0 kuna


Zanimalo nas je koliko u prosjeku hrvatski student potroši novca na kopiranje materijala za fakultet pa smo zato porazgovarali s nekoliko sadašnjih i bivših studenata. Naravno, koliko tko potroši varira od osobe do osobe jer neki od njih imaju naviku izrade vlastite skripte vlastitom rukom ili uče s ekrana. Tako primjerice studentica Informacijskih znanosti kaže da potroši točno nula kuna na kopiranje jer sve zapisuje u bilježnice, a skripte su joj isključivo na laptopu ili mobitelu.

Izvor: Facebook@Copymax

"Ja na kopiranje jako rijetko išta potrošim. Inače sve pišem u bilježnice i tog ima masu, ali tako više volim. Skripte učim preko laptopa ili mobitela, a ako se frendica sjeti nekad mi doma isprinta skriptu, no nije mi od velike važnosti da ju imam isprintanu", kaže studentica.

Ista stvar je i sa studentom Učiteljskog fakulteta u Zagrebu koji tvrdi da uči isključivo s tableta. Student Odjela za Matematiku u Osijeku ističe da on sve ima "na cloudu" pa također kod njega nema troška kopiranja materijala. No, na nekim fakultetima studenti hrpu materijala kopiraju kao što nam je ispričala sadašnja studentica Ekonomskog fakulteta, koja je nekada studirala pravo.

...Napisati ju sam ili učiti iz 'ostavštine' prošle generacije? Studenti otkrili kako izgleda idealna skripta...


"Dok sam bila na Pravnom faksu, svaka skripta je bila minimalno 50 kuna, a kopiranje knjige po 100. Na Ekonomskom su skripte po 30 kuna, ali sam sad u fazi da mi je ostalo par ispita vezanih uz računanje pa uzimam instrukcije i tamo dobijem sve - skripte i testove. Instrukcije su u prosjeku 800-1200 kuna", ispričala nam je.

Studentica diplomskog studija na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti u Zadru kaže da u vrijeme ispitnih rokova zna potrošiti do 100 kuna na kopiranje i printanje. Kaže da ima problem s učenjem s ekrana i da se jednostavno tako ne može koncentrirati.

...Piši skripte ovim fontovima i više nikad nećeš pasti na ispitu...


"Nije mi žao dati na kopiranje ako znam da će mi to pomoći da naučim i položim ispit. Jasno mi je da iz nečega moram učiti, a budući da moram i 'šarati' po skripti i podvlačiti, mislim da je onda ta kopirana skripta bolji izbor od prave knjige. Teško mi je učiti na računalu pa nerijetko i svoje skripte radim od ovih kopiranih skripti...ne pitajte bolje. Tako da u prosjeku na kopiranje za vrijeme ispitnih rokova potrošim vjerojatno do 100 kuna, ako ne i mrvicu više", otkriva studentica.

Izvor: Pixabay

Bivši student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, koji za sebe kaže da je old school jer je studirao prije "clouda" koji je spomenuo student iz Osijeka, tvrdi da bi po kolokviju ili ispitu potrošio 20 kuna za kopiranje. No, ističe da su na fakultetu mogli besplatno printati. Studentica Pedagoškog fakulteta u Puli kaže da uvijek uzima skripte starijih kolega ili bi ih isprintala kod nekoga na poslu pa nije trošila puno.

...Najteži dvoboj ikad: mrze li studenti više ljetne ili zimske ispitne rokove?...


"Dok sam studirala hrvatski i engleski, često smo morali kopirati i po cijele knjige za lektiru (koje su bile svaki tjedan uz kolokvij čitanosti) jer bi u knjižnici bio samo jedan primjerak koji se nije mogao posuditi (najviše iz stare hrvatske književnosti). Nije uvijek tako puno, ali jedno 50 kuna tjedno smo ostavljali u prosjeku (to na preddiplomskom, kasnije nije bilo toliko lektira)", kaže bivša studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Izvor: Pixabay

"Prije sam znala često kopirati. Većinom je mama na poslu ove manje printala, ove veće sam u kopiraonici. Znalo je tu na početku dosta novaca ići, oko 50 kuna za skriptu. Sada se tjeram s laptopa učiti posto su većinom zadaci i rješenja", tvrdi studentica PMF-a.

Student Pravnog fakulteta u Zagrebu ponudio je zanimljivu analogiju, naime, usporedio je kopiraonice s kladionicama. Naime, on kaže da nije siguran "dižu li više love kopiraonice u vrijeme rokova ili kladionice u vrijeme svjetskih sportskih prvenstava". Tvrdi da je kroz školovanje kopiraonicama ostavio sigurno nekoliko tisuća kuna.

Svakako bi bilo zanimljivo vidjeti koliko potroše studenti medicine jer su njihove knjige i skripte uvijek debele, a kao što možemo vidjeti iz odgovora studenata – najčešće se trude ne potrošiti mnogo pa tako mnogi uče s računala ili tableta. Oni koji kopiraju ulažu u ovo od 20 kuna po kolegiju pa do nekoliko stotina kuna, ovisno o materijalima (knjiga ili skripta i sl.).

Iako nam se ovo može izgledati kao zanemariv trošak, potrebno je ove cifre pomnožiti s brojem ispita koje svaki student položi do kraja školovanja, a u tom slučaju brojka više nije zanemariva jer dosegne i do tisuću-dvije kuna.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Copymax


kopiraonicakopiranje materijalakopiranjeprintanjeispitni rokovinovacKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se