Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ljeto najdepresivnije godišnje doba za mlade: evo kako to promijeniti

MojFaks | Nakon predavanja, 18.07.2016.



Ljeto najdepresivnije godišnje doba za mlade: evo kako to promijeniti

Ljeto bi trebalo biti najbolje, najzabavnije i najveselije godišnje doba u životu svake mlade osobe, ali nažalost, pokazalo se da nije baš tako. Mladi su ljeti – najusamljeniji.

Novo istraživanje otkrilo je da se više od polovine mladih tijekom ljeta osjeća izolirano, a četvrtina ispitanih izjavila je da je to doba godine kad se osjećaju najusamljenije što je najizraženije među djevojkama (29%), piše Independent.

Promjene u tehnologiji olakšale su nam mogućnost da s prijateljima (barem prividno) lakše ostanemo u kontaktu, no ovisnost o društvenim mrežama i pametnim telefonima stvaraju kontra-efekt: mladi se osjećaju izolirano i usamljeno jer se rjeđe kvalitetno druže, a češće pišu poruke ili komuniciraju putem društvenim mreža.

Istraživanje koje je provela udruga National Citizen Service (NCS), pokazalo je da skoro dvije trećine mladih s prijateljima na društvenim mrežama "chata" svaki dan, ali samo njih 14% će izaći van i doista se naći s "ekipom". Jedan od dvadeset ispitanika izjavio je da tijekom čitavih ljetnih praznika neće vidjeti nikoga od prijatelja.

Aaron Balick, psihoterapeut i autor studije, kaže da je održavanje "stvarnih" odnosa s prijateljima od presudne važnosti za mentalno zdravlje svake mlade osobe jer stimulira kompleksne socijalne, psihološke i emocionalne procese u mozgu koji se još uvijek razvija i raste.



Rezultati studije stižu u periodu u kojem je zabilježen porast problema s mentalnim zdravljem među mladima, posebice studentima. Profesor sa Sveučilišta u Glasgowu nedavno je zaključio da mladi pate od depresije, tjeskobe i manjka sna jer osjećaju neprestanu potrebu da budu na društvenim mrežama, 24 sata dnevno.

Profesorica sa Sveučilišta u Ulsteru, na znanstvenoj konferenciji koja se također bavila mentalnim zdravljem mladih održanoj prošli mjesec, izjavila je da život studenata može biti ispunjen tjeskobom i osjećajem usamljenosti, što su pokazali rezultati studije provedene u Sjevernoj Irskoj.

Natasha Kizzie, ravnateljica Odjela za marketing udruge NCS, izjavila je da je mladima potrebna institucija poput ove jer im nudi sadržaje kojima se vesele jednom kad predavanja i ispiti završe: "Ne samo da nudimo ljetovanja po povoljnim cijenama nego vašoj djeci osiguravamo ispunjeno ljeto kako bi imali društvene i ispunjene praznike. Na ovaj način mogu isprobati nešto novo, upoznaju nove ljude iz različitih sredina i savladaju nove vještine zbog čega će doista imati ljeto za pamćenje."

Zbog toga se i vi pobrinite da ljeto provedete aktivno: u druženju, odmaranju, ali i učenju novih stvari. Budite zadovoljni ljetnim danima, jednom kad se vratite na fakultete i prisjetite se što ste sve radili!

Nekoliko odličnih ideja ua ispunjeno i zabavno ljeto pronađite na sljedećim poveznicama:

...Pripreme za sljedeći semestar: 5 načina da spremni dočekate jesen...


...5 ljetnih stvari koje moraš napraviti s prijateljima prije nego što kreneš na studij...


...Produktivni i na plaži: Zašto je ljeto najbolje vrijeme za on-line učenje...


L.B./izvor: Indepedent
foto: Pixabay


ljetni praznicitjeskobadepresijaaktivno ljetomentalno zdravlje



Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se