Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Finalistica prestižnog natjecanja: Studentica Dinka uz pomoć šminke pretvara se u bića iz mašte

MojFaks | Nakon predavanja, 06.06.2017.Finalistica prestižnog natjecanja: Studentica Dinka uz pomoć šminke pretvara se u bića iz mašte

Kozmetička industrija je unazad nekoliko godina doživjela pravu renesansu, a jednim dijelom to se dogodilo zahvaljujući beauty vloggericama i YouTubericama. Uz nekoliko poteza makeup kistom i poznavanje tehnika šminkanja, neke od tih šminkerica transformiraju se u neobične 'likove', a među njima je i studentica Dinka Vojvoda.

Dinka je na prvoj godini diplomskog studija Međunarodno poslovanje na engleskom jeziku na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Ono što ovu studenticu čini posebnom jest ljubav prema makeup-u koja se javila još dok je išla u vrtić kada bi nehotice uzimala maminu kozmetiku te imala svoje prve pokušaje šminkanja. U petom razredu shvatila je da ju šminka zanima više nego njene vršnjakinje, a kako u šali kaže, te osnovnoškolske eksperimente sa šminkanjem ne želi niti komentirati.


Dinka je šminku zavoljela još u vrtiću, a na fakultetu se počela ozbiljnije baviti makeup-om... foto: privatna arhiva

No, otkada je krenula na fakultet radila je za Skin Care brendove i skupljala znanje, a tek je prošle godine skupila hrabrosti otvoriti vlastiti profil za šminkanje na Instagramu. K tome, tada je odlučila svoj talent i potencijal pokazati i drugima pa se ove godine prijavila za NYX Face Awards i ušla u finale.

Želi se baviti i šminkom i područjem koje studira


Budući da je Dinka i freelance vizažist, zanimljivo je vidjeti u kojim prigodama sve šminka žene i tko je njena klijentela. Kako kaže najčešće šminka za vjenčanja, a njene mušterije su uglavnom mlade djevojke. Smatra da se zrelije žene teško prepuštaju rukama i kistovima vizažista jer su skeptične zbog iskustva iz prošlosti pa naglašava da uvijek valja slušati klijentice, dati im savjet, ali da finalni izgled treba biti ono što su klijentice željele.

...Gejmaju, šminkaju se, daju savjete: Upoznajte domaće studente YouTubere...


Dinka ima još malo do kraja svog školovanja na fakultetu i nada se da će u životu moći spojiti dvije stvari koje voli: šminkanje i područje koje studira. Ističe da studira ono što joj je bio prvi izbor, no u slučaju da ne uspije spojiti to dvoje, uvijek će jedno od toga biti hobi.


Foto: privatna arhivaKlijentice najčešće šminka za vjenčanja, a uglavnom su to mlade djevojke... foto: privatna arhiva

"Jako sam sretna što se bavim dvjema stvarima koje me zanimaju, vesele i ispunjavaju, a što će biti u budućnosti prepuštam u ruke sudbini jer obje opcije bi me jednako veselile"
, optimistična je Dinka.

Ulaskom u finale NYX Face Award natjecanja sigurno je otvorila nova vrata u svojoj karijeri jer je ondje pokazala da posjeduje veliki talent u transformaciji uz pomoć šminke.

Pobjeda na NYX Face Awards bila bi potvrda da su se trud i "znoj" isplatili


Prošle godine je prvo mjesto na NYX Face Awards odnijela poznata domaća šminkerica i blogerica Ivana Blažoti Mijoč te je kući ponijela titulu NYX Professional Makeup Beauty Vlogger Hrvatska 2016. Ovaj natječaj provodi se u četiri faze koje imaju tri kreativna izazova, a u svakom izazovu ocjenjuju se umijeće, kreativnost i prezentacija.Studentica Dinka je ušla u top pet finalistica za ovogodišnju nagradu sa svojom transformacijom u podvodno "čudovište", odnosno Underwater Monster. Prepričava da se na natjecanje odlučila prijaviti sasvim slučajno dok se spremala za faks jer je vidjela reklamu na YouTubeu.

...Maša savjetuje: Kako se našminkati za more, a kako za promociju...


"U tom trenutku sam stavljala tuš na oči i nisam mogla kliknuti da preskoči oglas, pa sam ga odslušala do kraja. Zaboravila sam na njega ubrzo, ali drugi dan se dogodila identična situacija pa mi se nametnulo pitanje: 'Zašto ne?' Htjela sam zapravo vidjeti vlastite granice i naučiti nešto novo, što svakako jesam", otkriva mlada vizažistica.Pobjeda bi za nju značila potvrdu da se sav njen trud i "znoj" koji je uložila u šminkanje i učenje na kraju isplatio. No, tu za nju ne bi bio kraj jer još uvijek ulaže u vlastito napredovanje u području makeup-a. Premda bi joj pobjeda puno značila, tvrdi da je jako zadovoljna i s trenutnim plasmanom natjecanja. Dobivanje titule NYX Professional Makeup Beauty Vlogger Hrvatska 2017. za nju bi bila odskočna daska za daljnji razvoj i prilika za širenje vlastitih mogućnosti.

Vizažista sada u Hrvatskoj ima puno jer je svijet zahvatila "globalna šminkerska groznica"


Dinka tvrdi da danas sve vrvi od vizažista jer je, kako to studentica opisuje, "svijet zahvatila globalna groznica" u kojoj se svatko može prozvati samoukim vizažistom ili je samo završio tečaj šminkanja. U šali kaže da je stanje takvo da je gotovo vizažista više nego ekonomista.

...Majstorica šminke savjetuje: ovo je savršen novogodišnji make up..."Vizažist je profesija koja zahtjeva konstantno učenje, neprospavane noći u proučavanju novih tehnika, proizvoda i metoda, te eksperimentiranje naučenog na dobrovoljcima (koji su najčešće poznanici). Mnogi smatraju da se vizažist isključivo bavi šminkanjem, ali često to bude i uloga dermatologa, kozmetičara i savjetnika, a nerijetko i psihologa", otkriva Dinka.Za Dinku i njene maštovite transformacije za NYX Face Awards možete glasati ovdje, a njen šminkerski Instagram profil pogledajte na linku.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva/NYX Face Awards


NYX Face Awardsšminkericavizažisticabeauty vlogericaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se