Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Mladi i alkohol: Psiholozi savjetuju kako uspješno 'izliječiti' mamurluk

MojFaks | Nakon predavanja, 14.09.2016.Mladi i alkohol: Psiholozi savjetuju kako uspješno 'izliječiti' mamurluk

Vjerojatno vam se nije jednom dogodilo da ste noć prije malo više popili, a iduće jutro se borili s mamurlukom. Evo kako si možete olakšati taj omraženi 'dan poslije'.

Iako je najbolja prevencija sprečavanja takvog stanja manji unos alkohola u organizam, bitna je i prehrana, smatraju psiholozi koji su nam dali stručna mišljenja o sprečavanju mamurluka.

Zašto pijemo?


Nemogućnost prihvaćanja obaveza koje odrasla dob podrazumijeva, ali jednako tako i strah od socijalnih interakcija, može biti uzrok prekomjernog uživanja u alkoholu, smatra Dragutin Vučković, psihoanalitičar iz Hrvatskog društva za analitičku psihologiju. Poznato je da nakon određene količine alkohola, osjećamo opuštenost i spontanost, pa se i lakše odvažimo prići ljudima.


foto: Dragutin Vučković, psihoanalitičar

"U oba slučaja govorimo o neurozi s kojom se često osoba u pitanju ne može nositi sama i potrebna joj je stručna pomoć. Tijekom psihoterapije osoba je u mogućnosti otkriti uzroke prekomjernog uživanja alkohola i razumjeti kakvu promjenu, u njezinoj psihologiji, takvo uživanje teži postići. Kada se uzrok i svrha osvijeste, tada osoba u pitanju ima mogućnost da potrebnu promjenu uvede u svoj život i bez pretjeranog uživanja u alkoholu", napominje Vučković.

Zdrava prehrana i čajevi ublažuju mamurluk


Kako bi se izbjeglo pretjerano napijanje i borba s mamurlukom jutro nakon, treba dobro paziti na vrstu hrane koju prije noćnog izlaska unosimo u organizam i ne zaboraviti na dovoljnu količinu vode, ali i održavati dobru kondiciju.

"Radi li se o mladim osobama koje su u dobroj fizičkoj i mentalnoj kondiciji i pod pretpostavkom da se radi o tulumu ili izlasku gdje nisu tekli potoci alkohola, dovoljno bi bilo dobro se naspavati, obilno hidratizirati organizam blagim čajevima, prirodnim sokovima, uz unos laganog jutarnjeg obroka. Hidratizacija je posebice važna, jer alkoholiziranje rezultira gubitkom tekućine, posebno neravnotežom elektrolita u tijelu. Elektroliti su važni u sveukupnom metabolizmu svih tjelesnih tkiva, posebice kardiovaskularnog i živčanog sustava", kaže prof. Senka Božić, psihologinja.

S tim se slaže i Sara, mlada studentica komunikologije na Hrvatskim studijima koja se s mamurlukom bori hladnim jogurtom, čili papričicama i upražnjavanjem fizičke aktivnosti. Kaže da je prije napijanja najbitnije pojesti dovoljnu količinu hrane jer će u tom slučaju čak i dan nakon najluđeg izlaska biti lakši.

"Svog najluđeg izlaska se ne sjećam u cijelosti, no, s prijateljima sam kroz razgovor upotpunila priču. Bilo je svega i svačega, vratila sam se kući u 10 ujutro. Dan poslije i nije bio tako loš, bila sam malo umorna i glava me boljela, no, nisam imala problema s mučninom", priča Sara.

Psiholozi smatraju da mladi svakako trebaju izlaziti i zabavljati se, ali više uživati u dobrom društvu, nego u prekomjernoj količini alkohola.

Jasna Ožanić
foto: Pixabay


alkoholmamurlukpsiholoziSenka BožićDragutin VučkovićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se