Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Neobično studentsko natjecanje: Špageti, mostovi i prilika da naučeno na faksu primijenite u praksi

MojFaks | Nakon predavanja, 17.05.2017.Neobično studentsko natjecanje: Špageti, mostovi i prilika da naučeno na faksu primijenite u praksi

U moru neobičnih natjecanja među studentima izdvaja se ono mariborskih studenata građevinarstva i to u gradnji mostova od špageta. Pokrenuli su ga prije osam godina, a u međuvremenu je postalo tradicionalno i međunarodno.

Upravo zbog tog međunarodnog štiha natjecanja, mostove od špageta gradio je 41 tim studenata iz BiH, Češke, Egipta, Hrvatske, Latvije, Poljske, Slovenije, Srbije i Turske. Prema pravilima natjecanja pobjeđuje momčad koja u zadanim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje, prenosi prigorski.hr.

Iako zvuči čudno, konstrukcije sagrađene iz tjestenine mogu izdržati veću težinu nego što misle laici, pa je tako tročlana ekipa mariborskih studenata građevinarstva na svoj most, a da nije popustio, uspjela staviti 89,5 kilograma tereta. Prigorski.hr prenosi da su se na drugo mjesto plasirali njihovi kolege iz Novog Pazara u Srbiji s mostom koji je izdržao 78,4 kilograma opterećenja.


Izvor: Facebook@How strong is the bridge competition


Izvor: Facebook@How strong is the bridge competition


Izvor: Facebook@How strong is the bridge competition

Organizatori natjecanja tvrde da sve veće zanimanje studenata za ovo neobično natjecanje proizlazi iz mogućnosti da se teorijska znanja iz fakulteta i građevinskih škola provjere u praksi, ali da se radi i o dobroj prilici za druženje.

Natjecatelji u gradnji mostova smiju koristiti samo špagete i ljepilo, a izdržljivost konstrukcije provjerava se na više točaka. Ove godine nije srušen lanjski rekord kad je pobjednički most, također rad mariborskih sveučilištaraca, izdržao čak 105 kilograma.

Ivana Petrić
izvor: prigorski.hr
foto: Facebook@How strong is the bridge competition


špagetemostoviMartbormostšpagetigrađevinski fakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se