Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Neka vaša kreativnost izađe na vidjelo: Prijavite svoje filmsko remek-(d)jelo na Reviju studentskog filma

MojFaks | Nakon predavanja, 22.09.2016.Neka vaša kreativnost izađe na vidjelo: Prijavite svoje filmsko remek-(d)jelo na Reviju studentskog filma

Revija studentskog filma festival je posvećen kratkometražnom filmu čiji su autori studenti, ujedno filmski gurmani koji uživaju u malim zalogajima filmske umjetnosti, stoga je kuharska palica festivala prepuštena upravo njima!

Ovo je tek druga Revija studentskog filma. Prošlogodišnja se, prva po redu, održala u studenom u prostorima Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Kinokluba Zagreb. Ove godine se festival održava 28. i 29. listopada u prostorijama MM Centra (iza Studentskog centra).

'Želimo potaknuti audio-vizualno stvaralaštvo među studentima'


Sve je krenulo od nekoliko članova Udruge za promicanje studentskih aktivnosti, U.P.S.A., koji su se ujedinili u Filmsku grupu U.P.S.A. sa ciljem bavljenja filmom kroz njihovo snimanje i projekcije. U organizaciju Revije studentskog filma uključeni su, naravno, sami pokretači Revije, članovi Filmske grupe U.P.S.A., no ove godine je festival pojačala suradnja s MM Centrom i Studentskim centrom Sveučilišta u Zagrebu."Zanimalo nas je što drugi studenti rade na tom području, kako oni koriste film za svoje kreativno izražavanje, te smo im odlučili pružiti priliku da svoj rad podijele s drugima", objašnjava festivalska ekipa.

Ove godine u svoju filmsku kuhinju pozivaju i sve zainteresirane volontere koji žele sudjelovati u organizaciji i realizaciji festivala.

...Novi projekt studentske filmske grupe UPSA-e: sudjelujte na prvoj Reviji studentskog filma...


Cilj Revije je omogućiti mladim filmašima da predstave svoje radove i poticati audio-vizualno stvaralaštvo među studentima u Republici Hrvatskoj. Svrha je ovako koncipiranog festivala upoznati studente s filmskim okruženjem, ohrabriti ih u istraživanju vlastite kreativnosti i kroz neformalna filmska druženja povezati mlade filmske snage.

"Revija studentskog filma predstavlja mjesto na kojem se brišu granice između profesionalnog i amaterskog bavljenja filmom - ako te granice uopće i postoje - mjesto gdje je film oblik umjetnosti otvoren za svakog tko ga pronalazi svojim stilom izražavanja. Zato smo i uzeli slogan Skuhaj film! – filmom se, kao i kuhanjem, bave i profesionalci i amateri u svakodnevnom životu. To je, na koncu, nebitno kad se pred tobom nađe gotov rad – jelo ili film – koje nosi osobnost onog koji ga je radio, neovisno o njegovom zvanju. Stoga je snimanje filma kao i kuhanje – sve ovisi o kreativnosti, i to je ono što želimo poručiti mladim autorima. Neka se ne ustručavaju objavljivati i usavršavati svoj rad ako im diploma ne dolazi s Akademije dramskih umjetnosti, jer mi smo spremni vidjeti svačije uratke i radujemo se svakoj filmskoj deliciji! Slogan Skuhaj film! ostaje isti jer je i naša filozofija ista – podržavanje filmskog stvaralaštva među mladima iz kojih god izvora“, rekla je Iva, jedna od organizatora.

Uspješna prva Revija studentskog filma


Prva Revija studentskog filma prošla je odlično, naročito za prvo izdanje, stoga je organizacijska ekipa i više nego zadovoljna jer se prijavilo 30-ak raznolikih radova. Bilo je eksperimentalnih filmova, igranih, dokumentarnih, čak i glazbenih spotova.

"Bili smo jako sretni zbog toga jer smo na to i ciljali – šarolikost. Općenito su sudionici bili zadovoljni festivalom, nastojali smo postići opuštenu, prijateljsku atmosferu i smatramo da smo to i postigli. Potrudit ćemo se da tako bude i ove godine", kazala nam je organizacijska ekipa.

Neograničen broj prijava i vrhunski filmski žiri


"Prijave se obavljaju vrlo jednostavno – putem formulara na našoj internetskoj stranici, a filmovi se mogu poslati poštanskim putem ili putem WeTransfera. Broj prijava, kao i uvjeti, ni u kojem pogledu nisu ograničavajući, što se može pročitati na našoj stranici jer želimo ostati otvoreni za sve vrste uradaka. Jedini kriteriji su da film mora biti kratkometražni (do 40 minuta), da autori trebaju biti studenti i da film treba biti snimljen unutar zadnje dvije akademske godine. Prijave će biti otvorene do 15. listopada“, podsjećaju organizatori.

Filmove žiriraju prema instinktu jer je tu, naglašavaju, žiri - šefovi njihove filmske kuhinje - koji će puno bolje procijeniti koji su najbolji među pristiglim filmskim zalogajima. I ove se godine u žiriju nalaze tri vrhunska, mlada filmska kuhara u žiriju. Najbolje uratke prijavljene na Reviju biraju Višnja Vukašinović - odlična filmska kritičarka, Ana Hušman – autorica i predavač na Akademiji likovnih umjetnosti i Tomislav Šoban – potpredsjednik Kinokluba Zagreb i višestruko nagrađivani autor eksperimentalnog filma.


foto: revijastudentskogfilma.com

No, nećete samo gledati filme – festivalska ekipa za vas je pripremila i glazbenu poslasticu, ali i izložbu kolektiva! Tako će u sklopu festivala u kafiću Teatra &TD biti održana i izložba kolektiva Schwestern Sister, koji čine sestre Tea i Marta Stražičić, u planu su im i predavanja na temu filmskog stvaralaštva, a festival će zatvoriti tulumom u klubu Klub gdje će na glazbenom meniju biti dva zagrebačka sastava – Spleen G i Jeboton, u suradnji s YEM-om.

Radovi polako i sigurno stižu, pripreme teku, a uzbuđenje unutar organizacijske ekipe ne jenjava – njihova se mala festivala kuhinja zakuhtava.

"Ima posla, naročito vezano za komunikaciju sa sudionicima, promociju, osiguranje tehničkog funkcioniranja festivala… Nema više ispuštanja kuhače iz ruku!", uzbuđena je ekipa organizatora.

Nagrade organizatori drže u tajnosti, tako da to iznenađenje ostavljaju za kraj!

Studenti-kreativci, budite hrabri i ustrajni: neka filmski žiri i publika probaju vaše filmske delicije!

Lucija Špiljak
foto: Facebook@Revija studentskog filma


Revija studentskog filmaMM centarfilmU.P.S.A.Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se