Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nekoliko dana robije za prolaz: Evo kako možete spremiti bilo koji ispit za samo tri dana

MojFaks | Nakon predavanja, 27.11.2017.Nekoliko dana robije za prolaz: Evo kako možete spremiti bilo koji ispit za samo tri dana

Ako ste se barem jednom tijekom školovanja susreli s problemom manjka vremena za spremanje ispita, onda je ovo članak za vas. Ako mislite da se na ovaj način mogu položiti samo ispiti za koje je potrebno pročitati skriptu od 12 stranica – varate se.

Za početak ti želimo dobrodošlicu i iskreno saučešće. Budući da si otvorio/la ovaj članak, možemo pretpostaviti da si kampanjac, a biti kampanjac nije lako, piše Studomat.ba.

...[FOTO] Nekome boca viskija, nekome maramice za suze! Studenti nam pokazali kako im izgledaju radni stolovi tijekom rokova...


Sav materijal, knjige i zadatke koji drugi odgovorniji studenti uče redovno (mjesecima), ti moraš naučiti za samo nekoliko dana što je svakako talent pa ti na tome i čestitamo. I dok isti ti studenti sada uče, ti čitaš kako da usavršiš svoj talent što je svakako pohvalno, jer svi znamo da je talent bez dodatne edukacije i vježbe beskoristan.

Savjet numero uno: Tri dana robije


Za početak, gotovo svi ispiti se mogu spremiti za tri dana, tvrdi ekipa Studomata. Izuzeci su svakako neki ispiti koji slove kao najteži na tvom fakultetu (bilo da se radi o težini materije ili o broju stranica – ako su ušli u legendu kao najteži ispiti, žao nam je ne možemo ti pomoći). Takve ispite ćemo zanemariti i nastaviti sa ovim ostalim, "jednostavnima".

...Svi vjeruju u njih, a ne bi trebali: 5 popularnih mitova o učenju koji su potpuno pogrešni...


Prvo pravilo kampanjskog učenja je: odredi broj dana (po mogućnosti bar tri) i ta tri dana posveti u potpunosti učenju. Pauze su dozvoljene isključivo za odlazak u wc. Ako već moraš nešto pojesti, radi to dok učiš. Prijatelji, obitelj i djevojka/dečko su ta tri dana državni neprijatelji s kojima ne želiš imati nikakva posla. Spavanje bi se trebalo ograničiti što je više moguće – čisto onoliko koliko ti treba da ne bi kolabirao/la. Dakle, svaku sekundu svog vremena za ta tri dana posveti jedino i isključivo učenju. Ako počneš da se samosažalijevaš – prestani. Dok su drugi učili ti si uživao/la, sada stisni zube i izdrži torturu.

Savjet numero duo: Materijal


Materijal je u ovim situacijama od krucijalne važnosti. Knjiga dolazi u obzir samo ako se prije tebe nijedan drugi kampanjac nije sjetio napisati skriptu skriptine skripte za taj predmet. Ako je u pitanju pismeni ispit, svim silama se trudi naći pitanja i zadatke sa ranijih rokova, a ako je usmeni saznaj koja pitanja profesor/ica najčešće postavlja. Ta pitanja ostavi sa strane, trebat će ti za kasnije.

Savjet numero tre: Način učenja


Način učenja se drastično razlikuje u ovakvim situacijama od tvog ustaljenog načina spremanja ispita. Ovo pažljivo čitaj jer je ovo najvažniji savjet od svih. Prvo, trebaju ti markeri svih boja, trebaju ti papiri, papirići – čitava jedna šuma je morala nastradati kako bi ti spremio ovaj jedan ispit.

...'Burn out' sindrom: znakovi da učiš previše...


a) Nema učenja napamet!


Učenje napamet je svakako preporučljivo izbjegavati, ali u ovom trenutku to je smrtna presuda za tvoj ispit. Dakle, pravilo je: pročitaš jednu stranicu, podvučeš par najvažnijih riječi i fraza i tu stranicu prepričaš svojim riječima. Ako postoje neke definicije koje bi inače zahtijevale učenje napamet – napiši ih na papir, idi dalje i vrati se na njih kasnije. Važno je da u što kraćem vremenskom periodu "upiješ" što više gradiva. Koristi se logikom, crtanjem, bojanjem… Svime što ti olakšava da u najbržem roku zapamtiš osnovne teze na određenoj stranici koje možeš "vrtiti u krug".

b) Podsjetnici

Za svaku stranicu koju pređeš, na jednom sticky noteu napiši tri do pet teza koje su bitne za tu stranicu i nalijepi ga na nju. To će ti pomoći da kasnije, kada budeš ponavljao/la sve te informacije, ne gubiš vrijeme čitajući kompletnu stranicu iz početka. Dovoljno je da pogledaš svoje teze i to će te podsjetiti na sadržaj stranice.

c) Podijeli gradivo

Gradivo podijeli na tri jednake cjeline. Jedan dan – jedna cjelina. Dok ne pređeš tu jednu cjelinu ne spavaš, ne jedeš, ne živiš. Ako je potrebno da učiš 12 sati – uči 12 sati, ali savladaj planiranu cjelinu. Ovo podrazumijeva da se "naoružaš" litrama kave, Red Bulla, čokolada što će ti dati snage da izdržiš.

d) Repetitio est mater studiorum


Nakon što završiš cjelinu, možeš ići spavati 5 ili 6 sati. Čim se probudiš i opereš zube (ako već moraš trošiti vrijeme na to) ponavljaš naučenu cjelinu. Ako ti se čini kao da prvi put u životu to čitaš, ne očajavaj! Nastavi ponavljati i nemoj odustajati. Zatim kreni sa sljedećom cjelinom.

Ostale savjete pročitajte ovdje.

* Tekst je prilagođen objavi na portalu MojFaks.

L.B./izvor: Studomat.ba
foto: darkoba/MojFaks


učenjekampanjstvotri danaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se