Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nemojte cijelu skriptu 'farbati' kričavom bojom: 6 metoda učenja koje su učinkovitije od podcrtavanja markerom

MojFaks | Nakon predavanja, 05.10.2018.Nemojte cijelu skriptu 'farbati' kričavom bojom: 6 metoda učenja koje su učinkovitije od podcrtavanja markerom

Iako je nastava na fakultetima tek počela, studenti se neće niti okrenuti, a već će doći vrijeme za pisanje kolokvija. Prije odlaska na kolokvij ili ispit, gradivo valja i naučiti pa budući da studenti imaju puno obaveza, dobro je znati koje su metode učenja najbolje. Većina pribjegava označivanju teksta kričavim flomasterom, ali vjerovali ili ne – ima i učinkovitijih načina za učenje.

Svaki student ima najmanje tri kričava markera za označavanje teksta prilikom učenja jer im to omogućuje da se lakše snađu te podcrtaju ono što im je bitno. Ili im se samo čini da je tako lakše. "Igranje" markerima tijekom učenja uglavnom završi tako da je na kraju cijela skripta obojena u kričavo žutu, zelenu ili narančastu boju, što i nema nekog smisla jer tada ispada da je sve važno. A s tim ciljem student nije krenuo označavati tekst.

Izvor: Pixabay

Mnogi stručnjaci koji su se bavili proučavanjem i učenja i općenito metoda, smatraju da je podcrtavanje markerom loša metoda, iliti u slengu rečeno, totalno s*anje. Zašto? Zašto što sam čin podcrtavanja nema utjecaj na naš mozak da informaciju i zapamti samo zato što smo dio teksta označili. Premda su sljedeće metode možda malo kompliciranije (jer ne zahtijevaju da student samo sjedne, otvori knjigu i podcrtava), stručnjaci tvrde da je ovih 6 metoda ipak korisnije:

#1 Kartice za učenje


Izvor: Tumblr

Stručnjaci kažu da su kartice za učenje puno učinkovitija metoda učenja od podvlačenja teksta markerom. To je zato što su kartice zapravo aktivna metoda učenja jer student sam sastavlja ono što je bitno i piše na kartice. Osim toga, tako se lakše pamti pa ste si uštedjeli i vrijeme na neki način.

#2 Sastavite sami ispit/kolokvij


Izvor: Unsplash

Kako još bolje usvojiti naučeno? Tako da sami sebi sastavite ispit ili kolokvij te ga riješite. Vjerojatno već znate što je bitno i koje gradivo bi moglo biti obuhvaćeno u ispitu. Naravno, rješavajte ga bez "varanja" jer tako provjeravate svoje znanje i bolje ćete znati što još niste dobro usvojili. Stručnjaci kažu da je ova metoda učenja efektivnija od označavanja teksta markerom ili samo čitanja.


#3 Isprobajte "Pomodoro" tehniku učenjaIzvor: study-hack.com

Učenje u komadu bez pauze često ne donosi dobar efekt kakav bi donijelo učenje uz kratke pauze. "Pomodoro" tehnika učenja nalaže da se vrijeme rasporedi na 45 minuta i da se svih 45 minuta iskoristi na učenje. Nakon toga trebate uzeti pauzu od 15 minuta te se baviti nečim drugom i nikako ne biti blizu knjige. Istegnite se, prošetajte, pogledajte dio serije ili filma... i nakon toga ponovno 45 minuta učite!

#4 Prepišite bilješke s predavanja, ali ovoga puta lijepo i čitko


Izvor: Unsplash

Na predavanju, studenti pišu bilješke kako god stignu. Budući da profesori nerijetko vrlo brzo pričaju, studenti moraju brzo zapisivati. Bilježnice im tada izgledaju katastrofalno pa se često i sami studenti u tome ne mogu snaći. Zato ih valja prepisati i to čitko, a osim toga prepisivanje bilješki će vas podsjetiti na gradivo koje ste slušali. K tome, možda je profesor napomenuo nešto važno što će biti u ispitu ili kolokviju, a ne piše u knjizi te jedino to možete naći u bilješkama.

#5 Učinite svoje natuknice smiješnima


Izvor: Unsplash

Osim što humor pomaže u teškim situacijama, može pomoći i u učenju (okej, neki bi rekli da je i učenje teška situacija, ali znate na što mislimo...). Kada unesemo kreativnost i humor u naše učenje tada ćemo bolje pamtiti. Jednostavno, pretvorite svoje bilješke u "vic" koji ćete lako zapamtiti.

#6 Usporedite bilješke s koleginim bilješkama


Izvor: Unsplash

Ako je kolega također sam sastavljao svoju skriptu te pisao bilješke, nije naodmet baciti malo oko na ono što on ima zapisano. Lako je moguće da ste nešto izostavili, a da baš to kolega ima zapisano. Isto tako, vi trebate svom kolegi posuditi bilješke za usporedbu.


...Napisati ju sam ili učiti iz 'ostavštine' prošle generacije? Studenti otkrili kako izgleda idealna skripta...Ivana Petrić
izvor: gurl
foto: Pixabay


označavanje tekstamarkerimetode učenjapodcrtavanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se