Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Noćne ptice, majstori zanata ili kampanjci? Studenti koji uče dugo u noć otkrili su nam svoje tajne

MojFaks | Nakon predavanja, 15.11.2019.Noćne ptice, majstori zanata ili kampanjci? Studenti koji uče dugo u noć otkrili su nam svoje tajne

Neki studenti najviše vole učiti noću jer kažu da tada imaju najviše mira, a neki će za ovim načinom učenja posegnuti samo kad 'zagusti'. No, sigurni smo da nema studenta koji se barem jednom nije okušao u svim čarima, ali i zamkama noćnoga učenja. Ako nisi, pitamo se – jesi li stvarno učio?

Loša organizacija, zabušavanje, okolnosti koje su izvan tvoje moći ili pak jednostavno mir i tišina koju imaš tijekom noći – faktori zbog kojih ste krenuli u pustolovinu zvanu "noćno učenje". Studenti su nam otkrili koji su razlozi njihovog kretanja u noćne pustolovine.

Neki uče isključivo noću

Pojedini studenti jedino i isključivo uče noću jer kažu da im je to najučinkovitije s obzirom na to da tada vlada potpuna tišina, sve je mirno i svi spavaju, a upravo im je ta atmosfera idealna za učenje: "Uh, ako nisi učio noću nisi nikad ni učio (smijeh)! Noćni sam tip, definitivno. Dan je uvijek prepun nekih distrakcija, noć je tiha i mirna i savršena za učenje. Pogotovo sitni sati iza ponoći. Često sam, par dana prije roka, znala učiti do 3 ili 4 ujutro, leći u krevet s mišlju da zapravo uopće ne bih trebala spavati, onda ne bih mogla odmah zaspati, pa roštiljanje po krevetu... Ujutro buđenje i jurcanje do faksa. A kako to preživjeti? Uz neke legalne stimulanse, naravno (smijeh)...", kaže nam B.L., studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Učenje noću - neprocjenjivo!

S njom se slaže i Karmen, studentica sestrinstva, koja je najaktivnija upravo noću, a često joj se zna dogoditi da iz 'noćne smjene' ode direktno na ispit: "Jedino kad ja mogu učiti je – noću! Neprocjenjiv mi je mir i tišina koju tada imam, a danju je to apsolutno nemoguće. Najbolje se koncentriram u te kasne sate. Obično krenem učiti nakon 11 navečer pa do 5, 6 ujutro. Nekad je to i kraće, ovisno o količini gradiva i o tome je li ispit to jutro ili za par dana. Najaktivnija sam noć pred ispit kada mahnito učim jer – sila ne pita! Tada nema spavanja, već direktno odem na ispit."


Noćno učenje kada zagusti

Poneki odabiru noć kao suputnicu u učenju u trenucima zabušavanja i kampanjstva, a studentica Stela pravi je primjer toga jer kako kaže: "Učila bih noću u situacijama svoje gluposti i kampanjskog načina života – dakle, uvijek! Uglavnom je to bilo do 2 u noći, nakon toga brzo odustanem jer sam preumorna i uvijek stavim alarm što ranije ujutro da dovršim započeto pa bih se tako probudila oko 6 i učila još par sati do ispita. Kadikad sam znala i prije ispita otići s kolegicama na kavu pa bismo zajedno ponavljale tik do ispita.", govori nam ova studentica anglistike, Stela.

A za neke dan jednostavno traje - prekratko!

A da dan nije dovoljan za naučiti sve što je potrebno, tvrdi svaki student ikad. Ana se slaže s ovom tezom i prepričava nam svoje iskustvo: "Najkasnije do kad sam učila za ispit je do 2, 3 u noći, i to najčešće prije nekih težih ispita kada nisam bila sasvim sigurna jesam li sve dovoljno utvrdila. Često sam se znala i dizati u 4 ili 5 ujutro da bih još učila do ispita. Dan definitivno ne traje dovoljno dugo kad trebaš učiti."

Pojedinim studentima dan nije dovoljan da sve nauče, a nekima je dan totalno neproduktivan pa su primorani učiti noću, što nam je i potvrdila studentica agronomije, Klara: "Primorana sam učiti noću jer mi je koncentracija slabija danju, a moj raspored spavanja je kaotičan. Najkasnije, zapravo najranije do kad sam učila bilo je 8 ujutro."

Da, znamo da mnogima noćno učenje izgleda kao nemoguća misija, ali... Upravo ovdje uskače nova Coca-Cola PLUS COFFEE - savršeni spoj mnogima dva najdraža okusa i idealan 'podizač' uz kojeg ćete lakše odraditi ove noćne aktivnosti i zadatke. Ma koliko zahtjevne bile!


Nova Coca-Cola PLUS COFFEE, bez šećera i s dodanim kofeinom, dolazi u limenci od 250 mililitara što ju čini praktičnim za osvježenje s nogu, gdje god da se nalazite. Probajte ju i iskoristite dan (i noć) u potpunosti! Više provjerite OVDJE.

Prilog je napravljen u suradnji portala mojfaks i Coca-Cola Adria.


Naslovna fotografija: Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se