Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Proslava obrane diplomskog: Trebaš li mentoru dati poklon i pripremiti zakusku za komisiju ili je dovoljno – ništa?

MojFaks | Nakon predavanja, 15.11.2017.Proslava obrane diplomskog: Trebaš li mentoru dati poklon i pripremiti zakusku za komisiju ili je dovoljno – ništa?

Pisanje završnog rada zadnja je stepenica prije dobivanja diplome i punopravnog statusa akademskog građanina koji vam nakon toga pripada. S obzirom da se radi o važnom i svečanom trenutku u životu svakog studenta, kolege se često pitaju kako obilježiti taj dan i zahvaliti mentoru na pomoći i savjetima.

Došao je i taj dan! Diplomski rad je spreman, uvezan i apsolviran i sad ga još samo morate obraniti. Nakon obrane rada, tijekom koje morate pokazati da vladate tematikom koju ste u njemu obrađivali, vijećanja članova komisije i ocjenjivanja rada i vašeg znanja tijekom obrane, slijedi slavlje – napokon ste došli do diplome.

...Ne cijene ih ni profesori niti studenti: Fakulteti sve češće ukidaju pisanje diplomskih radova...


Iako ćete sigurno proslaviti s obitelji i prijateljima, mnogi kolege ovaj zadnji fakultetski zadatak žele proslaviti i s mentorom, drugim kolegama ili čak čitavom komisijom profesora koji su sudjelovali u obrani. Što i kako organizirati nakon obrane i treba li uopće organizirati nešto u prostorijama fakulteta?

Darivanje mentora ili ne?


Mentor je osoba koju ste odabrali da vam pomogne u realizaciji diplomskog rada. Iako vi sigurno niste jedini student na čijem je radu te godine radio taj dotični profesor ili profesorica, očekujete da vas savjesno vodi kroz njegovu izradu, pomogne savjetima o odabiru metodologije i literature, ali i oko "peglanja" tehničkih detalja pisanja rada. Pisanje završnog rada često zbliži studenta i profesora, posebice ako ste imali korektan odnos i prije komunikacije vezane uz ovu završnu avanturu (barem što se ovog stupnja obrazovanja tiče).

...'Plakala sam, a onda otišla na rakiju': Studenti otkrili kako je izgledao njihov zadnji ispit na faksu...


Iz svih ovih razloga mnogi studenti svojim će mentorima/cama pokloniti cvijeće ili neki drugi maleni znak pažnje, no to nikako nije običaj niti obaveza na svim fakultetima. Kako je moguće saznati od kolega s različitih fakulteta koji su darivali svoje mentore, profesorima se najčešće daruje butelja vina ili boca žestokog pića, a profesoricama bombonijera i cvijeće. No, ovo nikako nije pravilo koje vrijedi za sve studente!

"Uh, zapravo nisam kupovala poklon niti vodila mentoricu na piće. Sad mi je možda žao zbog toga, ali obrana je jako dugo trajala, nakon nje još smo dugo pričali ispred kabineta s jednim starijim profesorom o temi rada i sve je bilo tako lijepo, ali dugotrajno pa smo se poslije razbježali svako na svoju stranu. Na piće sam vodila samo kolege i prijatelje koji su došli slušati moju obranu, ali sam se uhvatila da na piću razmišljam o tome da je sve gotovo i da se moram prijaviti na 'zdravstveno' (smijeh). Nikad nisam znala uživati!", prisjetila se B.L., bivša studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

...Ne kažnjava se, a trebalo bi: Kako izbjeći plagiranje i napisati rad kojim ćete se ponositi...


Kolege s FER-a i PMF-a primjerice tvrde da nakon obrane dolazi jedino srdačno rukovanje nakon kojega svi idu svojim putem, no ima i onih koji su nakon obrane "tulumarili" s mentorom i komisijom do kasnih večernjih sati. Ovo najviše ovisi o vašem odnosu s profesorom, ali i uobičajenoj proceduri za koju se odlučuje najveći broj kolega s vašeg studija.

S obzirom da bi se, kako bivši studenti tvrde, neki profesori mogli naljutiti u slučaju darivanja, a drugi pak ako darivanje izostane, najbolje je ovo provjeriti među starijim kolegama ili pak asistentom dotičnog profesora ili profesorice.

Zakuska s mentorom, članovima komisije i kolegama koji su slušali obranu ili ne?


Ako vam ovo zvuči neobično, onda sigurno ne studirate na zagrebačkom Šumarskom fakultetu. Ondje, prema izjavi jednog bivšeg kolege, oko 90% studenata organizira zakusku nakon obrane diplomskog, ali najveći broj kolega tvrdi da je najbolje, ukoliko atmosfera bude pozitivna i svi članovi komisije i  mentori, kao i "publika" koja vas je slušala, otići u neki obližnji kafić na piće.

"Na obranu mi je došao i jedan inozemni znanstvenik i autor koji je baš u tom periodu boravio u Hrvatskoj, a čije sam teorije obrađivao u svom radu", kaže nam jedan bivši student zagrebačkog Sveučilišta. "S obzirom da je i moj mentor bio u dobrim odnosima s njime, ali i da je on ipak bio renomirani gost kojega smo imali obvezu malo provesti po gradu, nakon obrane sjeli smo u jedan fini restoran i nastavili razgovor u neopterećenoj atmosferi", kaže nam P.M.

...'Povoljno pišem seminare, ali i disertacije': Tko je kriv što studentima drugi pišu radove?...


Ukoliko se ipak odlučite za zakusku, raspitajte se u obližnjim supermarketima o cijenama hladnih plata (jedna je obično dovoljna za desetak osoba) koje možete ponuditi. Neki studenti inzistiraju na domaćim proizvodima, što je odlična opcija ukoliko im roditelji imaju OPG ili imaju neki drugi blizak "izvor" ovakvih delicija. Hranu možete pripremiti i ponijeti sa sobom, ostaviti u automobilu (ovo savjetuju samo kolege koji su branili radove tijekom zime) ili se raspitati na fakultetu o tome gdje biste mogli ostaviti hranu prije unošenja u prostoriju u kojoj ste obranili rad.

Za zakuske se često odlučuju i kolege koji brane radove isti dan s još nekolicinom kolega pa zajedno počaste prijatelje i profesore koji su sudjelovali u izlaganju.

Tradicije se možete držati – ukoliko to želite i možete


U svakom slučaju, izbor je na vama. Najbolje je situaciju procijeniti prema odnosu koji ste ostvarili s profesorom, vlastitim financijskim mogućnostima i osobnim željama, no činjenica je da niste primorani ni na kakvo darivanje niti čašćenje zaposlenika fakulteta niti kolega.

Ukoliko ste raspoloženi za to i ukoliko se to uklapa s određenom tradicijom vašeg odsjeka ili fakulteta, lijepo je i na ovaj način obilježiti ovaj veliki dan – dan obrane rada na kojemu ste marljivo radili, ali i dobivanja diplome.

L.B./foto: hspf.info


obrana diplomskogdarivanjezakuskamentorkomisijaobičajitradicijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se