Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Obrana časti i ocjena: Na zadarskom Sveučilištu studenti postali samuraji

MojFaks | Nakon predavanja, 13.02.2017.Obrana časti i ocjena: Na zadarskom Sveučilištu studenti postali samuraji

Za dobivanje ECTS bodova studenti uglavnom moraju uložiti svoje vrijeme i trud jer se najčešće stječu polaganjem kolokvija ili ispita. No, studenti u Zadru imaju i jednu drugu mogućnost, a to je da bodove mogu 'zaraditi' trenirajući drevnu borbenu vještinu.

Kendo je borbena vještina porijeklom iz Japana koja se izgleda jako svidjela studošima u Zadru. K tome, kendo je ujedno i samurajska vještina koju karakteriziraju borci koji skrivenih lica, ali očito jakih pluća, ispuštaju glasne zvukove tijekom "meča".

Svakim krikom borac protivniku najavljuje gdje slijedi novi udarac, a samo takvi, najavljeni udarci osvajaju bodove. No, biti glasan na Kendu nije samo stvar fer borbe nego se tako i pravilno diše. Iako u ovom sportu ima puno vikanja, studenti kažu da im je najveću neugodu prvo predstavljalo upravo to. Tijekom borbe zadaju se udarci koji skupljaju bodove ovisno o dijelu tijela koje su borci dodirnuli, a to su: glava, grlo, torzo i ruke. Udaraca ispod pojasa nema, glavni rekvizit je bambusova sablja te uvijek moraju biti prisutni štitnici.

...Samo za najhrabrije: egzotični sportovi kojima se možeš baviti u Zagrebu...


"Imala sam puno problema s vikanjem na kendu u početku. Treba neko vrijeme da se čovjek oslobodi oko takvih stvari, ali s vremenom to dođe", rekla je studentica Marija Dražina za RTL Direkt.


Izvor: Kendo Dojo Ouka

Sve ono što je dio ove borilačke vještine poput koordinacije pokreta, praćenja protivnika te najave udaraca dobro utječu na poboljšanje koncentracije, ali i za tjelesnu kondiciju. Zbog ovih razloga je zadarsko Sveučilište na poticaj pročelnika za anglistiku, i ujedno prvog čovjeka Kendo saveza, Marka Lukića, uvelo kendo kao izborni kolegij.

"Mi smo prvi u Hrvatskoj i među rijetkima, možda čak i jedinima u Europi koji imaju tako jedan koncipiran kendo kao kolegij. Ostvarili smo odličnu suradnju sa Sveučilištem Kansai u Osaki, a dokumenti koje smo potpisali podrazumijevaju akademsku i studentsku razmjenu između Zadra i Osake. Naravno, bit će tu i nešto Kenda", rekao je pročelnik Lukić za RTL televiziju.


Izvor: Kendo Dojo Ouka

Ovaj kolegij se ne ocjenjuje, ali zato nosi dva ECTS boda. Samuraji iz Zadra su već bili u Japanu kada su prije dvije godine bili na svjetskom prvenstvu u Tokiju gdje su se natjecali pred 40 000 ljudi. Kako kažu, ondje su dobili poštovanje, a uz Hrvatskoj ih i dalje gledaju kao čudno odjevene "čudake".

Video o zadarskim studentskim samurajima možete pogledati na linku, a kendo je idealan primjer da se i kroz sport i rekreaciju mogu skupljati ECTS bodovi te da se to nužno ne mora raditi samo učenjem.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Kendo Dojo Ouka


ZadarsamurajiKendoSveučilište u ZadruKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se