Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Od 3D naočala do ultra laganog bicikla: Studentski izumi bez kojih bi svijet izgledao totalno drugačije

MojFaks | Nakon predavanja, 18.01.2018.Od 3D naočala do ultra laganog bicikla: Studentski izumi bez kojih bi svijet izgledao totalno drugačije

Mladi i inovativni studenti svijet čine ljepšim mjestom jer ga svakodnevno olakšavaju. No, za neke stvari nismo ni svjesni da su kreacija studenata, a baš bez tih stvari svijet ne bi bio mjesto kakvo danas znamo.

I u Hrvatskoj se možemo susresti s mladim inovatorima i studentima koji su pronašli drugačija i uspješnija rješenja za određeni problem, a bez svjetskih mladih inovatora danas ne bismo imali brojne stvari.

...Pametan i električan: hrvatski student osmislio bicikl koji je nemoguće ukrasti...


...E nećeš razbojniče: studentice osmislile odjeću protiv silovanja!...


Budući da za mnoge ove studente još niste čuli, a napravili su puno za cijeli svijet, mi vam donosimo pregled studentskih izuma koji nas iznova fasciniraju:

3D naočale ne bi postojale bez jednog studentskog izumaIzvor: Pixabay

Kada je imao 20 godina, student Edwin Land je u harvardskom laboratoriju nastavio istraživanje o polarizirajućem filteru. Zbog onoga na čemu je radio, ljudi danas nose polarizirajuće leće u sunčanim naočalama, 3D naočalama, fotoaparatima i u mnogo čemu drugome.

Student se dosjetio kako riješiti tone i tone plastičnih vrećica i otpada iz oceanaIzvor: Pixabay

Boyan Slat došao je do rješenja kako se riješiti nekoliko milijardi tona otpada i plastičnih vrećica koje zagađuju ocean te se taj dio mora zove Great Pacific Garbage Patch. Njegova kreacija koristi plutajuće cvjetove koji "usišu" otpad i onda plastiku usmjere u postojeće tvornice za preradu u kojima će se reciklirati. Dok je imao 19 godina napisao je esej na tu temu i tvrdio da može riješiti zagađenje oceana u pet godina.

Studentica omogućila da se 30 laboratorijskih istraživanja izvesti iz samo jedne kapi krviIzvor: Pixabay

Tada studentica druge godine na Stanfordu, Elizabeth Holmes, preokrenula je način pretrage krvi. U biti, ona je učinila da bude moguće samo iz jedne kapi krvi napraviti 30 laboratorijskih istraživanja. Njena metoda je puno jednostavnija i manje košta od tradicionalnih metoda (jer se krv može jednostavno izvaditi iz prsta), što znači da se tako značajno unaprijedio proces dijagnostike.

Studenti napravili ultra lagani bicikl bez žbicaIzvor: YouTube

Grupa od devet studenata strojarstva s Yalea napravilo je bicikl koji je težak 3,6 kilograma i apsolutno bez žbica. Njihov bicikl izgleda zbilja impresivno, a može ga se nositi i na leđima.

Studenti koji su se pobrinuli da operacije ne pođu po zlu
Studenti sa Sveučilišta Johns Hopkins izumili su "alat" koji sprječava da igla prilikom šivanja ozlijedi unutarnje organe pri zatvaranju rezova nakon operacije abdomena. Svoj izum nazvali su FastStitch, a studenti su ga osmislili jer smatraju da bi se operacije abdomena trebale unaprijediti.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


studentski izumiizumiinovacijestudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se