Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Sve Leine transformacije: Upoznajte studenticu koja će vas totalno zbuniti svojim makeup 'maskama'

MojFaks | Nakon predavanja, 22.05.2018.Sve Leine transformacije: Upoznajte studenticu koja će vas totalno zbuniti svojim makeup 'maskama'

YouTube scena puna je osoba koje na svojim kanalima pokazuju kako se uz pomoć šminke transformiraju u različite poznate likove poput super junaka, Disney princeza ili poznatih osoba. Ta fascinantna umjetnost zove se 'body painting', a upravo tom vrstom umjetnosti bavi se zagrebačka studentica Lea Klečak pa svojim 'maskama' zbunjuje ljude.

Na studiju Lingvistike i Informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu trenutno studira Lea koja ima izniman talent za šminkanje. Naime, ona se uz pomoć makeup-a može pretvoriti u bilo kojeg lika iz bajke, filma ili serije. Ujedno, Lea je jedna od natjecateljica koje su ušle u top 10 u prvom regionalnom Face Awardsu Balkan kozmetičkog brenda NYX.

Lea svojim transformacijama i maskama doslovno zbunjuje ljude, ali priznaje da to i voli raditi... foto: privatna arhiva

Iako je Lea od malih nogu voljela crtati, kada je došla na fakultet to joj je dosadilo. No, u nekom trenutku shvatila je da će "izgorjeti" ako svu kreativu koju gaji u sebi negdje ne izbaci što je dovelo do crtanja po samoj sebi. Prvo je s crtanjem krenula na malim dijelovima kože poput onih oko očiju. Do danas se opustila pa je boju proširila i na ostatak tijela.

Pripreme za masku mogu trajati nekoliko dana, ali se isplati jer ju ljudi pitaju: "Kaj je to tvoja glava ispod?"


Usprkos tome što joj je svaka njena transformacija draga, najdraža joj je maska "ribe udičarke". Tvrdi da je tu najviše "izašla iz kutije" te između ostalog je napravila i funkcionalnu lampicu za udicu, no to joj je najdraža preobrazba zbog komentara drugih ljudi. Mnogi ju i dan danas zbunjeni pitaju: "Molim, kaj? To je tvoja glava ispod maske?" što ovu talentiranu studenticu iznimno veseli."Izrada maske ovisi o tome koliko je ideja kompleksna, samu aplikaciju maske pokušavam izvesti unutar osam sati. Nakon toga nastupa nervoza, a iz toga ništa dobro ne proizlazi. Pripreme za masku mogu trajati nekoliko dana - od skiciranja maske pa do izrade elemenata poput npr. zubiju ili nekog drugog oblika prostetike", otkriva Lea.

...Finalistica prestižnog natjecanja: Studentica Dinka uz pomoć šminke pretvara se u bića iz mašte...


Budući da je apsolventica, više ne "visi" toliko po fakultetu pa kolege uglavnom niti ne znaju za njen hobi, ali nekoliko kolegica ju je tražilo da ih našminka. Naravno, ne u horor stilu, nego lijepo baš kao što to čine vizažisti.

Teško joj se natjerati raditi komplicirane maske "samo da ih objavi na društvenim mrežama" pa joj je NYX Face Awards odlično došao kao poticaj


Lea kaže da je teško naći posao u Hrvatskoj koji bi uključivao body painting. Premda se može nešto od toga zaraditi "sa strane", ali smatra da kao jedini izvor zarade body painting nije idealan. No, ističe da je možda u krivu. Na natjecanje Face Awards Balkan tvrtke NYX prijavila se jer ju je prošlogodišnje državno natjecanje NYX-a motiviralo da nauči još više i napreduje na tom području.


...Otkrio ju je Modni mačak: Studentica Ana oduševljava svojim modnim ilustracijama, a očarat će i vas..."Volim snimati i montirati, a teško mi se natjerati raditi neke kompliciranije maske samo da bi ih objavila na društvene mreže, tako da ovo smatram izvrsnom prilikom da se ponovo malo vratim u akciju i podsjetim se koliko to volim raditi. Dogodine ću se potruditi više stvarati i izvan natjecanja. Što slijedi ako pobijedim? Ne razmišljam toliko daleko u budućnost jer mislim da se usput uvijek nađe previše raznih faktora koji ti promijene sve planove ikad, tako da se trudim fokusirati na to da maksimalno ulažem u sadašnjost i blisku budućnost", kaže Lea.


Jedan od zadataka koji su Leu čekali na NYX Face Awards Balkan...

Bez problema Lea se transformirala u Pennywise iz horora 'It'...foto: privatna arhiva

Još jedna od horor maski...foto: privatna arhiva

Teško je povjerovati da se iza ove maske krije simpatična Lea...foto: privatna arhiva

Za kraj Lea nam kaže da bi se voljela baviti i poslom za koji se školuje jer ju zanima ono što studira, ali i body paintingom jer prema maskama i transformacijama osjeća veliku ljubav. Leine transformacije možete vidjeti na njenom Instagram profilu, a glasovati za nju na Face Awardsu možete glasati ovdje, ali tek od 29. svibnja.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva/Nikola Grejza/Pixlr


body paintingLea Klečaktransformacijezanimljivi studentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se