Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Rijetko viđen STUDENTSKI LUKSUZ u Hrvatskoj! Obukli legendarni DOM u novo ruho: 'Život ovdje je privilegija' FOTO

MojFaks | Nakon predavanja, 25.08.2020.Rijetko viđen STUDENTSKI LUKSUZ u Hrvatskoj! Obukli legendarni DOM u novo ruho: 'Život ovdje je privilegija' FOTO

Dolaskom ispred doma stječete dojam da se nalazite ispred nekog modernog hotela, a ne prostora u kojem borave studenti. Radi se o sadržaju koji će kvalitetu studiranja podignuti na višu razinu.

Obnova kultnog splitskog studentskog doma "Bruno Bušić" je završena te će studenti od početka nove akademske godine useliti u novi, moderniji smještajni kompleks, kojim će splitsko Sveučilište postati još atraktivnije za sve one koji ulaze u akademsku fazu svog obrazovanja, piše Dalmacija danas.

...WOW! Početkom 2020. otvara se preuređena splitska legenda - bit će među najboljim domovima u zemlji, pogledajte zašto! FOTO...


Dom je sagrađen uoči Mediteranskih igara u Splitu i otad je konstantno bio u uporabi. Sve viši rejting splitskog Sveučilišta doveo je i do velike potražnje domskog smještaja, što trenutni kapacitet nije u stanju podnijeti. Iako ovaj zahvat ne predstavlja rješenje problema, korak je naprijed i ogromno poboljšanje uvjeta studiranja.

foto: Igor Jakšić via Dalmacija danas

Obukli legendu u novo ruho


Jedan od onih koji su ponosni na učinjeni zahvat je Ivan Žižić, ravnatelj splitskog Studentskog centra.
Za ovaj portal kaže da je rekonstrukcijom jako zadovoljan, ali zadovoljstvo će biti potpuno tek kad vidi pozitivne reakcije studenata.

...Prije je bilo ljepše?! Obnovili im dom, a studenti nezadovoljni: ‘Da je k’o prije da bube hodaju po sobi, a ne ovako…’ FOTO...


"Zadovoljan i sretan student je naš primarni cilj. Jedva čekam da Bruno Bušić u punini prodiše svojim studentskim plućima. Studentski dom Bruno Bušić stekao je kultni status među studentima i mnogima je mjesto najljepših životnih uspomena i uspjeha. Živjeti kao student na Marjanu, blizu mora i samog centra grada pod zaštitom UNESCO-a, privilegija je koju imaju samo studenti u Splitu. Nije ni čudo što se tako lako zaljube u ovaj grad. Drago mi je da smo našu legendu obukli u novo ruho i da je spreman za nove uspomene", kaže za Dalmacija danas Žižić.


foto: Igor Jakšić via Dalmacija danas

Osim većeg broja soba, studente očekuju i novi, suvremeni sadržaji. "Zgrada je prije obnove imala četiri etaže i smještajni kapacitet od 409 osoba. Rekonstrukcija doma uključivala je nadogradnju jednog kata, nadogradnju otvorenih evakuacijskih stepenica s istočne i zapadne strane građevine, dogradnju balkona na južnoj strani, modernu praonicu rublja, moderno uređenu kantinu te multifunkcionalnu konferencijsku dvoranu. U svrhu racionalnijeg korištenja energije na svim zidovima pročelja izvedena je toplinska izolacija, a radi zaštite od buke izvedena je odgovarajuća zvučna izolacija smještajnih jedinica", govori ravnatelj.

...Umjesto sobe - deblji račun: Zbog obnavljanja doma splitski studenti dobili veću subvenciju...foto: Igor Jakšić via Dalmacija danas

Ukupni kapacitet sad je 465 studenata. Dom ima 174 sobe od kojih je 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih soba te četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivosti. Svaka soba sadrži balkon, klimatizacijski uređaj, hladnjak i Wi-Fi internetsku vezu, a na svakom katu studentima su na raspolaganju čajne kuhinje, učionice i po dvije velike terase za druženje. Obnovljeni su i sportski tereni pored doma.

...Nema više muljanja u prijavi za dom: Ovaj SC ima NOVI NAČIN provjere koliko točno zarađuju članovi vašeg kućanstva!...


I dalje kronično malo domskih soba za studente


Vrijednost rekonstrukcije studentskog smještaja i pripadajućih sportskih sadržaja je približno 65 milijuna kuna. Ponosni su da je Sveučilište ishodilo čak 32.550.000,00 kn bespovratnih sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ali splitskom Sveučilištu kronično nedostaje studentskog smještajnog kapaciteta.


foto: Igor Jakšić via Dalmacija danas

"U gradu u kojem dosta ljudi živi od turizma i u kojem je gotovo nemoguće pronaći stan za cjelogodišnji najam, svaki krevet više u studentskom domu zlata vrijedi. U ovom trenutku na Sveučilištu u Splitu studira gotovo 20.000 studenata. Studentski domovi Bruno Bušić i Franjo Tuđman te hostel Spinut nude nešto više od 1.200 kreveta studentima što je nedovoljno na ukupan broj studenata. Gotovo 800 studenata svake godine ostane bez mjesta u domu te se okreću potrazi za privatnim smještajem. Tu brojku moramo smanjiti. Obnova Bruna Bušića je malen korak prema smanjenju te brojke, ali dovoljno motivirajući da nastavimo dalje raditi na podizanju studentskog standarda", kaže Žižić.

...Ima mjesta za turiste i rodijake, ali ne za studente: Splitski kolege ogorčeni jer za njih tijekom ljeta nema mjesta u domu...


"Žamor studenata znak je da sveučilište živi..."


Za nadolazeće razdoblje ima samo dvije želje - da se svijet vrati u normalu i da se pobjedi ova pandemija. "Tužno je gledati poluprazan kampus. Jedva čekam ponovno čuti žamor studenata koji su se vratili na Sveučilište. Taj žamor je znak da sveučilište živi. Žamor nas motivira da stvaramo projekte koji će izazvati zadovoljstvo studenata. Kolač ili sladoled dobar su put k izvlačenju osmjeha na lica studenata. Za početak se pripremamo za otvaranje dviju slastičarnica na Sveučilištu. U našim smo restoranima za početak akademske godine omogućili novi asortiman pekarskih proizvoda koji će se pripremati u našim objektima i uvijek će biti topli i svježi. U postupku smo nabave klimatizacijskog sustava za studentski dom na Kampusu. Obnavljaju se kantine na Pravnom fakultetu, Kineziološkom fakultetu i FESB-u. Nema sumnje da će biti još projekata koji će krenuti povratkom studenata u predavaonice. Samo neka je zdravlja", zaključio je Žižić.


...Opet oduševili studente: I BEZ SUBVENCIJE na iksici do ručka i večere za samo 15 KUNA!...


foto: Igor Jakšić via Dalmacija danas

Više fotografija pogledajte ovdje.


L.B./izvor: dalmacijadanas.hr
foto: Igor Jakšić via Dalmacija danas


studentski dom Bruno Bušićsplitski SCIvan Žižićrekonstrukcijapandemijagubici u polovanjuKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se