Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pet studenata s pet zagrebačkih fakulteta: Dečki iz BluVinila uskoro će zasvirati i u vašim ušima

MojFaks | Nakon predavanja, 21.04.2017.Pet studenata s pet zagrebačkih fakulteta: Dečki iz BluVinila uskoro će zasvirati i u vašim ušima

Osnivanje benda za vrijeme studentskih dana nije ništa novo, ali rijetki su oni koji zajedno nastave plivati glazbenim vodama i nakon faksa. No, ozbiljne planove na tom polju imaju studenti iz benda BluVinil, prepoznatljivog po kombiniranju pop-rocka i klasičnog orkestra.

Iza benda BluVinil stoji pet studenata, svaki sa drugog fakulteta. Pjevač u bendu je Matej Nakić, student psihologije sa zagrebačkog Filozofskog, bubnjar je Marko Štimac s Ekonomije, na klaviru je Filip Knežević s Muzičke akademije, FER-ovac Luka Načinović je gitarist, a na bas gitari se smjestio Bruno Jakelić koji će sljedeće godine biti brucoš na Arhitektonskom fakultetu.


Foto: Toni Juričić

Glazba koju sviraju se nekada, kako kažu, nazivala classic rock: radi se o stilu koji spaja pop-rock i glazbeni orkestar. Zbog raslojenosti žanrova, teško im se svrstati isključivo u jednu stilsku nišu pa se najopćenitije može reći da je osnovna misija benda istraživati nekonvencionalne glazbene oblike unutar zadane forme radiofonične glazbe.

Spojila ih ideja, a ne studij


Budući da su svi dečki na različitim fakultetima, nije ih mogao spojiti studij. Bruno i Matej su dugogodišnji prijatelji i glazbeni suradnici koji su došli do ideje o pokretanju vlastitog muzičkog projekta u Zagrebu. Dugo su razgovarali o bogatstvu zvuka i načinima na koje mogu ostvariti svoju ideju pa su došli do zaključka da im trebaju najmanje jedan gitarist i pijanist. Nakon toga sve samo posložilo. Matej kaže da su za Luku znali već od prije jer je izvrstan gitarist, a Filip je njihov sugrađanin iz Šibenika s velikim glazbenim talentom. No, Marko je u bendu završio anegdotalno jer je primio njihov poziv odmah nakon što je izašao iz aviona na povratku iz Amerike i odmah se zaputio na prvu probu.

...Cajke su znak nedostatka glazbenog ukusa: Ovi dečki s Muzičke akademije znaju što je dobra glazba...


O glazbi mnogo uče jedni od drugih


Matej otkriva da im sva glazbena rješenja najčešće dođu nakon što se opuste i sviraju bez presinga dok inspiraciju za pjesme crpe iz spontanih trenutaka na probama. U projektu mu osobno zadovoljstvo donosi kada kolege iz benda ulažu vlastito značenje u pjesme na kreativan način.

"Proces stvaranja pjesme je takav da ja dođem s tekstom i predloškom za glazbu, da bi onda moji kolege to pretvorili u konkretnu pjesmu i učinili da zvuči neizmjerno bolje od onoga što sam ja u glavi zamišljao dok sam radio temelj. To mi u ovom projektu osobno donosi najveće zadovoljstvo – gledati svoje kolege kako svojom kreativnošću investiraju vlastito značenje u pjesme i time ih obogaćuju na nezamislive načine. Nisam u životu više naučio o glazbi koliko u ovih godinu dana prijateljevanja i zajedničkog rada s njima", kaže Matej.


Foto: Toni Juričić

Neobičnost vlastitog zvuka objašnjavaju različitim glazbenim ukusima koje dečki gaje. Radi se o različitim žanrovima i glazbenim stilovima: bubnjar je strastveni ljubitelj jazza, jazz pijanist i perkusionist, a Matej ističe da u tome i jest njegova vrijednost – svira potpuno drugačiju vrstu glazbe u bendu od onoga što privatno sluša. Pijanist je klasično orijentiran i ljubitelj je "ozbiljne" glazbe, dok gitarist njeguje izričaj velikih bandova prošlog stoljeća poput Rolling Stonesa, Led Zeppelina i drugih rock velikana.

...Njen život nije siv: Studentica Mia polako, ali sigurno osvaja domaću scenu...


"Bruno i ja smo stari tandem koji je glazbeno odrastao zajedno, pa slobodno i glazbu koju volimo možemo zajedničko opisati. Mi smo više manje 'slušatelji dokumentaristi', pažljivo proučavamo rock ikone zajednički analizirajući njihov cjelokupni opus i život – od akordijskih konstrukcija, tekstova, zvuka, stila oblačenja, filozofskih orijentacija, medijskih istupa itd. Trenutno smo u procesu proučavanja našeg velikog idola Davida Bowieja", otkrio je Matej.

Singl s kojim će se predstaviti publici opisuje jedan toksičan odnos


Idealan spoj radiofoničnog prizvuka te pružanje dubljeg smisla slušatelju karakteristike su njihovog singlu "Mili brat" s kojim će se uskoro predstaviti široj publici. Spot za pjesmu već je "vani", a sjajna odskočna daska im je ugovor koji su potpisali s izdavačkom kućom Dallas Records.

"Pjesma 'Mili brat' je prikladna za prvi singl zbog šarolikog spektra ljudi koji su na njoj surađivali: puhači s Muzičke akademije i glumci s Glumačke akademije. Doprinijeli su pjesmi novu nijansu i učinili ju mnogo zanimljivijom. Konačno, pjesma je odabrana i zbog svoje lirske težine. Unatoč tomu što naoko opisuje klasični ljubavni trokut, u pjesmi se zapravo radi o podvojenosti unutar osobe razapete između straha od vezivanja s jedne strane, i iskrene želje za potpunim prepuštanjem partneru s druge. Svi mi unutar sebe nosimo tu dualnost i ona ponekad zna imati razorne posljedice po naše bližnje. 'Mili brat' opisuje upravo jedan takav toksični odnos", objašnjava Matej.

...Od Dine Merlina do hip-hopa: Što studenti vole slušati dok 'griju stolicu'...


Iskreno kažu da od benda imaju velika očekivanja, a k tome sva petorica su odavno plivaju glazbenim vodama pa su tako prije svirali puno cover bendova i stekli veliko muzičko iskustvo. Gaže su imali gotovo po cijeloj dalmatinskoj obali, Istri te u zagrebačkom klubovima Močvara i Kset i tako su osjetili kako scena diše. Matej otkriva da je sve to dobar zalog za pokušaj proboja na scenu i vrlo je ohrabrujuće za mlade izvođače koji se žele okušati kao autori.Hrvatskoj ne nedostaje šunda, ali joj manjka infrastruktura za promoviranje mladih autora


Na domaće estradno nebo ne žele trošiti previše riječi, a tvrde da je šund neizbježan jer se radi o jednom tržištu
s usklađenom ponudom i potražnjom. Ipak naglašavaju da nije šund jedino što postoji jer tu je i kontra struja koja prkosi i generira kvalitetan rad. No, Matej smatra da se jedan problem u Hrvatskoj mora adresirati, a radi se o prostoru koji nadležni državni mehanizmi pružaju etabliranju mladih autora.

"Nije pružena dostatna infrastruktura koja bi mladim autorima pružala već uhodanu trasu glazbenog razvoja. Konkretno, radi se o nedostatku sponzoriranih festivala i medijskog prostora predviđenog za promoviranje novih autora. Autori su prepušteni sami sebi i jednom enormnom bespuću zvanom internet, gdje vlada tolika hiperinflacija ponude da se praktički nemoguće probiti bez sustavne podrške državnih institucija čiji je posao pružati takvu podršku. Naravno, postoji opcija da uložiš veliki novac u promociju pa proboj ostvariš sam, ali to je ipak teško ostvarivo većini autora iz očitih razloga. Takvo stanje obeshrabruje autore i čest je slučaj da odustaju od projekata ili se jednostavno ne trude dovoljno jer 'nemaju za koga'. To čini začarani krug jer potražnja biva oblikovana ponudom, ali ju isto tako i uvjetuje. Rezultat svega toga je ona klasična priča da je scena mrtva i da svi slušaju ili strano ili narodnjake – to nije istina, scena je živa i scena je dobro", kazao je Matej.

Tvrdi da ga nitko ne može uvjeriti da hrvatska mladost nema kreativni potencijal jer je u posljednjih pet godina na nezavisnim festivalima susreo brojne kvalitetne autore koji pjevaju na našem jeziku.

Ako želite uživo poslušati ove mlade glazbenike možete to učiniti 26. travnja na svirci u zagrebačkom Vinylu.

Ivana Petrić
foto: Toni Juričić


BluVinilbendgrupaglazbaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se