Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Poslastica krajem siječnja: Provjerite što vas čeka na Noć muzeja i zavirite u digitalnu budućnost

MojFaks | Nakon predavanja, 30.01.2019.Poslastica krajem siječnja: Provjerite što vas čeka na Noć muzeja i zavirite u digitalnu budućnost

Tradicija održavanja 'najkulturnije' noći u godini, odnosno, Noći muzeja, nastavlja se i u 2019. godini. Ovogodišnja tema jest 'Inovacije i digitalna budućnost' što bi trebalo biti iznimno zanimljivo mladima.

Kao i svake godine, studenti će na Noći muzeja naći nešto i za sebe. Održavanje ove kulturne manifestacije odvijat će se u petak 1. veljače, od 18 sati te će uglavnom trajati do 1 nakon ponoći. Osobito zato što tema Noći muzeja 2019. pokušava na moderan način i uz pomoć tehnologije pokazati svoje postave na izložbama. Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevoj praksi koriste suvremene tehnologije, što podrazumijeva inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike, putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija i alata te  VR headset-a, stoji u opisu ovogodišnje teme Noći muzeja.

Izvor: Facebook

Komuniciranje različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znastvenih i drugih događaja, edukativnih i zabavnih sadržaja do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjene digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti  inspiracije, interpretacije i prezentacije. Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, njihovo privremeno "prostorno muzeologiziranje" i dostupnost velikom broju korisnika, piše na internetskoj stranici Hrvatskog muzejskog društva.

Izdvojili smo za studente nekoliko zagrebačkih muzeja, ali i drugih institucija koje nude zanimljiv sadržaj koji bi trebao zanimati mlade:


Muzej suvremene umjetnosti


U skladu s temom četrnaeste Noći muzeja "Inovacije i digitalna budućnost", Muzej suvremene umjetnosti ove je godine pripremio prigodan i bogat program kojim će posjetiteljima približiti teme poput robotike, umjetne inteligencije, programirane i kinetičke umjetnosti, strojne ekologije i mikroračunala te predstaviti MSU kao uzbudljiv prostor inovacije. Uz čak 13 besplatnih stručnih i tematskih vodstava po našim izložbama, posjetitelje očekuju i filmske projekcije, plesni performans, nezaobilazne kreativno-edukativne radionice te otvorenje nove interaktivne izložbe tehnologija pod nazivom "STEM Revolucija".

Izvor: Wikipedia/Roberta F.

Publika će imati priliku besplatno razgledati sve aktualne izložbe MSU-a, stalni postav Zbirke u pokretu u kojemu su postavljene još dvije izložbe – izložba katalonskog umjetnika i znanstvenika Pepa Vidala "Pi / π" u okviru "Laboratorija za oživljavanje" ispred Ateljea Kožarić, te izložba velikana hrvatskog stripa Andrije Maurovića "Između političkih ideologija i pornografije" na drugom katu stalnog postava.

Cijeli program pročitajte ovdje.

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu


U sklopu Noći muzeja na FER-u će se, u suradnji s udrugom Retro info iz Zagreba i drugim partnerima, održati interaktivna izložba starih mehaničkih i elektroničkih računala te igraonica legendarnih računalnih igara, a sve će bit popraćeno prigodnom retro glazbom. Noć muzeja na FER-u počinje u 18 sati i traje do ponoći, a ulaz je slobodan.

Mimara


ATM Realitiy nova je aplikacija Muzeja Mimara koja korisnicima nudi mogućnost pogleda u prošlost prostora zgrade Muzeja Mimara. Zgrada u kojoj je danas smješten Muzej Mimara sagrađena je 1896. godine u sklopu nikad dovršenog kompleksa Školskog foruma po projektu arhitekata Ludwiga i Hülssnera, a na inicijativu predstojnika Odjela za bogoštovlje i nastavu Zemaljske vlade Izidora Kršnjavog. Korištenjem aplikacije otvaraju se stare fotografije iz albuma Kraljevske realne gimnazije, datirane u prijelaz s XIX. na XX. stoljeće.

Izvor: Wikipedia/Diego Delso

No, to je samo jedna od zanimljivosti koje će studenti moći vidjeti i doživjeti u Mimari na Noć muzeja, a ovdje je cijeli program.


Tifološki muzej


Želite li naučiti nešto novo o programiranju i tehnologiji? Želite li naučiti kako konstruirati strujni krug ili upravljati svojim robotom? Želite li naučiti nešto o eTekstilu i nosivoj tehnologiji?  Dođite u Tiflološki muzej 1.2.2019. godine u vremenu od 18:00 do 01:00 i pridružite se bogatom programu koji je ekipa iz muzeja priredila za posjetitelje. Tiflološki muzej osmislio je program u Noći muzeja pod nazivom "Programiranje i robotika". Osim stalnog postava, što podrazumijeva Tamnu sobu, radionice na brajici i dr. posjetitelji će u Tiflološkom muzeju moći sudjelovati u zanimljivim programima koje smo priredili posebno za našu publiku u Noći muzeja.
Video o Noći muzeja 2019. u Tiflološkom muzeju:Tehnički muzej Nikola Tesla


Tehnički muzej Nikola Tesla će i 2019. godine sudjelovati na manifestaciji Noć muzeja. Radno vrijeme Tehničkog muzeja Nikola Tesla u akciji Noć muzeja će biti će od 18 do 24 sata, ulaz je besplatan na sve ponuđene sadržaje. Jedan dio programa sastoji se od demonstracijskog kabineta Nikole Tesle te predavanja u planetariju. Zbog prostornih ograničenja potrebno je prethodno predmetnog dana preuzeti besplatnu ulaznicu/rezervaciju na blagajni Muzeja! Besplatne ulaznice dijele se 1. veljače u 9 sati ujutro.

Detalje o programu pogledajte na linku.

Gliptoteka HAZU


U Noći muzeja u Gliptoteci će biti otvorena retrospektivna izložba slikarice Anabel Zanze "Napinjanje teksta" koja će tijekom večeri predstaviti proces nastajanja svojih radova. Biti će otvoreni i stalni postavi Zbirke sadrenih odljeva stećaka te Zbirka medalja i plaketa. U sklopu ovogodišnje teme Noći muzeja "MUZEJI – INOVACIJE I DIGITALNA BUDUĆNOST" pripremili smo predstavljanje digitalnih sadržaja Gliptoteke HAZU kroz predavanje, prikaz virtualne izložbe i interaktivna vodstva kroz postav. U spomen na nedavno preminulog svestranog umjetnika akademika Zlatka Boureka prikazat ćemo dokumentarni film "BOUREK – slika kao film u jednom kadru" redatelja Zorana Peze.

Izvor: gliptoteka.hazu.hr

Više saznajte na poveznici.

Svi zainteresirani za Noć muzeja 2019. mogu saznati više na službenom Facebook eventu.

Ivana Petrić
foto: Facebook@nocmuzeja.hr


Noć muzejamuzejistudentipostavKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se