Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pravi fenomen: Student prometa drži 14 rekorda u sportu za kojeg niste čuli

MojFaks | Nakon predavanja, 03.04.2017.Pravi fenomen: Student prometa drži 14 rekorda u sportu za kojeg niste čuli

Kada netko osvoji brdo medalja, obori 14 rekorda u svojoj disciplini i istakne se iznimnim rezultatima, mislimo da će se o njemu pisati u svim medijima. No, to nije slučaj s najboljim sportašem iz Koprivničko-križevačke županije jer sport kojim se bavi nije toliko 'popularan'.

Luka Đurđ student je na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti i trenira plivanje s perajama. Prema pisanju portala epodravina, student je zahvaljujući svojim rezultatima nedavno je proglašen najboljim sportašem Koprivničko-križevačke županije, no poznat je vjerojatno samo najzagriženijim ljubiteljima sporta jer da se bavi nogometom ili rukometom već bi punio sportske stranice.

Radi se o vrsti sporta u kojem se plivači natječu u 50-metarskim bazenima s velikom perajom na nogama zbog koje se njihova tehnika plivanja znatno razlikuje od one “normalnih” plivača, bez peraje. Tijekom utrke ne izranjaju iz vode nego dišu pomoću disalice ili zadržavaju dah. Zahvaljujući peraji, plivači postižu iznimnu brzinu, i do 50 posto veću nego plivanjem bez nje. Luka je sprinter, što znači da pliva samo dionice od 50 i 100 metara.

Ovim neobičnim sportom počeo se baviti još u osnovnoj školi


Luka se tim sportom počeo baviti u osnovnoj školi, nakon što ga je brat Dominik, također uspješan plivač, upoznao s njegovim čarima. U šestom razredu  je na nagovor brata počeo plivati, a sada je već devet godina u tom sportu.Od siječnja ove godine više nije član Ronilačkog kluba Šoderica, sada trenira u Zagrebu u Ronilačkom klubu Geronimo, a u istom gradu i studira na Prometnom fakultetu. Hvali trenera Vladimira Šoštarića iz Šoderice, pod kojim je došao do velikog dijela svojih uspjeha, a sada je pod paskom Rubesa Levade u novom klubu. Što se tiče uvjeta u odnosu na Koprivnicu, ističe i pozitivne i negativne strane.

...Igraju srcem, a ne samo nogama: U ovom zagrebačkom nogometnom klubu šutiraju studentice...


...Studentica i trenerica: Uz Maju do ljeta možete imati savršene noge i stražnjicu...


"Treniram dva sata svaki dan na novom bazenu na Sveticama. Uz to, tri puta tjedno idem u teretanu. Glavna razlika je što u Zagrebu treniram u 50-metarskom bazenu, u Koprivnici je od 25 metara. Osim toga, uvjeti su zapravo isti, osim što je u Šoderici bilo bolje s financijske strane nego što je ovdje", otkrio je Luka za epodravinu.

Dobra peraja košta 650 eura te su troškovi sporta veliki, a brat mu nikada nije suparnik


Kao i bilo kojem drugom sportašu na vrhunskoj razini, i njemu je potrebna financijska, ali i emocionalna potpora kako bi stvorio uvjete za željene rezultate. U tome ključnu ulogu ima obitelj, a novčane potpore nažalost više ne postoje. Prije nekoliko godina dobio je nešto novca od županije, no toga više nema.

...Samo za najhrabrije: egzotični sportovi kojima se možeš baviti u Zagrebu...


"Najveći trošak je peraja, dobra košta oko 650 eura, trenutno imam jednu iz Kine za 300. Financira me tata Dean i jako sam mu zahvalan što mi to može omogućiti. Moram spomenuti i mamu Ljiljanu, zahvalan sam joj na podršci, a pogotovo na tome što se brine za moju prehranu, ona je potpuno preuzela tu stranu. Imam potpunu podršku obitelji", kaže student.


Izvor: Pixabay

Iako se njegov brat Dominik bavi istim sportom i pliva srednje pruge dok Luka pliva kratke, otkriva da nema suparništva u bazenu. Naime, Luka u šali i kroz smijeh kaže da im je mama to zabranila.

"Najdraži rezultat mi je šesto mjesto 2012. na Svjetskom prvenstvu u Grazu, četvrto mjesto me jako razočaralo jer sam se pripremao za medalju i na kraju sam dobio 'drvenu'. Šesto mjesto je pak bilo pravo iznenađenje i smatram to svojim najboljim rezultatom. Pripremam se za srpanj i za Europsko prvenstvo u Poljskoj. Na početku godine sam imao ozljedu leđa koja me je dosta usporila, propustio sam važne pripreme. No, moj cilj je ostvariti svoja najbolja vremena i, ako se sve poklopi, ući u finale. To je cilj, no do toga ima još puno treninga", otkrio je Luka buduće planove.

Premda skroman, pred Lukom je sigurno još puno medalja i uspjeha, a do tada se nadamo da će se popularizirati sport u kojem rastura.

Ivana Petrić
izvor: epodravina
foto: Pixabay
Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se