Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

50 kuna za lakše studiranje: Ako preskočiš par kava i ti možeš stipendirati osječkog studenta

MojFaks | Nakon predavanja, 17.02.2017.50 kuna za lakše studiranje: Ako preskočiš par kava i ti možeš stipendirati osječkog studenta

Studenti slabijeg imovinskog stanja često ne mogu završiti svoje školovanje upravo zbog financijskih poteškoća, ali u Osijeku su pronašli rješenje ovog problema.

Prema pisanju Glasa Slavonije, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romano Kristić, najavio je ovih dana kako bi uskoro trebala krenuti mogućnost stipendiranja studenta kroz Zakladu Srce grada Osijeka. Riječ je o zakladi predstavljenoj prije točno godinu dana, a kojoj je cilj prije svega stipendiranje studenta slabijeg imovinskog stanja.

"Cilj nam je stipendirati studij baš djeci slabijeg imovinskog stanja, a s razlogom da se uspiju izvući iz tog začaranog kruga siromaštva i da završe fakultet te postanu visokokvalificirani za tržište rada. Svaki će stipendisti biti u mogućnosti dobiti do 15.000 kuna godišnje, a cenzus za primanje stipendije podići ćemo na primanja do 1200 kuna po članu obitelji. Znači, četveročlana obitelj smije imati primanja do 4800 kuna i dijete se može još uvijek prijaviti za stipendiju. Ovim putem pozivam sve građane dobre volje da postanu stipendisti mladih Osječana, jer dobročinitelj Zaklade može postati bilo tko", rekao je Krstić.

...U vrhu po broju stipendija: Znate li koji hrvatski gradovi izdvajaju najviše za svoje studente?...


...Student beskućnik: bez krova na glavom studira na Hrvatskim studijima jer želi postati profesor...


Iako bi Grad prema zakonskoj obvezi morao izdvajati tek pet milijuna kuna za socijalne programe, u gradskoj su se upravi pohvalili kako godišnje izdvajaju 25 milijuna kuna. Uz osnivački ulog Grada Osijeka, a u iznosu od 30.000 kuna, do danas su gradski vijećnici, dužnosnici i djelatnici gradske uprave, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, uplatili gotovo 50.000 kuna, a Grad će kao osnivač, nastaviti s godišnjim uplatama u iznosu od najmanje 50.000 kuna.


Izvor: Facebook@Zaklada Srce grada Osijeka

Zakladi mogu pristupiti kao članovi i podupiratelji pravne i fizičke osobe, čime se obvezuju da će godišnje pridonositi 4000 kuna, koliko je minimalan iznos za pravne osobe, odnosno 50 kuna, što je minimalni godišnji iznos za fizičke osobe. Klubovi, društva, udruge građana, sindikalne i poslovne udruge godišnje moraju uplatiti najmanje 1000 kuna, piše Glas Slavonije.

...Bez kreditne kartice nema studiranja: Studentica ne može upisati godinu iz bizarnog razloga...


Kakve su reakcije Osječana na ovu mogućnost pomoći studentima nije poznato, ali sa sigurnošću se može reći da bi trebala postojati i u drugim gradovima.

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
foto: shutterstock


stipendijeOsijekosječki studentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se