Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Prva diploma u obitelji: što kad na studij dolaziš iz familije bez 'akademskog pedigrea'?

MojFaks | Nakon predavanja, 16.09.2016.Prva diploma u obitelji: što kad na studij dolaziš iz familije bez 'akademskog pedigrea'?

Odlazak na studij velik je zalogaj za svaku mladu osobu, a to vrijedi još i više za one među nama koji su prvi u obitelji dovoljno privilegirani da upišu fakultet. U tom slučaju, možda ćete osjećati snažniji pritisak od ostalih.

Tvoja obitelj nikad nije bila ponosnija: upisao/la si fakultet i postat ćeš prvi član vaše zajednice koji će zaraditi svoju diplomu. Bake, djedovi, majke i očevi – svi oni marljivo rade ili su radili kako bi svojoj djeci i unucima pružili priliku za bolju i lagodniju budućnost, a ona najčešće počinje stjecanjem diplome.

Danas se trend minimalnog poželjnog stupnja obrazovanja donekle razlikuje u odnosu na otprije 30, 40 pa i više godina. I dok je nekad bilo dovoljno završiti srednju školu kako bi si omogućili pošten posao, danas se čini da za svaki posao trebamo diplomu.

...Svi studiraju: kako je fakultet postao 'nova' srednja škola...


Ako si i ti prvi član obitelji koji će svoju sreću okušati u sustavu visokog obrazovanja, onda će ti dobro doći nekoliko savjeta o tome kako preživjeti sve izazove koji te očekuju na fakultetu. Unatoč nekim okolnostima koje će ti naizgled otežati tvoj studentski put, postoje i one koje ti olakšavaju, iako to možda još ne shvaćaš.

Morat ćeš stvoriti svoja vlastita poznanstva


Ako tvoji roditelji nemaju 'akademski pedigre', velike su šanse da ćeš sva poznanstva i kontakte sa sveučilišnim profesorima morati stvarati sam/a. Naravno, nitko ne želi reći da se tvoji roditelji ne mogu družiti sa sveučilišnim profesorima ako i sami nisu odabrali isti karijerni put, ali šanse su ipak veće da su manje prisutni u ovom svijetu od osoba koje su studirale, magistrirale i doktorirale.

Zbog toga je na tebi veća odgovornost da sam/a pronađeš mentore, profesore s kojima ćeš surađivati i koji će te preporučiti drugim profesorima, ukoliko to budeš trebao/la. Iako tvoji možda ne znaju tko su najutjecajniji znanstvenici, poduzetnici ili inovatori koji ti mogu pomoći tijekom studija, ali i kasnije kad zakoračiš na tržište rada, iako možda nisu prijatelji s profesorima s tvog fakulteta, dovoljno je da na tome počneš raditi sam/a: kontaktiraj, predstavljaj se, odlazi na predavanja, radionice, LinkedIn-iraj i doći ćeš do jednakog rezultata.

Morat ćeš se dokazati


O tome se možda ne govori dovoljno, ali kolege koji potječu iz akademskih obitelji imaju lakši start (pogotovo ako odluče upisati fakultet na kojem su studirali njihovi roditelji): ponekad je njihovo prezime dovoljno da profesori "spoje dva i dva", ponekad se svi druže na večerama ili surađuju zajedno na projektima ili u institutima. Ovo najčešće podrazumijeva sklonost profesora ka takvim studentima jer, s obzirom da su i oni samo ljudi, gajimo simpatije prema onima koje poznajemo i s kojima nas veže neka prošlost.

Ovo je sve naravno manje važno od nečije ambicije, talenta i volje za radom i učenjem. Iako tvoje prezime možda neće profesorima biti zvučno i iako iza sebe nemaš roditelje etablirane u tome što studiraš, tvoj rad, zalaganje i marljivost neće proći nezapaženi. Neka profesori znaju kako se zoveš, tko si i što te interesira i nemoj propuštati nijednu priliku da pokažeš koliko želiš raditi i sudjelovati u svim aspektima studentskog života.

Morat ćeš više njuškati, ispitivati, istraživati


Ako tvoji nemaju to direktno iskustvo studiranja i načina funkcioniranja akademske zajednice, onda ćeš se sam/a morati puno više raspitivati o tome kako funkcionira stipendiranje, razmjene studenata, prijavljivanje na projekte i sl.

Studiranje je jedan specifičan proces koji podliježe pravilima s kojima ćeš se po prvi put susresti i naravno da bi bilo lakše da te roditelji upute na sve "tips'n'tricks" koji bi ti mogli olakšati, ali vlastitom znatiželjom, razgovorom s kolegama i profesorima napredovat ćeš jednako brzo i uvijek biti dobro informiran/a.

Odluka o studiju samo je tvoja


Znaš ono kad su roditelji tate-mate u nekom poslu (odvjetnici, liječnici, računalni stručnjaci) pa očekuju od djece da nastave njihovu praksu, preuzmu posao ili upišu isti studij? Prednost tvoje pozicije je ta da ti roditelji najvjerojatnije neće imati neku ideju o tome što bi morao/la studirati da nastaviš njihov životni radi i djelo ili pak što nikako ne smiješ studirati jer su se sami možda opekli. Odluka je samo tvoja i što god odlučiš bit će silno ponosni na tebe.

...Uspješna mladež ide na fakultet: Zašto je studiranje tako važno našim roditeljima?...


Zadovoljstvo će biti tim veće


Jednom kad dobiješ diplomu, zaposliš se, napišeš prvi znanstveni rad koji će biti drugačiji i maštovitiji od svih dosad ili projektiraš svog prvog robota, ponos će time biti veći jer ćeš znati da si sve napravio/la svojim vlastitim radom, upornošću pa čak i nekim preprekama kojih možda ne bi bilo da dolaziš iz neke "etablirane" obitelji.

Zašto baš ti ne bi postao taj član obitelji nakon kojeg će prezime postati poznato u toj struci ili znanstvenoj disciplini?

Zapamti da pripadaš baš tu gdje jesi


Šanse za to su jako male, ali možda ćeš tijekom studija u razgovoru s kolegama doživjeti nelagodu kad kažeš da tvoji nisu studirali i nemaju diplomu. Ovakve negativne, obezvrjeđujuće i zle komentare ili reakcije nemoj shvaćati osobno jer se radi o "sitnim dušama" koje najčešće žive na staroj slavi svojih roditelja ili ne znaju druge načine na koje bi si ojačali samopouzdaje.

Kao što postoji nebrojeno mnogo primjera genijalaca koji su potekli iz jako skromnih obitelji, postoje primjeri mladih koji nikada nisu diplomirali iako potječu iz snažnih, poznatih i etabliranih akademskih obitelji.
Pripadaš ovdje, na fakultet koji si upisao/la i nemoj dozvoliti da ti itko kaže drugačije.

Najbitnije od svega jest da ti obitelj pruža toplinu i podršku tijekom tvog studija. U tom ćeš slučaju puno lakše i bezbolnije doći do svoje diplome – bila ona prva u obitelji ili ne.

L.B./foto: Pixabay


obiteljakademski pedigreprva diploma u obiteljiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se