Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Puk'o im je film pa su pokrenuli peticiju: Mladim Splićanima dosta izbacivanja studenata na ulicu zbog turista

MojFaks | Nakon predavanja, 19.09.2018.Puk'o im je film pa su pokrenuli peticiju: Mladim Splićanima dosta izbacivanja studenata na ulicu zbog turista

Studenti koji studiraju u Dalmaciji, osobito u Splitu, Zadru i Dubrovniku već godinama imaju problema sa stanodavcima. Zašto? Zato što ih zbog turista izbace van iz stana pa im preostaje jedino parola 'snađi se druže', i to 'snađi se druže' u lipnju taman kada krenu ispitni rokovi. No, mladim Splićanima je dosta pa su pokrenuli peticiju upravo zbog tog dugogodišnjeg problema.

Studenti i obitelji s djecom već godinama u Splitu muku muče s pronalaskom stana iz kojeg ih najmodavac neće izbaciti čim stignu prvi turisti. Zbog tog je problema pokrenuta peticija u kojoj traže da se najmodavci jednom na godinu odluče hoće li iznajmljivati apartmane turistima ili studentima, piše RTL. Toni iz godine u godinu sluša istu priču svojih kolega studenata. Stan je nemoguće naći, a i kada uspiju, vlasnici ih izbace u, za njih, najgorem mogućem trenutku.

"Oni već 1.7. ili 1.6. moraju napustiti apartman koji su iznajmljivali, to je veliki problem za studente jer baš tad počinju ispitni rokovi.", kazao je Toni Jerković, inicijator peticije za RTL.

Izvor: Pixabay

Pa se odlučio djelovati te pokrenuo peticiju kojom se traži da država prisili najmodavce na korektno ponašanje prema studentima i mladim obiteljima. Dio Splićana u potpunosti se slaže: "Ja bi to napravio i zakonski odredio. Ako si nekoga uzeo, ne možeš ga sad potjerati kako tebi odgovara. Ili si za turizam ili si za studente.", veli Splićanin Zdravko. S njim se slaže i Marijana koja kaže da je peticija jako dobra ideja jer smatra da stanodavci izrabljuju studente, a i sama je tražila s obitelji stan pa nije ništa mogla pronaći do 1.7. nego isključivo do 1.6.

Odvjetnica smatra da su studenti u pravu, ali da idu "krivim načinom"


Za tisuće splitskih studenata iznajmljivači, kažu, imaju razumijevanja, međutim, žestoko se protive ideji da se država, na bilo kakav način, miješa u njihovu odluku o upravljanju vlastitom imovinom. Što je za RTL potvrdila i poznata splitska odvjetnica koja misli da su studenti na pravom tragu, ali dodaje, ne na ovakav način.

...20 kvadrata za 4 000 kuna: Studenti iz Zadra odlučili bojkotirati sve koji preskupo iznajmljuju stanove..."Njihova zamisao da idu peticijom, znači da se vlasnici primoraju, apsolutno je nemoguća jer Ustav RH u članku 3 govori o nepovredljivost vlasništva.", kaže Doris Košta. Zato predlaže porezne olakšice ili subvencije onima koji se odluče primiti studente ili mlade obitelji s djecom. Studentima je, kažu, svejedno te se, za sada, drže svoje ideje.

Izvor: Pixabay

 "Ne smatramo da je idealna, ali ako netko ima bolji prijedlog otvoreni smo za sve opcije", kaže Toni.

Mladi iz Splita otvoreni su prema svim idejama i brojni splitski podstanari, samo da, konačno, netko jednu od njih i realizira. Televizijski prilog ove teme možete pogledati na linku

Ivana Petrić
izvor: vijesti.rtl.hr
foto: Unsplash


turistiizbacivanje iz stanamladi u Splituizbacivanje studenataKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se