Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kad su rane preduboke da ikad zaboravite: Studenti otkrili koja će ih hrana ZAUVIJEK I UVIJEK podsjećati na menzu

MojFaks | Nakon predavanja, 18.05.2018.Kad su rane preduboke da ikad zaboravite: Studenti otkrili koja će ih hrana ZAUVIJEK I UVIJEK podsjećati na menzu

Studenti i menza - ponekad nam se čine povezanima poput prsta i nokta, djelomično i zato što studenti menije iz menze znaju bolje od vlastitog džepa. Kao što će nas neka jela uvijek podsjećati na djetinjstvo ili na maminu kuhinju, tako će nas neka jela podsjećati na menzu i mnogo, mnogo godina nakon diplome. Htjeli mi to ili ne...

Uspomene na hranu iz menze mnogima ne jenjavaju ni nakon studentskih dana. Menza je mjesto susreta studenata gdje se uz klopu bolje upoznaju pa čak i sklapaju prijateljstva i kuju planovi za nove projekte i startup-ove.


Foto: privatna arhiva

Pojedina hrana će nas uvijek podsjetiti na ono što smo jeli u menzi i jednostavno nećemo moći pobjeći od te uspomene baš kao što će nas domaća pileća juhica vjerojatno uvijek podsjetiti na djetinjstvo, majku ili baku. Nije bitno je li riječ o pizzi, tartarskom umaku ili nekoj salati, pojedina jela će nas uvijek vratiti u "doba menze" pa smo pitali bivše i sadašnje studente koja hrana u njima budi flashback na studentske dane. Ovo su neki od odgovora:

"Pohane lignje će me uvijek podsjećati na menzu na Spinutu. Iako sam samo jednom vodio ljutu borbu s njima, rane su bile preduboke da bi ih ikad zaboravio. Prvi dan faksa, mlad, naivan, mislio da sam samim upisom dobio pravo jesit u menzi. Na kraju platio pun iznos i žvakao gumu", student Pravnog fakulteta u Splitu.

...Ne, ne valja ni pohano: Studenti najvećih sveučilišnih gradova savjetuju što POD SVAKU CIJENU izbjegavati u njihovim menzama...


...FOTO Top 5 jela iz hrvatskih menzi: Ovo su NAJOMILJENIJI obroci koje studenti s guštom počiste s tanjura...


"Mislim da će me na menzu vječno podsjećalo ribano zelje ilitiga kupus. U menzama je baš uvijek – doslovno. Da ne vidiš kroz prozor i ne izlaziš van iz faksa, po salati u menzi ne bi mogla skužiti koje je godišnje doba! Bijelo ili crveno, sasvim je svejedno, ali nešto je ribano. Jela sam to silom prilika, ali od tada više ne mogu smisliti zelje u bilo kojem obliku",
bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Panirani pileći, pomfrit i majoneza. To je recept za sreću iz brze menze u SC-u i uvijek će me ta hrana podsjećati na menzu", studentica Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

"Na menzu će me podsjećati bilo što prekuhano, spaljeno ili zagoreno...", student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.


Izvor: scpu.hr

"Na menzu će me podsjećati naravni odrezak. Menza na Strojarstvu u ono je vrijeme, barem među sociolozima, imala kolokvijalni naziv 'Kod tri kostura'. Priča je išla da je to najgora menza i da ne pripremaju hranu s biljnim nego motornim uljem. Tako je i mirisala. A 'Kod tri kostura' nikad nisi znao što ćeš na kraju dobiti u tanjur jer je sistem bio da prvo platiš, a onda ideš po to, ali je često znalo nestati hrane koju si naručio. Onda si se morao svađati s likom koji ima sataru u ruci jer ti umjesto naravnog želi dati, primjerice, dva mlijeka", bivši student Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Pire, juneće šnicle u šugu i zelena salata servirana u šalici!", studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Lignje će me zauvijek podsjećaj na petak na FER-u. Plivaju u ulju. A zašto me podsjećaju? Ne znam, valjda je bilo manje loše od ostalog", bivši student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb.

"Na menzu me još uvijek podsjeća pizza margarita i to pogotovo kada s njom jedem jogurt, a nakon toga puding od čokolade. Njam!", bivši student Ekonomskog i Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

"Pire krumpir iz vrećice će me uvijek podsjećati na menzu", student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Hrana je u splitskoj menzi uvijek valjala, a pizza će me baš uvijek podsjećati na menzu!"
, bivša studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu.

"Čokoladno mlijeko će me uvijek podsjećati na menzu. Vjerujem da su mnogi spomenuli majburger. Iako sam ga ja jeo samo dva ili tri puta, on je ikona studentske hrane!", student Hrvatskih studija.

...Kako se u menzi jelo prije iksice? Pogledajte čime su prije 20 godina studenti plaćali hranu – FOTO...


"Bečki odrezak će me uvijek nekako sjetiti na studentski restoran 'Index' u Rijeci. Uvijek bi se smijali kada bi tete se tete u menzi proderale 'beeeečki', ali priznajem da je odrezak bio žešće sr*nje"
, bivši student Filozofskog fakulteta u Rijeci.


Izvor: stucos.unios.hr

"Pomfrit i lignje. Jednom sam se na prvoj godini ispovraćala na izlasku iz menze koliko sam ih se prežderala. Pohlepa će me uništiti",
studentica Pravnog fakulteta u Splitu.

"Pizza s vrhnjem u brzoj menzi na Ekonomiji i lignje s pomfritom u SC-u", bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Bečki, pomfrit, tartar, sok u tetrapaku, zelje salata, čokoladni puding...", student Pravnog fakulteta u Zagrebu.

"Pizza iz one samohodne naprave i Cao Cao". Dan danas me nostalgija opere kad vidim Cao Cao u dućanu. Doduše, nedovoljno da bih da kupila...",
bivša studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

"Špageti bolonjez. Ne zato što su bili fini nego jer su mi jednom prilikom završili u krilu nasred dijele menze i svima je bio smiješno osim meni pa sam morala trčati doma da se presvučem prije idućeg predavanja i ostala gladna", studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Kranjske kobasice će me uvijek podsjećati na menzu na Lašćini. Uvijek eksplodiraju po svima kada u njih zabiješ vilicu"
, studentica Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

"Na menzu će me uvijek podsjećati salata s toliko octa da ti suze idu na oči", studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.


Izvor: mimipolic.wordpress.com

"Salata zelje, plastični punjeni pileći i tvrdi pomfrit koji se zabija u nepce",
studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Raskuhana tjestenina, Vindijini pudinzi i Cao Cao kolač. Jeo ga u menzi, a nikad ga poslije u trgovini kupio", bivši student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Varivo od graha. Jer za dvije porcije koje su tri kune ponekad se najedeš više nego od menija, a k tome je i ukusno", student visokog učilišta Algebra.

"Pizza i čokoladno mlijeko", studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

"Cao Cao me uvijek podsjeti na menzu! Nekidan me klinci žicali da im kupim, rekoh ni u bunilu... A Vindijini mali sokići u tetrapaku ono k'o za izlet u trećem osnovne me uvijek podsjete na menzu kao pohane lignje petkom!", bivša studentica Hrvatskih studija.


Foto: privatna arhiva

Kao što možete vidjeti, puno se uspomena krije u okusima, a mi se nadamo da će vam neka fina "papica" ostati uspomena iz menze i za naredne godine.

Ivana Petrić
foto: scpu.hr


menzahrana iz menzepodsjećatistudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se