Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Što kultnu 'Savu' čini toliko posebnom? Studentica otkriva sve tajne najvećeg studentskog doma u Hrvatskoj

MojFaks | Nakon predavanja, 18.10.2018.Što kultnu 'Savu' čini toliko posebnom? Studentica otkriva sve tajne najvećeg studentskog doma u Hrvatskoj

Život u studentskom domu se itekako razlikuje od onoga kada živite s roditeljima, a prisutna je velika razlika i kad se radi o životu u stanu (s cimerima ili bez njih). Ipak, svi koji studiraju u Zagrebu, znaju kako je život u studentskom domu Stjepan Radić, često zvanom 'Sava', posebno iskustvo.

Možda na prvu djeluje kao da se radi o mjestu gdje se odlazi samo kada se planira studentske godine potratiti u alkoholu i partijanju, no istina je daleko od toga. Sava je mjesto na kojem se može učiti ako se želi, ali i također uživati u svim čarima studentskog života.

Izvor: zagreb.in

Svi koji su proveli neko vrijeme na Savi, znaju da se rijetko kada ide spavati bez da se čuje dočekivanje nečijeg rođendana u ponoć ili bez zvuka gitare koji dopire s neke od klupica. Studentske srijede na suhe i tople dane budu izrazito bučne, pa je tako možda malo teže zaspati, no istina je da će svi koji su zaista umorni, uspjeti zaspati. Na kraju krajeva, život u domu nije za svakoga, a još manje život na Savi.

...FOTO Veš se kuhao u loncu, izlazilo se na ulice, nije bilo mobitela: Bivši stanar pokazao nam kako se prije 30 godina živjelo na Savi...Osim što se radi o mjestu koje okuplja čak četiri tisuće studenata, Sava je poznata po još nekim pričama. Priče koje nisu toliko povezane sa samim tulumarenjem, koliko sa snalaženjem u studentskom životu. Priče koje na prvu djeluju čudne, ali nakon mjesec dana u domu, postanu normala. Jedno je sigurno - ako se pitate koje su to, niste sa Save!

Mandarine


Izvor: Facebook@Studentski dom Stjepan Radić - Sava

Priča koja je uzela tolikog maha da je prije nekoliko godina bila glavna vijest na državnom nivou, još uvijek traje. Moglo bi se reći da se radi o biznisu koji traje dulje od prosječnog hrvatskog biznisa! Naime, "Kralj mandarina" brine se o opskrbi svježim mandarinama iz Neretve. Svaki dan dolaze nove pošiljke koje gotovo pa odmah budu razgrabljene, a ove godine je ekipa otišla korak dalje, pa imaju 'ured' (garažu) na Savskom mostu te svakodnevno dostavljaju mandarine do paviljona!

Potraga za parama


Foto: MojFaks

Možda je ovo malo 'misleading', ali na Savi se svaki dan odvija doslovna potraga za parama. U sklopu doma se nalazi nekoliko bankomata i totalno je normalna stvar da kada dođeš na bankomat, primijetiš da je osoba prije tebe ostavila veću svotu novaca. Na tebi je da odlučiš hoćeš li biti poštenjak i probati vratiti novce, ili ćeš si povećati mjesečni budžet....


Posudba punjača/posuda/brijača...


Izvor: Unsplash

Iako se radi o ljudima koje ne poznaješ, velike su šanse da će ti pomoći. Možda je upravo to ono što razlikuje Savu od ostalih domova u Zagrebu, a to je ta solidarnost. Bilo da si se razbolio i hitno ti treba toplomjer ili nekakva tableta, ili da se radi o tome da želiš peći palačinke frendu za rođendan, dovoljno je da u fejs grupu Save napišeš što ti treba te gdje se nalaziš i kroz par minuta, tvoj problem će biti riješen!


Nogomet


Izvor: Unsplash

Svi koji su barem posjetili Savu, primijetili su na samom ulazu veliko nogometno igralište. Skroz je zanimljivo vidjeti u kakvim se sve uvjetima igra nogomet u kratkim hlačicama i majicama kratkih rukava. Zasada, jedino što je uspjelo spriječiti utakmicu je snijeg...

Prodaja alkoholaNe čudi što je u studentskom domu najveća potražnja upravo za alkoholom, a ako vam netko sa Save kaže kako nikad nije pio vino ili rakiju koje je nabavio od nekoga iz  doma, laže vas. Radi se o mladim 'poduzetnicima' koji su prepoznali potražnju te se ubacili na tržište sa svojim povoljnim proizvodima koji, za razliku od alternative u trgovinama, nisu kiseliši i smrt u bočici. Plus, ako slučajno ulete starci u sobu (što se događa gotovo pa nikada), bočica od Jane neće pobuditi toliku znatiželju koliko bi klasična boca šljivovice..

Ana Šoda
foto: ffzg.unizg.hr


Savadom Savadom Stjepan Radićtajnetajne domanajveći domKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se