Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti oprez: U pripremi stroži Zakon za mlađe vozače, ali i povoljnije cijene autoškola

MojFaks | Nakon predavanja, 03.01.2017.Studenti oprez: U pripremi stroži Zakon za mlađe vozače, ali i povoljnije cijene autoškola

Skupina 'mladih' vozača redefinirana je tako da u nju potpadaju svi vozači do 24. godine života te svi vozači u prve dvije godine od stjecanja vozačke dozvole.

Ono što prometni stručnjak i profesor s Prometnog fakulteta u Zagrebu, Željko Marušić, smatra spornim u ovom Nacrtu jest to da je tako definiran Zakon diskriminirajuć prema mladim vozačima.

Tezu da "mladi vozači naprave više nesreća u odnosu na ostale vozače" Marušić smatra apsurdnom i ne vidi razlog da se mladim vozačima uzima vozačka dozvola za 9 bodova, a "starim" vozačima za 12.

Nekada mladi vozači nisu smjeli voziti automobile koji su jači od 80kW, ali to je ukinuto zbog propisa Europske unije i stranih mladih vozača koje se nije smjelo kazniti kada su vozili puno jače automobile. Ono što Marušić naglašava jest da je stopa smrtnosti na cestama ove godine pala, ali da se konačni rezultati mogu vidjeti tek 30. siječnja 2017.

"Svi moraju uvijek poštovati iste propise. Teza da mladi vozači u manjem opsegu poštuju propise znači da ostali vozači to čine u većem opsegu, ali da i oni ne poštuju propise u cijelosti. A sustav se mora zasnivati na stopostotnom poštovanju propisa. Druga je stvar da za mlade vozače trebaju biti posebna ograničenja i treće, kada se uvedu posebna ograničenja, broj bodova mora biti isti. Ne može se diskriminirati mlade vozače na način da im se ukida vozačka dozvola nakon devet bodova, a za sve ostale je ta granica 12 bodova. Mladi vozači imaju ograničenje brzine u odnosu na stare, što znači da vozeći istom brzinom oni rade veći prekršaj. I to je dovoljno, a nikako se ne smije uvoditi tu površnu, demagošku, nestručnu i diskriminirajuću mjeru da se mladim vozačima dozvoljava manji broj negativnih bodova", rekao je Marušić za Glas Slavonije.

Cijena polaganja vozačkog se mora sniziti, ali ne nauštrb kvalitete usluge


U svom komentaru za druge medije kojem razrađuje cijelu problematiku te govori o pogrešnom ustroju prometnog sustava RH, naglašava još i problem lošeg pravosuđa, manjkavost propisa, prosječnu starost automobila u Hrvatskoj i drugo.

Stručnjak Marušić je za MojFaks prokomentirao tržišnu utakmicu koja se odvija između autoškola jer nje nikako ne bi trebalo biti, a to je ujedno i njegov apel prema državi za koju smatra da bi trebala taj segment uzeti u svoje ruke.


Izvor: screenshot Youtube ("Provjereno")

"Jako je loše što se napravila tržišna utakmica i što nije snižena cijena za polaganje vozačkih ispita. To je jedna štetna i neodgovorna populistička mjera jer postoje stvari koje se ne smiju dati u tržišnu utakmicu. Primjerice, kako se ne može dobiti licencu za pilota preko tržišne utakmice tako se ne bi trebalo ni dobiti vozačku dozvolu. To će dovesti do srozavanja kvalitete pa će se doslovce dobivati vozačke dozvole za minimalnu cijenu bez ikakvog znanja. Ovim putem apeliram da to uzme država pod sebe, odnosno Ministarstvo prometa pa da se propišu licence, da se propiše jedna poštena cijena prema uvjetima u Hrvatskoj i da ta cijena bude garantirana. Tada bi dozvolu izdavala certificirana škola i certificirano osoblje jer tu ne smije biti tržišne utakmice", kazao je Marušić.

No, u autoškolama je taj stav naišao na negodovanje vlasnika koji se pitaju hoće li kriterij slobodnog određivanja cijena donijeti prijetnju kvalitetnom radu instruktora autoškola.

Iz autoškola poručuju da sadašnji sustav obuke vozača nije loš


Komentar na novi Nacrt Zakona o sigurnosti prometa na cestama MUP-a zatražili smo i u zagrebačkoj Autoškoli MaLu. U razgovoru s instruktorom vožnje i direktorom autoškole Momčilom Ivaniševićem, saznajemo da će "zbog pritiska iz Europe" cijene polaganja vozačkog ispita pasti, a rizik pružanja loše usluge porasti.

"Europa kao takva ne poznaje zabranu ili ograničenja otvaranja firmi te smatra da je ista cijena ove usluge na razini države nezakonita", kaže. S druge strane upozorava da bi liberalizacija tržišta mogle donijeti i neke negativne posljedice.

"Od samostalnosti Republike Hrvatske broj nesreća na prometnicama se smanjio s 1300 na 300 godišnje", kaže. "To ipak pokazuje da ovakav sustav obuke kakav je bio dosad nije loš, iako je prostora za unaprjeđenje uvijek bilo."


Izvor: Pixabay

Kriterij slobodnog određivanja cijene vidi kao prijetnju kvaliteti rada instruktora vožnje, a u tome se slaže s našim drugim sugovornikom profesorom Marušićem. "Negdje će cijenu spustiti za stotinjak, negdje za dvjesto kuna, ali riskiramo mogućnost javljanja instruktora koji će se voditi onom 'ne mogu ja biti tako malo plaćen, koliko malo mogu raditi'", kaže nam.

Smatra da je niža cijena svakako na ruku polaznicima autoškola, no s druge strane, postavlja se pitanje radi li se o dvosjeklom maču jer bi uz korektnu cijenu svakom polazniku također trebala biti zajamčena i kvalitetna usluga.

Savladavanju prometnih propisa i vožnje trebalo bi se pristupati ozbiljno i sa strahopoštovanjem jer u konačnici, kako svjedočimo svakog dana, može dovesti do nekulture u prometu, ali i mnogo ozbiljnijih posljedica kao što su usmrćivanja na prometnicama.

Premda je ovaj Nacrt trenutno u žiži javne rasprave, sudeći po riječima stručnjaka, mnoge stvari bi trebalo mijenjati, a osobito kada je riječ o autoškolama i stavki koja se odnosi na mlade vozače.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


mladi vozačivozačipolaganje vozačkogŽeljko MarušićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se