Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studentica komentira slučaj silovanja u Zadru: 'Krive su žene, krivi su muškarci, krivi smo svi mi'

MojFaks | Nakon predavanja, 18.10.2019.Studentica komentira slučaj silovanja u Zadru: 'Krive su žene, krivi su muškarci, krivi smo svi mi'

Unatoč činjenici da su počinitelji grozomornog zločina grupnog silovanja od jučer u istražnome zatvoru, javnost nije mirna. Dapače, svi su još i složniji u tome da traže pravdu za djevojku na ulicama, kad je već nije pronašla u institucijama ove države.

Već je danima hrvatska javnost na nogama zbog novog slučaja u Zadru, "gradu slučaju". Maloljetnu djevojku ondje je grupno silovalo petero mladića, mlađih punoljetnika. Nakon prvotne skandalozne odluke suca Ivana Markovića da mladiće pusti na slobodu, došla je sljedeća – sudac je dobio zaštitu zbog, kako tvrdi, prijetnji koje je dobivao. Cijela se zemlja pita – što radi naše pravosuđe, što institucije koje, već i ptice na grani znaju, češće ne rade nego rade svoje poslove i koja je uloga odgoja i roditelja u cijeloj ovoj priči, ali i u mnogim drugima...

Ponukana ovim skandalom, javila nam se čitateljica, apsolventica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (identitet poznat redakciji) sa svojim komentarom koji donosimo u nastavku.

"Vjerujem da je nezamislivo kolika trauma potresa žrtvu ove priče, žrtvu silovanja, ali i žrtvu hrvatskog pravosuđa te mi je namjera naglasiti da cilj ove objave ni u kojem pogledu nije pravdanje ni odobravanje počinjenog, već sagledavanje i promatranje skrivenih i zamagljenih kuteva priče", započinje svoje pismo djevojka koja je željela ostati anonimna.

Počinitelji – žrtve neadekvatnog odgoja, nepropisne seksualne educiranosti, lošeg utjecaja patrijarhalnog društva


"Smatra li itko te 'dječake - počinitelje' žrtvama? Žrtvama neadekvatnog i nepotpunog odgoja, žrtvama nedovoljne i nepropisne seksualne educiranosti, žrtvama lošeg utjecaja društva u kojem se muškarac smatra superiornijim od obične žene i gdje, kao takav, ima moć nad njom? Problem je puno veći i dublji od same greške, odnosno rupe u hrvatskim zakonima, od sučeve neobjašnjive presude, od 'čiji je inspektor kum' rasprave i slično, problem je u svima nama", tvrdi ova studentica.

Ne obrazujemo mlade dovoljno o seksulanosti, ne posvećujemo djeci dovoljno vremena


"Problem je u ženama kao majkama, sestrama, tetama, rodicama, kumama, prijateljicama, učiteljicama, profesoricama. Problem je u muškarcima kao očevima, braći, ujčevima, stričevima, rođacima, kumovima, prijateljima, učiteljima, profesorima. Problem smo mi kada djeci ne posvećujemo dovoljno vremena da ih pravilno odgojimo jer danas nitko nema vremena te smo svakodnevno svjedoci zanemarivanja i zlostavljanja djece pa se grozimo kada isto dovede do ovakvih slučajeva u kojima, vjerujem, akteri dobiju osjećaj važnosti i moći na krivi način. Problem smo kada im ne naglašavamo važnost međusobnog poštovanja, a posebice poštovanja tuđih individualnih izbora te smo svi dobro upoznati s činjenicom da živimo u društvu u kojem biti gay 'nije normalno', u kojem je djevojka kriva kad ju se siluje jer je ona 'to htjela'", nastavlja.

Roditelji kao pasivni sudionici zločina


"Problem smo kada ih ne obrazujemo dovoljno o velikoj tabu temi - seksualnosti pa ni ne čudi opetovano ponavljanje ovakvih grozota u hrvatskom društvu. Mislite li da su, kako ih se naziva i proziva, 'djeca iz uglednih obitelji' dovoljno društveno osvještena mladež koja može s(a)vjesno razabrati težinu počinjenog djela? Mislite li da se njihove roditelje ne treba prozvati kao, zapravo, pasivne sudionike ovog zločina? Neosporna je činjenica da hrvatski zakoni sadrže nebrojene rupe, a posebice oni koji se tiču zaštite mladih i svi zakoni koji se povezuju i dolaze u doticaj s ovim slučajem, no ono što mi, 'mali ljudi', možemo učiniti da bi se broj istih smanjio, jest da djecu i mlade generacije podrobnije educiramo.

Da seksualnost ne bude tabu tema.
Da je seksualnost individualni izbor koji se treba poštovati.
Da dječaci poštuju djevojčice, ali i obratno.
Da je u redu biti gay.
Da je u redu imati svoje mišljenje.
Da nisi kriv(a) ako te se siluje, bilo psihički bilo fizički.
Da možeš odjenuti što želiš, odnosno kako (se) osjećaš.


Kompleksnost ovog problema puno je veća od same sučeve pogreške, porijekla dječaka ili članova skupštine sudskog vijeća. Problem smo svi mi. I zato, kad već nismo u mogućnosti momentalno mijenjati zakone, promijenimo sadašnjost. Ne mijenjaj se, budi promjena", završila je svoje snažno pismo ova mlada studentica.


...Studenti pokazali nultu toleranciju prema svim oblicima zlostavljanja! #pravdazadjevojčice...


Ono što možemo dodati jest samo "amen".

L.B./foto: ilustracija/Darko Ba/MojFaks


silovanjeZadarstudenticakomentarKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se