Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Troškovi prosječnog studenta u Hrvatskoj: Otkrili su nam na što i koliko love troše mjesečno

MojFaks | Nakon predavanja, 07.06.2019.Troškovi prosječnog studenta u Hrvatskoj: Otkrili su nam na što i koliko love troše mjesečno

Sveopće je poznato da je studentima velika odgovornost pametno raspolaganje svojim skromnim studentskim džeparcem, a na što i koliko novaca mjesečno troše, saznajemo od nekoliko studenata koji su s nama podijelili svoj mjesečni pregled izdataka.

Svaki se student razlikuje kada je riječ o trošenju, ali neki izdaci svima su zajednički hrana, troškovi stanovanja ili prijevoz nešto su na što svaki student mjesečno potroši određenu svotu novca. Osim na osnovne stvari, svoj džeparac izdvajaju i na mnoge druge stvari. Moramo uzeti u obzir da ne postoji univerzalan i jedinstven iznos koji bi odgovarao svim studentima s obzirom na to da svatko od njih ima različite životne navike. 


Hrana
Iako svi studenti s kojima smo razgovarali posjeduju iksice, tvrde da i dalje najviše novaca potroše na hranu. Iznimka su ovdje studenti koji žive s roditeljima pa im je mjesečna potrošnja na hranu doista i manja."Uglavnom se hranim u menzi i to mi je primarni način prehrane, no kadikad posegnem za pecivom ili kroasanom iz pekare. U frižideru moram uvijek imati hrane bar za doručak i neko voće sa strane tako da mi i na to ode najmanje 100 kn tjedno.", kaže studentica Ana."Najviše trošim na hranu i na ostale potrepštine za stan, od kruha i mlijeka do omekšivača.", kaže studentica Karla. Ostali se studenti također slažu da im je najveći mjesečni izdatak hrana: "Uz sve potrebno, uvijek ostane mjesta i za pokoju čokoladicu, sladoled i ostale slatkiše", priznala je studentica Monika koja ne može zamisliti studentski život bez slatkih poroka."Par puta mjesečno priuštim si i pojedem nešto u fast foodu ili naručim dostavu što je bar još nekih 200 kn mjesečno." Priznaju da na hranu mjesečno potroše i puno više od 500 kn.Izvor: Shutterstock


Kave, cigarete, izlasci
Studenti su poznati kavopije pa nije ni čudo da na kave troše na dnevnoj bazi."Samo na kave potrošim 150 kn mjesečno, ali sve ovisi, ponekad je to više, a ponekad manje." Iako nije pohvalno, ali studentica Marina otkriva da 500 kn mjesečno potroši na cigarete: "Kupujem cigarete svaki drugi dan, a kad krenu ispiti i ako se zareda nekoliko kava dnevno onda često kupim jednu kutiju cigareta dnevno. Veliki je trošak, no nisam nikad razmišljala o tome da prestanem jer mi je cigareta postala navika bez koje ne mogu." Također, svi se studenti vole opustiti vikendom pa se često neka neplanirana kava zna pretvoriti u nezaboravni izlazak. U takvim se prigodama poseže za novčanikom bez imalo grižnje savjesti i razmišljanja o posljedicama: "Bar jednom mjesečno s frendicama odem samo na cugu i onda završimo neplanirano vani. To su najbolji izlasci, ali su pogubni za novčanik. Potrošim i preko 200 kuna koje su mi bile namijenjene za nešto drugo, ali snađem se uvijek pa obično vrlo brzo zaboravim na potrošenih 200 kn." Osim vikendom, studenti vole izaći i usred tjedna: "Izlazak srijedom je 'must'. Ovisno o partiju, ali tijekom izlaska potrošim između 150 i 300 kn od kojih je uvijek 20 kn rezervirano za jutarnji burek.", kaže student Marko.

Izvor: Shutterstock


Trening, kino, kazalište
U zdravome tijelu, zdrav duh moto je kojim se vode i studenti. Stoga student Marko hoda u teretanu na čiju mjesečnu članarinu izdvoji 230 kn. Studentica Ana također trenira pa je 150 kn mjesečno rezervirano samo za trening. "Volim kazalište pa si bar dva do tri puta mjesečno priuštim odlazak na neku predstavu što i nije veliki izdatak jer većina kazališta ima popust za studente, no svejedno 100 kn mjesečno potrošim i na to.", priznaje studentica Monika. Također, odlazak u kino, uz neizostavne kokice i sok, za studenta Ivana još je jedan oblik opuštanja koji si priušti jednom na mjesec. Troškovi ovdje variraju ovisno od navikama studenata, no možemo zaključiti da su prosječni izdaci na razbibrigu oko 200 do 300 kuna mjesečno.

Izvor: ShutterstockKopiranje
Dio studentskoga džeparca svakako bude ostavljen u kopiraonama, pogotovo za vrijeme ispita i kolokvija. "Iznos koji dnevno potrošim poraste za vrijeme kolokvija i ispita kad je potreba za skriptama, markerima i knjigama veća, a uz to uvijek trebam isprintati neki seminarski rad tijekom semestra. Ne mogu reći da svaki mjesec trošim jednako na kopiranje, ali u kritičnim mjesecima potrošim i preko 100 kuna.", otkrio nam je student Marko.

Izvor: Pixabay


Higijena i shopping
Svemu ovome moramo pridodati troškove za higijenske potrepštine poput šampona, paste za zube, gelova za tuširanje, mlijeka za tijelo, kreme za ruke i noge. Svedimo to na korektnih 200 kuna mjesečno. Studenticama se uvijek se iskrade i pokoji zalutali ruž ili lak za nokte. Vrlo se često dogodi i iznenadni shopping pa studentice, priznaju, potroše i do 500 kn mjesečno na neplanirane izdatke. Student Marko otkrio nam je koliko muškarci potroše na higijenske potrepštine: "Mjesečno potrošim oko 50 kn na 3u1 šampon i pastu za zube, to mi je dovoljno."


Izvor: Shutterstock...Siromašni, skromni i zadovoljni – rezultati ankete otkrivaju s koliko džeparca raspolažu hrvatski studenti...


...Nemaš love? Donosimo nekoliko kreativnih ideja za dodatnu zaradu...


Kada bismo uzeli u obzir sve navedene troškove i realan prosječan iznos ako se uzme u obzir sve što je potrebno jednom studentu za normalan život: obrok u menzi, odlazak na kavu, skripte za učenje i izlazak za opuštanje na mjesečnoj bazi to je otprilike 1500 kuna (bez uračunatih troškova stanarine, režija i javnoga prijevoza) što je pristojan iznos koji može biti dostatan za sve želje i potrebe ako se racionalno rasporedi.


V.S.

Foto: PixabaystudentibudžetdžeparactroškoviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se