Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Uči se na puni sat': Zašto nikad ne počnete učiti na vrijeme?

MojFaks | Nakon predavanja, 09.09.2016.'Uči se na puni sat': Zašto nikad ne počnete učiti na vrijeme?

Što je najčešća asocijacija kad pomislite na studente i studentski život? Podočnjaci do koljena, deset šalica kave u rukama i stres od kojeg vam se prorijedila kosa.

Sve to zbog pritiska, vremenske stiske i straha da niste naučili dovoljno. Zašto? Jer ste opet počeli učiti dan prekasno...

Svi znamo kako bismo trebali učiti: prijaviti kolegije, napraviti raspored prijavljenih kolegija, napraviti raspored ispita za prijavljene kolegije, proučiti popise literature, poslušati savjete starijih kolega i napraviti raspored polaganja ispita. Onda je lako – samo treba početi učiti toliko ranije, koliko je ispit težak i zahtjevan.

Dobra šala, jel da?! Tko je ikada uspio u ovom naumu?

Većina studenata učit će u zadnji čas, a 24 sata prije ispite proživjet će nekoliko omanjih živčanih slomova. Unatoč najboljoj volji, unatoč savjetodavnim službama, apelima psihologa i roditelja – uvijek ponavljaju istu grešku i uče 5 do 12. Pitate se zašto?

Jer štedite energiju za bitnije stvari


Slikovni rezultat za preserve energy, funny, gif

foto: quotesgram.com

Znate ono kad gledate u bijelu, praznu stranicu na računalu i očekujete da se seminar sam napiše? Ili ono kad morate uzeti knjigu u ruke i samo otvoriti prvu stranicu, ali vam ne polazi za rukom jer provjeravate Facebook, Instagram, Twitter, obiteljski album iz devedeset neke? Najteže je početi i složiti se u glavi, nakon toga sve kao da krene samo od sebe.

Ključan je ipak ovaj psihološki moment kad odlučimo da je voda došla do grla i da sada treba krenuti. Očuvanje energije je osnovni zakon živoga svijeta, a tako i ljudi. Dok se ne nađemo u situaciji "na život i smrt" (najčešće par dana ili tjedana prije ispita) teško ćemo odlučiti trošiti energiju na stvari koje ne smatramo dovoljno važnima. Učenje 3 mjeseca prije ispita definitivno nije najvažnija stvar na svijetu koja će vam osigurati preživljavanje. Zbog toga je prokrastiniranje karakteristično za sve ljude.

Jer ste procijenili da je ispit lagan


Slikovni rezultat za easy peasy, funny, gif


Ti su najgori, a ovakve procjene su kobne. Ne slušajte savjete starijih kolega – ono što je nekome mačji kašalj, drugima može biti jako zahtjevno. Ako se uvjerite da je neki ispit lagan, nećete mu ozbiljno pristupiti i ofrlje ćete se spremiti za ispit, jednom kad se uopće odlučite pripremiti za rok. Učenje večer prije ispite nije rješenje, čak ni za "najlakše" ispite na godini.

Jer se uvijek dogodi nešto važno što treba proslaviti neučeći


Slikovni rezultat za studying, friends, party, funny, gif


Kome se to još nije dogodilo? Izborili ste se s porivom da hibernirate kao žaba zimi ili do besvjesti skrolate bespućima društvenih mreža, uzeli ste prvih nekoliko jedinica literature i spremni ste kao što nikad niste bili spremni. I onda – zove vas prijatelj iz srednje koji je prije nekoliko godina otišao u Ameriku/Kanadu/Australiju. Vratio se i želi vas vidjeti. Pa što, ne morate početi baš večeras, ovo je ipak važnija stvar!

Počnete drugi dan i opet poziv – sestrična je upravo diplomirala na farmaciji i zove vas i vašu obitelj na ručak. Pa dobro, doći će oni i vama kad diplomirate, to se mora proslaviti.

Dan nakon proslave sjedite uz skripte i knjige, čitate prvu stranicu, kadli vam netko upada u sobu ili stan. Baš je danas pivo bilo na akciji u Kauflandu, ekipa se oprskrbila i sad im još samo vi falite da degustirate sve živo i neživo što su kupili.

Pa dobro...učenje može pričekati još samo taj jedan dan... I već smo na tjedan dana prije ispita, a vi niste ni počeli.

Jer ćete diplomirati bez obzira na učenje nekoliko dana prije ispita


Slikovni rezultat za graduation, speech, funny, gif

foto: funnyjunk.com

Istina je da ćete dan prije ispita "skidati sve svece" i kukati "da mi je još samo jedan dan" jer jednostavno nećete stići pripremiti sve temeljito kako mislite da bi trebalo, ali istina je ta da će dobar profesor ocjenjivati ono što znate, a ne ono što ne znate. Zbog toga postoji raspon ocjena od 1-5.

Za ispit se morate pripremiti i naravno da ćete dulje pripremati one zahtjevnije i one koji vam ne leže (po materiji), a kraće one koji će vam lakše ulaziti u glavu ili praksu, ali to je jednostavno tako otkada je svijeta i vijeka i studiranja. Nikad nećete naučiti sve, kao što o materiji koju vas profesor ispituje nikada nećete znati više od njega (barem se nadamo da nećete) i zato vas profesor, ako mu je do toga stalo, uvijek može rušiti nakon što vas "dovede na tanak led".

Oni dobri i pošteni neće to raditi jer znaju da imate još 20 ispita za položiti ovaj semestar, 7 seminara za natipkati, a k tome još i odraditi praksu, sve dok stojite ispred oglasne ploče Studentservisa i tražite sljedeći posao koji možete raditi.

Na kraju ćete ipak diplomirati, bez obzira na stresove, odugovlačenje i nerviranja, kao što su i mnogi prije vas.

L.B./foto: Shutterstock


učenjestrespogrešan tajmingorganiziranje učenjaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se