Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Užas od studentskog doma: 110 studentica na 5 tuševa, epidemija šuge, premalo hrane...

MojFaks | Nakon predavanja, 08.03.2016.Užas od studentskog doma: 110 studentica na 5 tuševa, epidemija šuge, premalo hrane...

U ovim dotrajalim zgradama starim preko 50 i 90 godina borave studenti. U ukupno četiri doma - tri na Palama, jedan u Foči.

Nadomak njih, u gradu, prazni su novoizgrađeni domovi. Na Palama tri godine. U Foči pet. Studenti će u masovne proteste ukoliko ne usele do 20 ožujka. Jer kažu - u ovakav wc - više ne žele.

"Problem je još ishrana koja je za nas – pa male su količine hrane. Kvaliteta hrane je loša. Ne krivimo kuhare nego je hrana loša", otkriva za N1 student Miloš Dragović. "Da ima malo više kupatila vjerovatno da bi bilo i bolje", dodaje Dragović.

Ni studenti nisu složni. Jednima je lošije, drugima bolje, ali svi bi – u nove domove. Jer ovo su fotografije najgoreg doma od svih. Onog u Foči. Isljučivo ženskog. Doma za muškarce nema.

"Najveći problem je što imamo 110 djevojaka koje dijele 7 mokrih čvorova i 5 tuš kabina, te jednu veš mašinu. U prizemlju studentskog centra imamo jednu čitaonicu, međutim uvjeti u toj čitaonici su nemogući za učenje", tvrdi Rajko Pavlović iz Saveza studenata u Foči.

"Izvršili smo rekonstrukciju mreže kanalizacije. Uložili smo u te tuđe objekte oko 15-20 tisuća maraka, međutim to se nikada ne može riješiti", smatra Dragan Bjelajac, direktor Studentskog centra Pale.

Studenti traže smjenu direktor studentskog centra. On pak misli da to želi i lokalna politika. Ne može bolje u odnosu na uvjete, kaže. Od 2013. uložio je u četiri čitaonice, dvije TV sale, prostoriju za zabavu, novi internet klub... Ne bi nam rekao za nedavnu pojavu šuge u domu. Saznali smo to od studenata. Za to je, ispostavilo se kasnije, optužio studenta koji bolest nije na vrijeme prijavio.

"Napravio sam grešku što sam javno prozvao studenta koji je donio šugu u dom i tu grešku ću sa sobom odnijeti u grob, a napravio sam tu grešku jer taj dečko je i neka moja familija. Taj dečko mi je objasnio gdje je dobio skabijes i kako. I onda sam mu rekao da kaže. I svi su studenti bili tu, nikakva to tajna nije. Međutim mene su optužili da sam to zataškao", objašnjava direktor.

U dvije zgrade novog studentskog doma na Palama ima mjesta za oko 600 studenata. Zgrade je prije više od godinu dana otvorio osobno Milorad Dodik. I od tada su prazne.


Prazan, novosagrađeni studentski dom, foto: N1

Prazan je i novoizgrađeni dom za oko 360 studenata u Foči. Gotovo bez argumenta – zašto. Čeka se na opremanje kuhinje. Iz ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske poručuju – svjesni smo nestrpljenja studenata, ali moramo ispoštovati zakonske rokove za opremanje.

Video pogledajte ovdje!

L.B./izvor: N1
foto: screenshot/N1


studentski dom na Palamaloši uvjetiDragan BjelajacRajko PavlovićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se