Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zagrebački studenti nezadovoljni jer nemaju gdje učiti: Pokrenuli peticiju za dulje radno vrijeme NSK

MojFaks | Nakon predavanja, 01.03.2018.Zagrebački studenti nezadovoljni jer nemaju gdje učiti: Pokrenuli peticiju za dulje radno vrijeme NSK

Nijedna knjižnica u Zagrebu ne radi vikendom, osim NSK koji radi prekratko – tvrde pokretači peticije.

Student Sveučilišta u Zagrebu, Luka, pokrenuo je peticiju za dulje radno vrijeme Nacionalne i sveučilišne knjižnice, kao i za otvaranje studentskog restorana unutar ove knjižnice, a u kojemu bi se obrok mogao pojesti po subvencioniranoj cijeni. Apel sa svojim zahtjevima potpisnici peticije uputili su Tatijani Petrić (glavnoj ravnateljici NSK) i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak.

Apel prenosimo u cijelosti:

"U ime šire akademske zajednice htio bih istaknuti jedan veliki problem koji susrećemo. Naime, studenti Sveučilišta u Zagrebu, kojih je oko 75 000, tijekom rokova nemaju gdje učiti niti jesti.

Knjižnica koja je za život jednog studenta ono što je Rimljanima bio rimski forum trebala bi svakako imati riješeno pitanje jela što bi pridonijelo kvaliteti učenja te bi povećalo broj ljudi koji svakodnevno dolaze u knjižnicu. Ni jedna knjižnica u Zagrebu ne radi vikendom osim Nacionalne sveučilišne knjižnice koja radi prekratko (od 9h do 14h i to isključivo subotom). Tijekom tjedna mnogi su zauzeti fakultetskim obavezama, a ima i onih koji uz fakultet nešto i rade, stoga svi željno iščekuju vikend ne bi li mogli odvojiti malo više vremena za učenje. Najveća potreba za knjižnicom javlja se u vrijeme rokova. Učionice u studentskim domovima pretrpane su tijekom rokova jer svi imaju potrebu za mirnim mjestom za učenje. Kad ovolikom broju studenata pridodate osobe koje uče za pravosudni ispit ili osobe koje pišu razne radove (od seminarskih preko znanstvenih i diplomskih radova pa sve do doktorata) postaje jasna potreba za produljivanjem radnog vremena najveće knjižnice u Hrvatskoj tijekom rokova.

U ime svih potpisnika ove peticije izričemo sljedeće zahtjeve koji se tiču rada Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK):

1. Produljivanje radnog vremena cijele knjižnice (osim knjižničnih odjela kao npr. posudba, itd.) ili barem 2 kata za učenje u razdoblju od 8.1. do 1.3., od 1.6. do 15.7. te od 20.8. do 20.9. na 8h do 24h na sve dane u tjednu (uključujući vikende) bez posebnog 'režima' noćnog rada nakon 21h (kao što je to trenutno)

2. Produljivanje radnog vremena NSK izvan perioda navedenih u točki 1 na sve vikende u godini najmanje od 9h do 21h

3. Otvaranje studentskog restorana (menze) na 5. katu NSK. Taj kat zadovoljava sve tehničke uvjete za isti jer na tom katu u trenutku pisanja peticije postoji restoran, ali u restoranu se NE može jesti na iksicu, a i restoran ZATVARA kroz dva tjedna zbog previsoke cijene najma te studenti ostaju bez ikakve mogućnosti bilo kakve normalne prehrane. S obzirom da je NSK državno vlasništvo, mislimo da za jednu državnu studentsku menzu 'visoka cijena najma' ne bi smjela predstavljati problem, a također možda postoje privatne zainteresirane strane koje su spremne skolopiti ugovor sa Studentskim centrom kako bi se omogućilo korištenje 'studentske iksice' u tom restoranu kao što je slučaj s restoranima na FER-u i Arhitekturi. Mišljenja smo da bi otvaranjem menze na 5. katu NSK prodisao jednako kao i novčanici već ionako siromašnih studenata.
"

Peticiju je dosad potpisali nešto više od dvije tisuće osoba. Ukoliko se slažete s ovdje iznesenim prijedlozima te bi ovakvi uvjeti poslovanja NSK odgovarali i vama, peticiju možete potpisati ovdje.

L.B./foto: Goran Vranić, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu via hr.wikipedia.org


Nacionalna i sveučilišna knjižnicaradno vrijemepeticijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se