Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Fotokopiraona iz pakla: Studentica šokirana računom za kopiranje skripti - naplatili razne apsurdne 'dodatke'

MojFaks | Nakon predavanja, 30.11.2017.Fotokopiraona iz pakla: Studentica šokirana računom za kopiranje skripti - naplatili razne apsurdne 'dodatke'

U fotokopiraoni znamo da trebamo pripremiti sitniš kad skripte printamo jednostrano, osobito ako to činimo bez uveza i sličnih 'dodataka'. Svaka kopiraona ima svoj cjenik, a na njemu sigurno ne očekujemo da piše jedna cijena za printanje s USB-a, a druga za printanje s maila...

Prema pisanju portala Blic, pojedine kopiraone u Beogradu osmislile su način kako da na jednoj od najčešćih usluga - kopiranju dokumenata, zarade dodatni novac. Lukavi trgovci i ugostitelji dosjete se raznih trikova kako bi u svojoj prodavnici, restoranu ili na tržnici, mušterijama uzeli više novca.


Izvor: skripta.hr

Dok se neke tehnike svode na prevare, kopiraone su osmislile zamku kojom su čisti pred inspekcijom: u svoje cjenike unijeli su i prateće usluge, za koje mušterije misle da su besplatne, piše Blic.

Printanje materijala s USB-a ima drukčiju cijenu od printanja s maila ili pak od cijene printanja s CD-a


Jedna beogradska studentica ostala je u šoku nakon što je vidjela što su joj sve u kopiraoni naplatili za printanje fakultetskih skripti. Nije joj bilo jasno zašto su joj uslugu printanja s USB-a naplatili dva puta jer je printala dvije skripte.


Izvor: kupindo.com

"Svratila sam u kopiraonu u centru grada kako bi mi isprintali 20-ak stranica s USB-a. Kako često idem u kopiraonu kraj fakulteta, gdje stranica košta oko tri dinara (približno 20 lipa), iznenadila sam se kada sam čula da bih trebala platiti skoro 130 dinara (otprilike 8,25 kuna). Kada sam uzela račun, na njemu su umjesto jedne, bile tri stavke: 'crno-bijeli tisak' koštao me je 93,5 dinara (gotovo 6 kuna), 'printanje s USB-a' 30, a 'klamanje' četiri dinara (25 lipa)", ispričala je studentica Blicu te dodala da to znači da ovi novi, dodatni troškovi čine skoro trećinu ukupne cijene.

Kako kaže, materijal koji joj je trebao bio je u dva dokumenta na istom USB-u, a printanje ovog uređaja su joj naplatili puta dva.


Izvor: skripta.hr

"Tom logikom, kada bih iz deset dokumenata morala printati po jednu stranicu, naplatili bi mi 42,5 dinara (27 kuna) za 'crno-bijeli tisak', a čak 150 (10 kuna) na ime printanja s USB-a, što je besmisleno"
, kazala je.

...Kad izvanredni studenti moraju platiti iksicu: Ovo su NAJAPSURDNIJI troškovi na domaćim fakultetima...


...Oprez pri polaganju vozačkog: Studentica morala dvaput platiti skupi liječnički pregled...


U online cjeniku ove kopiraone, u kategoriji "Cijene dodataka za printanje" pored USB-a pa čak i maila stoji stavka: 15 dinara (95 lipa), a printanje s CD-a je čak 20 dinara (cca kunu i pol), što najvjerojatnije znači da mušterije dodatni troškovi čekaju kako god dostave materijal za printanje ili kopiranje.

I dok su novinari Blica u 'slanje/skidanje s mailova' našli u još jednoj kopiraoni, i to po cijeni od 40 dinara (gotovo tri kune), naplaćivanje klamanja uvelo je mnogo više njih, a ono košta jedan ili dva dinara (6-12 lipa).

Cijeli članak o ovom apsurdu pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Blic
foto: old2.foi.hr/


kopiraonicaprintanjekopiranjeapsurdnaplaćivanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se