Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Sanja Cesar: Mladi teško dolaze do informacija o seksu zbog 'zavjere šutnje' odraslih

MojFaks | Nakon predavanja, 04.01.2017.Sanja Cesar: Mladi teško dolaze do informacija o seksu zbog 'zavjere šutnje' odraslih

Studenti i srednjoškolci koji žele pokazati vlastitu kreativnost, a pritom i naučiti druge o seksualnosti, mogu se prijaviti na natječaj koji organizira Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

Natječaj je dio kampanje "Moja stvar, moj izbor – Vrijeme je da saznaš više", a cilj je preko društvenih mreža mlade direktno informirati i potaknuti na razmišljanje o seksualnosti. Za vrijeme ove edukativne kampanje bit će snimljeno nekoliko kratkih filmova na temu seksualnosti, a jedan će biti snimljen prema scenariju studenta ili srednjoškolca što je idealna prilika za pokazivanje vlastitog znanja, ali i kreativnosti.

Ovaj kreativno-edukativni natječaj zove se "Priprema, pozor, scenarij!", a traje do 1. veljače. Dostavljeni tekstovi trebaju biti originalni.

O ovoj temi razgovarali smo sa Sanjom Cesar, voditeljicom programa "Spol, rod i seksualna prava" u CESI-ju, koja poručuje da bi mladi trebali širiti svoja znanja o seksualnosti jer će tako jedino moći i uživati u svojim seksualnim pravima.

Osim toga, Cesar naglašava kako će tako mladi biti seksualno odgovorniji i da će na primjeren način moći štititi svoje reproduktivno zdravlje, kao i reproduktivno zdravlje svog partnera.


Izvor: CESI (sezamweb.net)

Budući da svjetska statistika pokazuje da su najviše stope spolno prenosivih infekcija prisutne kod osoba od 15 do 24 godine, a u tu populaciju spadaju i studenti. No, osim toga, tu je i opasnost od HPV-a o kojem bi se studentice trebale više informirati jer se najveća prisutnost ovog virusa nalazi u djevojaka mlađih od 24 godine.

"Najčešći izvor informacija za mlade o seksualnosti su mediji i vršnjaci koji su vrlo često izvor nepotpunih ili netočnih informacija. Mladi traže informacije o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju, ali im je teško doći do pouzdanih informacija s obzirom na 'zavjeru šutnje' koja vlada među odraslima kada mladi odluče potražiti informacije", objašnjava Cesar.

Kako i sama voditeljica Cesar kaže, zbog svih navedenih razloga "CESI već godinama radi na unaprjeđenju zaštite i promicanje seksualnih i reproduktivnih prava te njihovom većem uključivanju u ostvarenje vlastitog zdravlja, prava i dobrobiti kroz informiranje, kampanje, edukaciju i savjetovanje". Zato su i osmislili ovu kreativnu kampanju jer prema njihovom prošlom iskustvu, mladi su vrlo motivirani kada im se omogući uključenost u kampanju, a do sada su u CESI-ju pripremali različite zanimljive i edukativne programe.


Izvor: Shutterstock

"Do sada su mladi pripremali različite produkte, uključujući i kratke filmove na temu kvalitetnih i štetnih veza i prevencije nasilja u vezama. Oni puno bolje znaju što zanima njihove vršnjake/inje i na koji način im prenijeti poruku. Stoga smo se u ovoj kampanji odlučili/e pozvati mlade da napišu scenarije koji će na jednostavan način objasniti vršnjacima/vršnjakinjama što sve uključuju seksualna i reproduktivna prava te ih poticati na zaštitu reproduktivnog zdravlja i odgovorno seksualno ponašanje.  Isto tako pozivamo mlade da se priključe kampanji, dijele i sugeriraju sadržaje te organiziraju direktne akcije", kaže Sanja Cesar.

Ako smatrate da možete prenijeti korisne informacije kroz medij filma svojim kolegama i onima mlađima, adolescentima, više o  natječaju možete saznati na linku.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Moja stvar, moj izbor


scenarijfilmseksualnostCESIKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se