Mojfaks.hr u Vijesti

1. Studentski sabor rezultirao blokadom Hrvatskih studija

Najavljeno – ostvareno! Studenti Hrvatskih studija najavili su zasijedanje 1. Studentskog sabora za ponedjeljak ujutro, a na najavljenoj su 'sjednici' izglasali i blokadu nastave.

20. ožujka 2017 14:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti Hrvatskog studija okupljeni u udrugu udruga HS-a "Studenti govore", revoltirani odlukom Senata Sveučilišta kojom se u sljedećoj akademskoj godini kvota za upis studenata na studij filozofije svede na nulu, i to u trenutku kad je samo dva mjeseca ranije odluka Znanstveno-nastavničkog vijeća da Hrvatski studiji dobiju status sveučilišnog odjela izazvala jednako nezadovoljstvo, sazvali su 1. Studentski sabor koji se pretvorio u blokadu.

...Od ljubavi prema filozofiji do blokade: Prvi Studentski sabor zasjedat će na parkiralištu Hrvatskih studija...


Nezadovoljni studenti upozoravaju na brojne nelogičnosti prilikom donošenja ovakve odluke, a posebice na onu koja kaže da se ukida studij filozofije koji je Agencija za znanost i visoko obrazovanje proglasila najbolje ocijenjenim visokim učilištem u društvenom i humanističkom području.


U nedjelju je situacija kulminirala jer je, po priopćenju Studentskog zbora Hrvatskij studija, održan sastanak s predstavnicima SZ-a i rektorom, prorektorom i pročelnikom, a o kojem udruga "Studenti govore" nije bila obaviještena. Iako su predstavnici SZ-a u priopćenju istaknuli da se kvota 0 za sljedeću ak. godinu odnosi samo na preddiplomski studij te će studenti normalno upisivati diplomski studij filozofije te da će studij filozofije nastaviti s radom, ali u reformiranom obliku, članovi inicijative "Studenti govore" ostali su pri svome pozivu na današnji Sabor te pozvali rektora, prorektora i pročelnika da im na tom događanju kažu sve što im imaju reći.

...Počivali u miru: Studenti napravili osmrtnicu za Hrvatske studije...


...Smanjuju se upisne kvote: Gasi li se studij filozofije na Hrvatskim studijima?...


Kako su u nedjelju obavijestili iz Studenti govore, na sastanku Sindikalne podružnice HS-a profesori četiriju odjela HS-a izrazili su spremnost stupiti u štrajk, sa zahtjevima sličnim studentskima. Danas popodne vodstvo Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja hitno će odlučivati o tome. Pritom će uzeti u obzir sve aktualne okolnosti i pravne mogućnosti.

L.B./foto: Facebook@Studenti govore

Još vijesti