Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

10 savjeta apsolventskoga tebe brucoškome tebi

MojFaks | Vijesti, 16.11.2015.10 savjeta apsolventskoga tebe brucoškome tebi

Daleko od roditeljskog gnijezda, srednjoškolskih ili kvartovskih prijatelja i uglavnom svega što smo dotad poznavali i voljeli, 17 i 18-godišnji brucoši odlaze u veliki, nepoznati svijet visokog obrazovanja.

Iskustva poput sasvim nepoznatog cimera/ice s kojom moraš živjeti i jeftine (ali ponekad nutritivno upitne) hrane iz menze samo su neke od novina s kojima se susreću 'pačići' kad tek stignu na fakultet po odabiru.

Do apsolventske godine postat ćeš potpuno druga osoba. Uvjerenja i životne navike vjerojatno će ti se promijeniti, a o ideji savršenog života i idealnog posla da i ne pričamo.

Kad bi imao/la priliku s mozgom apsolventa davati savjete sebi iz brucoških dana, što bi si rekao/la?

Evo nekoliko prijedloga:

1. Jeftina hrana u menzi ne znači da se moraš udebljati 7 kilograma.

Neki od nas okrenu se klopi i papici u stresnim situacijama, a nepoznato okruženje fakulteta idealno je za to. Zloglasno brucoško debljanje nije samo mit! Pripazi na svoje prehrambene navike na početku da ne požališ kasnije.

2. Nitko te ne promatra toliko detaljno kao što misliš.

Osjećaš se kao srna pred farovima automobila: osjećaj da si pod povećalom i da te svi promatraju paralizira te. Udahni duboko i sjeti se da su svi toliko zauzeti svojim životima da nemaju mnogo vremena razmišljati o tebi i tvojoj blamaži na zadnjem ispitu ili tulumu.

3. Cuganje je opcionalno (kao i izlaženje van).

Možda su studentski partiji poznati po opijanju i alkoholu, ali to ne znači da se i ti moraš 'poništiti' svaki put kad izađeš, pogotovo ako se ne osjećaš dobro nakon što popiješ. Nikoga nije briga jesi li pijan/a ili ne – dokle god se zabavljaš!

4. Ako ti bude loše, u redu je potražiti pomoć i pratnju do doma ili stana.

Svakome se može dogoditi da pretjera, a kad se to dogodi – nemoj se sramiti potražiti pomoć. Nitko te neće manje cijeniti ako zamoliš prijatelja ili prijateljicu da te otprati kući nakon tuluma koji se malo omaknuo kontroli.5. Postoji cijeli svijet izvan kampusa!

Fakultet i kampus mogu se doimati poput izoliranog otoka na kojemu je moguće proživjeti čitav period studentskog života. Kad trema i strah popuste – zapamti da je van faksa čitav jedan veliki svijet koji samo čeka da ga istražiš!

6. Gotovo uvijek ćeš imati bolje ocjene iz predmeta koje predaju profesori s kojima ćeš ostvariti prisniji kontakt.

Dovoljno je samo da ti profeosr/ica zna ime i ocjena će u prosjeku biti bolja. Anonimnost u predavaonici je najgora!

7. Najbolje lekcije o vezama, kompromisima i suživotu naučit ćeš od cimera/ice.

Najbolji scenarij: cimer/ica ti postane vječni/a prijatelj/uca do kraja života. Najgori scenarij: živtni stil i vrijednosti cimera/ice su nešto s čime se nikad prije nisi susreo/la. U svakom slučaju – naučit ćeš da moraš biti domišljat/a, tolerantan/na i civiliziran/a ako želiš preživjeti s totalnim strancem u istome stanu/sobi.

8. Ako poželiš nazvati roditelje – to ne znači da se predaješ.


Ako odlučiš nazvati mamu ili tatu dok čekaš rezultate ispita u praznome hodniku ili konzultacije kod profesora koji zloglasno kasni, to ne znači da si djetinjast/a ili nesiguran/na u sebe. Svi mi ponekad trebamo utjehu i podršku od roditelja – nema normalnije stvari od toga.

9. Plakat ćeš. Vjerojatno više puta.


Odlazak od roditelja je traumatično iskustvo, bez obzira koliko si spreman/na ili misliš da to jesi. Nemoj se bojati ili sramiti ponekad zaplakati jer ti nedostaju prijatelji, roditelji, ljubimci. To je sastavni dio odrastanja.

10. Nemoj se iznenaditi kad se vratiš na praznike – potpuno drugačiji/a.


Izloženost novim idejama i toliko različitim osobama utjecat će na tvoj svjetonazod i sliku o svijetu koja će se uvelike promijeniti. Budi spreman/na na ovaj sraz kad se prvi put vratiš među obitelj i 'stare' prijatelje...

L.B./foto: Freeimages


savjetibrucošiapsolventiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se