Mojfaks.hr u Vijesti

1000 kuna u džepu više – šanse za dom manje: ove godine ipak nećete letjeti iz doma ako radite preko SC-a

Ovih se dana opet počelo pisati o izmjeni pravilnik o smještaju u studenstkim domovima, posebice o spornoj točki 15., koja se odnosi na prihode ostvarene preko studentskih ugovora izdanih u Studentskim centrima.

27. kolovoza 2015 14:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tako to ide u svijetu medija: studenti su tu negdje, najčešće na margini, ali svako malo ipak neka velika vijest odjekne portalima i novinama.

Iako smo o tome pisali još početkom srpnja kad je Hrvatski studentski zbor otvoreno reagirao na predložene promjene Pravilnika, a ziher.hr upozorio da jedna velika stvar prolazi ispod radara javnosti, zadnja dva dana tema kao da se ponovo aktualizira.

...Ako radite, imate manje šanse dobiti dom: reakcija HSZ-a na pravilnik o smještaju...

Tportal piše o tome kako ćete letjeti iz doma ako vaša mjesečna zarada premaši 1000 kuna, te kako je skandalozan ovaj prijedlog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ipak odlučilo povući i ne implementirati – barem ne do sljedeće akademske godine.

Bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta – Radovan Fuchs – smatra kako se ovom odlukom radi kontraefekt, umjesto da se mlade uči radu, tjera ih se od posla, prokomentirao je za tportal. \'Ta inicijativa ima smisla samo ako bi država studente slabijeg imovinskog stanja financijski pratila, bilo kroz stipendije ili neki drugi oblik pomoći, kroz cijelo vrijeme redovitog studija. Pod terminom \'financijski pratiti\' mislim na pokriće svih izravnih ili neizravnih troškova koji prate studij. Od troškova smještaja, prehrane, literature, do prijevoza te ostalih stvari potrebnih da biste se kao student mogli posvetiti jedinom cilju, a taj je da u što kraćem roku završite studij, smatra Fuchs.

Za isti portal prijedlog su prokomentirali i predstavnici studentskih udruga (Slavonske udruge studenata te predstavnik Udruge zagorskih studenata).

\'Sama ideja o ukidanju prava na dom studentima koji zarađuju više od tisuću kuna mjesečno besmislena je. Besmislena je posebice sada, kada zbog preuređenja doma golem broj studenata mora potražiti drugi i znatno skuplji smještaj. Studenti ne provode svoj studentski život radeći dva, tri ili više poslova zato što imaju viška novca ili vremena, nego zato da si pokriju mjesečne troškove, plate školarinu\', objašnjava za tportal Ruža Grbeš, predsjednica Slavonske udruge studenata.

\'Ako uzmemo u obzir trenutno stanje i situaciju studenata u RH, mislimo da su svi svjesni kako uz zaradu preko Student servisa sam student, bez financijske podrške roditelja ili bez stipendije, može jako teško funkcionirati\', kaže za tportal Tomislav Hubak, predsjednik Udruge zagorskih studenata.

S obzirom na nedovoljnu upoznatost studenata s odlukom ukidanja prava na dom, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odlučilo je da ove godine odluka neće biti donesena.

\'Predstavnici Ministarstva i studenata dogovorili su se da se u ovogodišnjem natječaju za subvencionirani smještaj prihod od studentskog rada neće uzimati u obzir, s obzirom da studenti nisu bili upoznati s time, ali će studentski centri evidentirati podatke o iznosima koje su studenti koji su se prijavili na natječaj ostvarili putem studentskog rada\', odgovorili su za tportal iz Ministarstva.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: tportal
foto: arhiva

Još vijesti