Mojfaks.hr u Vijesti

[SAMO ZA DJEVOJKE] 15 stipendija vrijednih pola milijuna eura: Studiraj besplatno na prestižnom Oxfordu

Tvrtka Booking.com predstavila je Women in Technology, dvogodišnju inicijativu kojom želi podržati žene koje se žele obrazovati i ostvariti karijeru na području tehnologije.

25. listopada 2017 14:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U suradnji sa sveučilištima Oxford u Ujedinjenom Kraljevstvu i Delft University of Technology (TU Delft) u Nizozemskoj, stipendije će biti dodijeljene ženama u potrazi za obrazovanjem i karijerom u tehnološkom sektoru. Oba će sveučilišta ukupno dodijeliti 500 tisuća eura.

...Ispod europskog prosjeka: Evo kojih nam diplomanata kronično nedostaje...


S obzirom na manju zastupljenost žena u diplomskim i STEM studijima, obje inicijative pokušavaju ponuditi više prilika talentiranim ženama i potaknuti ih da nastave s obrazovanjem i poslijediplomskim studijem na tim područjima i pripremiti ih za buduće karijere u tehnološkom sektoru.

Od početka akademske godine 2018./2019. bit će dodijeljeno ukupno 15 stipendija. Deset stipendija će dobiti polaznice jednogodišnjih znanstvenih magisterija (MSc) u tri odjela sveučilišta Oxford koje su dostupne su studenticama iz područja Europske unije i pet stipendija polaznicama dvogodišnjih magisterija (MSc) sveučilišta TU Delft, dostupne studenticama iz raznih partnerskih sveučilišta diljem subsaharske Afrike.

...Interes mladih za upise na ICT studije raste: ipak postoji jedan veliki problem...


Za prijavu je potrebno slijediti uobičajene procedure upisa na fakultete. Kandidatkinje trebaju predati prijavnice za postdiplomske smjerove. Stipendije će pokrivati i troškove studija i života.

Tijekom 2015., Europska je komisija otkrila da u Europskoj uniji 1,4 milijuna osoba studira informacijske i komunikacijske znanosti (ICT). Žene su u manjini: čine 17 posto svih ICT studenata.

Na 1.000 žena s titulom prvostupnika ili nekom drugom dodiplomskom titulom samo ih 29 posjeduje diplomu iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti (u odnosu na 95 muškaraca), a samo će četiri od 1.000 žena kasnije raditi u ICT sektoru.

...Poslovi budućnosti: Zašto bi što više studenata trebalo studirati STEM zanimanja?...


Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: tportal
foto: privatna arhiva@Mateja Hržica/arhiva@MojFaks

Još vijesti