Mojfaks.hr u Vijesti

30-godišnjem sinu još uvijek plaća alimentaciju: 'Studirat će dok ne umrem!'

Općinski sud u Samoboru nepravomoćno je presudio da 50-godišnji Željko Kašner treba nastaviti plaćati 1600 kuna alimentacije sinu koji će ove godine proslaviti 30. rođendan. Kako je zaključio sud, njegova dob nije bitna jer se, procijenili su, još školuje i redovito ispunjava obaveze.

23. Siječnja 2015 11:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Žalili smo se, naravno. Ali pitam se do kada, po ocjeni suda, u Hrvatskoj treba plaćati alimentaciju? Može li dijete - ako 30-godišnjaka uopće možemo tako zvati - upisivati fakultet za fakultetom, a da sud to smatra redovnim školovanjem pa da plaćam dok sam živ”, pita se Kašner, trgovac zaposlen u Rotometalu.

Naime, Obiteljski zakon iz 2003., po kojem se vodi ovaj slučaj, propisuje da su roditelji dužni uzdržavati i punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi, odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij te redovito i uredno ispunjava obveze. Dijete ne mora nužno biti redovan student, može studij upisati i izvanredno, ali mora redovito davati ispite i upisivati godine. Roditelj je također dužan uzdržavati dijete i godinu dana nakon što je završilo školovanje ako ne može pronaći posao, objavljuje Jutarnji.

Obiteljski zakon iz 2014., koji je suspendirao Ustavni sud, propisivao je da uzdržavanje traje najkasnije do 26. godine, osim kada se radi o djetetu koje zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nije sposobno za rad. Tada nema dobnog ograničenja.

Prema podacima koje je dostavio sudu, mladić je 2003. završio srednju trgovačku školu. Godinu dana kasnije upisao je stručni dvogodišnji studij na splitskom Pravnom fakultetu: kako je to uspio, nije jasno jer iz dokumentacije proizlazi da je četvrti razred srednje, potreban za upis na fakultet, završio tek u rujnu 2007. u srednjoj strukovnoj školi u Livnu.

Četvrti stupanj završio je tri tjedna prije nego što je diplomirao na dvogodišnjem studiju. Isti dan kad je diplomirao upisao je Pravni fakultet u Mostaru, počevši ponovno od prve godine. Tijekom 2011. upisao je tamo IX. semestar, no ne i X.: 2012. ponavljao je IX. semestar, a 2013. se prebacio na Pravni fakultet u Splitu, gdje je ponovno upisao IX. semestar.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: Shutterstock

Još vijesti