Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

350 tisuća Hrvata konzumiralo je drogu

MojFaks | Vijesti, 06.12.2010.350 tisuća Hrvata konzumiralo je drogu

"Stari dobri" kanabis je kako u Europi tako i u Hrvatskoj i dalje najraširenija i najpopularnija droga, unatoč tome što se stalno otkrivaju različite nove varijacije sintetičkih droga.

Prije nekoliko tjedana objavljeno je godišnje izvješće EMCDDA-a (Europskog centra za monitoriranje droga i ovisnosti o drogama) o stanju problematike droga u Europi, prema kojemu je kanabis i dalje najpopularnija ilegalna supstanca u Europi - 22% ili 75 milijuna odraslih Evropljana je probalo kanabis, a 4% ili 14 milijuna je probalo kokain.

U tijeku je i mjesec borbe protiv ovisnosti, koji se u Hrvatskoj obilježava svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca, kako bi se u javnosti podigla svijest, ali i potaknule inicijative koje će se uhvatiti u koštac s problemom zlouporabe droga. Budući da do sada nije provedeno istraživanje na općoj populaciji o konzumiranju droga, GfK je dao svoj doprinos ovoj vrijednoj inicijativi kroz nezavisno istraživanje na općoj populaciji u vezi konzumacije droga, čiji rezultati slijede.

Premda osjetljiva tema ali i anonimna anketa pruža zanimljive rezultate:

- čak 44% građana poznaje osobe koje su uzimale ili uzimaju neku vrstu droge

- osobno je vidjelo nekoga kako uzima drogu 28% građana – svjedoci uzimanja droge najčešće su osobe iz Zagreba (37%) i Dalmacije (43%), češće su to muškarci  (37%) nego žene (21%), mlađe osobe (15-34g.; oko 50%) iz velikih gradova (43%) i s visokom stručnom spremom (39%); osobe koje su vidjele nekoga kako uzima drogu najčešće (70%) navode da se radilo o kanabisu (hašiš/marihuana)

- većina onih koji su nazočili uzimanju droge, bili su istom i ponuđeni (24% opće populacije starije od 15 godina je bilo ponuđeno nekom drogom)

- daleko najčešće se nudi kanabis (hašiš/marihuana) – gotovo 90% onih kojima je ponuđena droga

- potom ecstasy i sl.  – 15% onih kojima je ponuđena droga

- kokain – 9% onih kojima je ponuđena droga

- LSD – 7% onih kojima je ponuđena droga

- heroin – 7% onih kojima je ponuđena droga

- da je tijekom života konzumiralo drogu priznalo je 10% građana (oko 350.000 osoba) – najčešće su to osobe iz zagrebačkog područja (16%), češće muškarci (14%) nego žene (5%), češće u dobi 15-34g., koji žive u velikim gradovima (16%), naspram sela (7%), a također su to osobe višeg obrazovanja i viših prihoda

- oko 9% građana navelo je konzumaciju hašiša/marihuane, oko 1.5% građana je priznalo konzumiranje kokaina, oko 0.6% navelo je da je konzumiralo ecstasy, 0.5% LSD i 0.4% heroin 

2.

"Stari dobri" kanabis je kako u Europi tako i u Hrvatskoj i dalje najraširenija i najpopularnija droga, unatoč tome što se stalno otkrivaju različite nove varijacije sintetičkih droga.

Drogama su općenito sklonije osobe višeg obrazovanja i većih prihoda, u urbanim sredinama, te muškarci.


S obzirom na osjetljivost teme, navedeni rezultati predstavljaju  procjene, na temelju odgovora osoba koje su priznale iskustvo s drogama. Također, ovim istraživanjem nisu obuhvaćene sve droge (npr. izostavljeni su amfetamini, zatim  tzv. "kućne droge" odnosno inhalanti kao što su ljepilo, boje, lakovi, lak za nokte, aceton, plin za upaljače, benzin...i mnoge druge).


Izvor: GFK
Foto: Photoxpress.com
Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se