Mojfaks.hr u Vijesti

4 razloga zbog kojih se tvoje tijelo mijenja tijekom studiranja

Studiranje nosi nove izazove za tvoje tijelo i um: od povećanog opterećenja obavezama do manjka sna.

19. studenog 2015 12:45
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

I iako nas sa svih strana upozoravaju na društvene i intelektualne promjene koje nas očekuju na putu do diplome, manje je članaka koji nas upozoravaju na naša tijela i zdravlje i kako se oni mijenjaju kad upišemo fakultet.

Važno je razumjeti tjelesne procese i nuspojave stanovanja na kampusu ili u domu. Stoga prije nego počneš \'šiziti\' zbog prištića koji se pojavljuju ni od kuda i kojeg kilograma viška – pročitaj kako se nositi s najčešćim tjelesnim promjenama koje uslijede nakon upisa na fakultet.

ALERGIJE



Za mnoge studente, studiranje znači odlazak u sasvim novi grad, a ponekad i državu. Osim toga, kampusi su često smješteni na rubu grada, u bogatom zelenilu koje je prepuno alergena. Zbog toga će ti tijelo najvjerojatnije reagirati na promjenu okoliša: kihanje, šmrcanje, svrbež očiju...umjesto da posumnjaš na prehladu – pokušaj s nekim prirodnim i laganim lijekom protiv alergije.
Osim vanjskih alergena, kampusi i domovi idealan su rasadnik unutarnjih alergena: ovisno o kvaliteti održavanja kampusa u zajedničkim kupaonicama može se skrivati plijesan, a tepisi su idealni za razmnožavanje grinja i sakupljanje prašine.
Treću uzrok alergije krije se u specifičnoj studentskoj prehrani koja se uglavnom svodi na hranu koju je moguće poklopati u menzi.

Srećom, alergije su učestale i uglavnom lako rješive: često je dovoljno samo promijeniti neke životne navike. Stres, alkohol i izloženost dimu cigareta pojačavaju alergije stoga je već smanjivanje ovih faktora dovoljno da se osjećaš bolje. Ukoliko osjetiš prve simptome, pokušaj što manje izlaziti iz kuće i što češće prati odjeću, a ako ti smeta pelud bolje je hladiti se klimom nego otvarati prozore sobe. Dobra je navika i što češće usisavati i čistiti svoju sobu. Tepihe i tapisone treba svesti na najmanju moguću mjeru kao i prekrivače ili jastuke punjene perjem.

Snažnije alergijske reakicije svakako je potrebno rješavati nakon savjetovanja s liječnikom.

DEBLJANJE



Početak fakulteta većini studenata (a posebno djevojkama) donosi i nekoliko novih kilograma što je sasvim normalna pojava.  Žensko tijelo na kraju perioda adolescencije (koje se baš poklapa s početkom studiranja) skladišti dodatne kilograme kako bi dodatno \'popunilo\' bedra, trbuh, grudi i bokove. Neke se studentice udebljaju čak i ako ne promijene prehrambene navike što je rezultat normalnih tjelesnih funkcija.
Najčešće se ipak radi o promjeni životnih navika: puno učenja, sjedenja na predavanjima, a malo vremena za vježbanje i rekreaciju. Kontracepcijske pilule također su jedan od \'krivaca\' za skladištenje dodatnih kilograma, a i antidepresivi za kojima neki studenti posežu mogu imati istu nuspojavu.
Uživanje u alkoholu i nedostatak sna svakako ne pomažu!

Izgubiti koji kilogram nije teško, no potrebno je razlučiti zašto zapravo želimo smršaviti. Je li to psihološka potreba ili realna? Je li zdravlje motivator ili pak društveni pritisak? Ako osjećate pritisak, potrebno je ponovo procijeniti prijatelje s kojima se družite i važnost veza u kojima ste trenutno. Ako je pak motiv zdravlje, nekoliko navika može vam pomoći! Recept je jednostavan i svima dobro znan, potrebno je samo doista ga se i držati! Uravnotežena prehrana, dovoljno sna i vježbanje – to je sva mudrost.

PROBLEMI S KOŽOM



Jesi li rodom iz Dalmacije, a studiraš u Zagrebu? Ili si iz Međimurja odselio/la u neki primorski ili dalmatinski grad na studij? Promjene u lokaciji mogle bi se odraziti i na stanje tvoje kože.

Studenti/ce s kožnim problemima (suha koža, sklonost ekcemima, psorijaza) mogli bi osjetiti pogoršanje simptoma kad se presele što je posebno slučaj kad se iz nekog suhog podneblja preselimo u vlažnije. S druge strane, preseljenje na lokaciju vječnoga sunca i vrućina može osobama koje imaju problema s aknama dodatno otežati aklimatizaciju. Vrućina i znoj nisu prijatelji čistoga tena!

No, nije klima jedini uzrok iznenadne pojave akni ili prištića! Stres također može uzrokovati pojavu ovih malenih napasti, a loša prehrana i manjak sna samo potpomažu ovakve upalne procese. Često u kaosu svih studentskig obaveza zaboravimo na raspored čišćenja i pranja plahti i posteljine što se također može odraziti na vašu kožu.

Njegu kože potrebno je prilagoditi novim klimatksim uvjetima, a potrebno je pripaziti i na higijenu i prehranu. Pijte dovoljno tekućine! Čak i ako se nakon bančenja i tulumarenja i fast fooda u vašem tijelu nagomilaju toksini – tekućina će vam pomoći da ih se što prije riješite.

GINEKOLOŠKI PROBLEMI



Ako te na fakultetu češće muče \'ženski problemi\' – nisi sama i nemaš razloga za paniku. Mnogo studentica suoči se s učestalim vaginalnim ili urinarnim infekcijama što nije neobično. Pojava gljivičnih infekcija vezuje se uz kontracepcijske pilule, antibiotike, seksualnu aktivnost (posebice s više različitih partnera), stres i promjene u imuno-sustavu.

Ekipa stručnjaka s Vassar koledža uočila je da je pojava simptoma infekcija urinarnog trakta i vaginalnih infekcija među studenticama dosta visoka, a zbog svega nabrojanoga. Daleko od kuće, studenti se osjećaju slobodnije pa se i s manje zadrške upuštaju u spolne odnose s više partnera. Osim ovih problema, nije neobično da studenti \'zarade\' neku spolno-prenosivu bolest ili teži oblik infekcije. U tom je slučaju jako važno obratiti se liječniku.

Što se lijekova i pomoći tiče, mišljenja su različita. Praksa uriniranja nakon seksa pomaže samo nekim djevojkama, ali protiv infekcija se možeš boriti i pijenjem soka od brusnice koji minjenja pH urina i pomaže smanjiti razvoj infekcije.
Gljivične infekcije moguće je spriječiti (ili barem ublažiti) promjenom kontracepcije, zdravijim prehrambenim navikama i dovoljnim količinama sna. Ne uzimajte antibiotike bezveze i održavajte dobru (ali ne pretjeranu) higijenu.

Studiranje podrazumijeva promjene, a one tjelesne samo su jedan dio spektra. Dobra je vijest da naizgled neobične i zabrinjavajuće promjene ne moraju biti strašne – uzrok leži u nečemu uobičajenom što je često lako riješiti.

L.B./izvor: Her Campus
foto: Freeimages

Još vijesti