Mojfaks.hr u Vijesti

80% fakultetski obrazovanih Hrvata koristi Internet

Novi podaci o korištenju Interneta u Hrvatskoj pokazuju da smo konačno prešli granicu od 50 posto korisnika u populaciji starijoj od 15 godina...

18. kolovoza 2010 13:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U odnosu na prošku godinu došlo je do manjeg rasta,  pa sada imamo 53% korisnika ovog medija – što je približno oko 1,850.000 osoba.

U Europskim relacijama sada smo na  istoj razini kao Italija ili Poljska. Ali još uvijek dosta slabiji od, na primjer, Češke ili Mađarske ili pak od Slovačke i Slovenije (svaka s po 65% korisnika).

Oko 80% fakultetski obrazovanih koristi Internet

Po udjelu korisnika Interneta više nije prvi Zagreb s okolicom (56%) već je tu sada Dalmacija (60%) i Istra s Primorjem (67%). Muškarci su u sve većoj prednosti pred ženama (58:49%). Oko 80% fakultetski obrazovanih koristi Internet. Po dobnoj strukturi  najviše korisnika je kod mladih od 15 do 24 godine - 90%, a najmanje kod starijih od 65 godina - svega 9%.

Domaćim korisnicima Internet postaje gotovo jednako važan sastavni dio svakodnevnog života kao i televizija koja je do sada svima bila neprikosnoveno prvi masovni medij.

Važnost društvenih mreža

Među važnijim oblicima korištenja Interneta danas su i društvene mreže i to za preko 40 posto korisnika u Hrvatskoj, pokazalo je najnovije istraživanje GfK-a.

Važnost društvenih  mreža najviše je istaknuta kod korisnika u Zagrebu (72%), ali iznenađujuće je niska u Istri s Primorjem (oko 34), također, nešto ju više ističu mladi i žene.

Još vijesti