Mojfaks.hr u Vijesti

9 stvari koje su vas krivo naučili u školi

Nemojte slijepo vjerovati svemu što naučite u procesu svog formalnog obrazovanja...

9. veljače 2016 15:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istina je da se ljudska spoznaja svijeta oko nas mijenja s vremenom i da nekada uvriježene \'činjenice\' često s razvojem znanosti i tehnologije padaju na koljena kao potpune laži i praznovjerja.

Evo 10 takvih podataka s kojima smo se svi susreli tijekom školovanja i naučili ih, a zapravo nisu istinite, počivaju na predrasudi, nedovoljnome znanju ili se kasnije pokazalo da su netočne!

Vincent Van Gogh odrezao si je uho



Jesu li i vas naučili da si je ovaj slavni slikar sam odrezao uho dok se borio sa mentalnom bolešću i siromaštvom u kojemu je živio? Nova istraživanja opovrgnula su ovaj podatak: Vincentovo uho odrezao je kolega Paul Gaugin tijekom prepirke koja je kuminirala u ovom krvavom činu. Dvojica slikara navodno su se zaklela da će o ovom \'ispadu\' šutjeti stoga je istina o ovom događaju dugo vremena ostala tajnom.

Kameleoni mijenjaju boju da bi se stopili s pozadinom



Ovo jednostavno nije istina! Kameleoni doista mijenjaju boju iz mnoštva razloga: ponekad je to karakteristika perioda parenja, nekad obrane od neprijatelja, a ponekad na taj način reguliraju temperaturu. Na primjer, kameleoni mogu promijeniti boju iz svijetle u tamniju kako bi upili više topline i zadržali višu temperaturu tijela.

Kolumbo je otkrio Ameriku, a otkrio je i to da Zemlja nije ravna ploča


foto: careforlives.com

Pa...moglo bi se reći da ova dva podatka baš i nisu točna. Starogrčki matematičari još su 2 tisuće godina prije Kolumbova rođenja radili na formulama kojima su pretpostavili da je Zemlja okrugla te su pokušavali izračunati njen opseg. Iako mnogi Kolumbu pripisuju otkriće Sjeverne Amerike, na taj je kontinent prispio viking Leif Erikson skoro 500 godina prije njega, 1000 godine ove ere.

Različiti dijelovi jezika \'percipiraju\' različite okuse



Nova istraživanja pokazala su da okusni pupoljci na cijelome jeziku jednako raspoznaju različite okuse, bilo da se radi o slanome, slatkome, gorkome, kiselome ili umamiju. Zapravo je protein bitan za percipiranje kisele hrane i pića.

Sir Isaac Newton je otkio gravitaciju kad mu je jabuka pala na glavu


foto: spacebridges.com

Istina je da je Newtona padanje jabuka sa stabla jabuke nadahnulo da osmisli teoriju gravitacije, ali podatak da mu je jabuka pala na glavu i tako ga prosvijetlila je samo simpatična pričica.

U svemiru nema gravitacije



Zapravo ima, samo je značajno slabija u odnosu na Zemljinu. Gravitacija u svemiru zaslužna je za zadržavanje Mjeseca u njegovoj orbiti. Objekti u svemiru koji izgledaju kao da nemaju gravitaciju zapravo su u stanju slobodnog pada.

Thomas Edison je izumio žarulju



Edison je zapravo kupio patent za žarulju od udovice kolege izumitelja, Heinricha Goebela. Prije no što je Edison postao slavan zbog ovog izuma, na istoj ideji radilo je otprilike 22-oje izumitelja.

Krv siromašna kisikom je plava

Mit da krv postane crvena tek u doticaju s kisikom potaknut je činjenicom da krv izgleda plavo u našim venama (odatle i ideja plave krvi kao plemenite). Ovo je samo posljedica loma svjetlosti koje se odbija od kože, ponovo vraća u oko u kojem se onda percipira kao plavkasta boja. Krv je naravno crvene boje.

Dijamanti nastaju od ugljena



Ovo nije istina, ali je istina da je sastavni dio dijamanata i ugljena ugljik. Iako se sastoje od iste tvari, dijamanti nastaju pod snažnijim pritiskom nego ugljen stoga su i kovalentne veze između molekula ugljika drugačije i čvršće.

L.B./izvor: Brainjet
foto: Pixabay

Još vijesti