Mojfaks.hr u Vijesti

9000 hrvatskih studenata otišlo studirati u inozemstvo: Uvjeti su bolji, a upisne kvote veće

Visoko obrazovanje prošle je godine čak 8.950 hrvatskih studenata odlučilo potražiti u inozemstvu, a top destinacija za studente je Velika Britanija. Iako iznosi veliku svotu novaca, hrvatski studenti odlučuju se za inozemstvo iz jednostavnih razloga – uvjeta u kojima studiraju.

14. lipnja 2019 13:28
9000 hrvatskih studenata otišlo studirati u inozemstvo: Uvjeti su bolji, a upisne kvote veće

9000 hrvatskih studenata otišlo studirati u inozemstvo: Uvjeti su bolji, a upisne kvote veće Foto: MojFaks

"Mislim da je profesore i osoblje u školi puno više briga za studente, da im je puno više u interesu da studenti budu bolji, da ostvare svoj maksimalni potencijal, da nađu sebe i u društvu i kao pojedinci.", objasnila je Jana Klarić, koja planira upisati studij ekonomije i psihologije u Essexu u Velikoj Britaniji.


Osim Velike Britanije, koja svojim studentima nudi studentske kredite koje studenti moraju početi otplaćivati tek kada počinju zarađivati određenu svotu novaca, popularne zemlje za studiranje su i Nizozemska, sa sedam tisuća kuna godišnje školarine, cifre koju i hrvatski studenti plaćaju za izvanredne studije, ali i Danska u kojoj je studiranje besplatno.


Tako je i Integraledu, savjetodavna agencija za obrazovanje u inozemstvu, prepoznala trend odlaska, a govore i kako je od njihovog dolaska u Hrvatsku 2015. godine porasla odlaznost u inozemstvo za 300 posto.


Male kvote u Hrvatskoj


Najčešći studiji koji upisuju su biomedicina, psihologija, računalne znanosti, ali i film i režija – pogotovo jer u najvećem hrvatskom sveučilišnom gradu taj smjer prima samo pet studenata.


"U Hrvatskoj je mali broj studenata koji se tu upisuju, dok je vani to puno veća brojka pa imaju puno veće šanse za upis takva studija.", istiće za vijesti.rtl.hr obrazovna savjetnica Lea Ban.



...Zbog sezonskih poslova studenti odlaze preko 'grane': 'Radila sam u njemačkom McDonald'su i zaradila za cijeli semestar'


... Top pet zabluda o studiranju u inozemstvu


P.H.
Izvor: vijesti.rtl.hr
Foto: Freepik @freepik

Još vijesti