Mojfaks.hr u Vijesti

Ako znaš što radiš u dvadestima – nešto radiš krivo

Od svih laži koje nam odrasli prodaju od malenih nogu, ona da ćemo u dvadesetima postati zreliji i pametniji možda je najgora.

2. prosinca 2015 11:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Velika zabluda koja još uvijek živi u našem društvu ona je o zrelosti dvadesetih godina.

Sad kad smo zakoračili u drugo desetljeće naših života, pred nama je završetak fakulteta, diploma koja nam nosi posao, a nakon posla idu brak i obitelj, odgovorno ponašanje i životna rutina. Odličan posao, odličan stan, odlična plaća – sve bi trebalo biti odlično. Istina je daleko od toga...

Ako povjeruješ u ove zablude, riskiraš to da najbolje godine svog života uništiš prevelikom ozbiljnošću jer dvadesete su više desetljeće proturječja nego ludog i vrtoglavog uspjeha: još uvijek ne plaćaš porez, ali plaćeš račune, još uvijek nisi u braku, a možda ni ozbiljnoj vezi, ali stalkaš simpu po Facebooku, još ne znaš čime se želiš baviti u životu, ali se od tebe odlučuje da donosiš odluke u tom smjeru...

Naravno da postoje i oni među nama koji od svoje sedme godine znaju čime se žele baviti, ali većina nas ipak je izgubljena: osim što zapravo ne znamo što će nas veseliti za deset ili dvadeset godina, istina je da još uvijek nismo spremni za uredske poslove od 9-17h. Dvadesete su vrijeme impulzivnih odluka, paradoksa i pogrešaka. Dvadesete su vrijeme kad moramo upoznati obje strane medalje prije nego što odlučimo što jest, a što nije za nas...



Kad ne radiš usrane poslove, ne možeš prepoznati one dobre


Paradoks vezan uz posao i zapošljavanje je da ne možeš dobiti posao koji želiš bez iskustva, a iskustvo ne možeš steći bez posla. Zbog toga su dvadesete vrijeme vrludanja, iskušavanja raznih poslova koji će te, okolo-naokolo, dovesti do karijere koju želiš ostvariti.
Loši poslovi otvaraju vrata, prozore i druge male pukotine kroz koje se moraš provući ako jednog dana želiš raditi svoj posao iz snova.

Ako ne donosiš loše odluke, nećeš cijeniti one dobre

Pogreške u dvadesetima su kao seks: česte, najčešće pijane i uvijek se osjećaš kao da je kraj svijeta nakon što zavšiš. Unatoč tome, vode te do nečega boljeg i većeg. Možda to ne vidiš danas, ali jednog dana ćeš shvatiti da je svaka greška zaslužna za osobu koja ćeš postati.

Ako misliš da znaš sve, ne stremiš ka nepoznatome

Misliti da znaš sve nije samo arogantno nego i ograničavajuće. U dvadesetima ne možeš znati tko si  i u kojem ti se smjeru život kreće jer si još uvijek naivna osoba s malo životnog iskustva i to je ok. Pred tobom je još puno učenja i novih iskustava!



Ako nikada ne padneš, nećeš naučiti kako ustati i krenuti dalje


Bez malenih, ponižvajućih neuspjeha koji obilježavaju naše dvadesete nikada ne bismo naučili kako je to uspjeti i raditi naporno, marljivo i teško. Trenuci kad nakon pada poželimo ustati i krenuti dalje čeliče nas i pripremaju za ostatak života koji neće biti lagan.

Ako se nikada ne izgubiš, nikada nećeš naučiti naći svoj put

Osobe koje diplomiraju i točno znaju što ih očekuje nisu sretne nego dosadne! Kad ćeš ako ne sad strepiti nad svojom budućnosti, sljedećim korakom ili životnim potezom? Sve će ovo jednog dana biti ispisane stranice tvog sjećanja i priče koje ćeš pričati unucima.

Tekst je preveden i prilagođen s portala Elite Daily.

L.B./izvor: Elite Daily
foto: Freeimages

Još vijesti