Mojfaks.hr u Vijesti

Alkoholizam je postao ogroman problem među studentima

Prevelika i prečesta konzumacija alkohola veliki je problem na svim sveučilištima u SAD-u, pokazuje više istraživanja. Problem je toliko velik da većina sveučilišta započinje s protualkoholnim programima i mjerama.

12. kolovoza 2011 13:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mnoga istraživanja također povezuju studentska opijanja sa sve ozbiljnijim oštećenjima mozga te ozljedama po tijelu. Mnogi studenti priznaju kako piju od osamnaeste godine, a mnogi kako za vrijeme izlaska popiju više od desetak alkoholnih pića.

Nacionalni institut o zlouporabi droga i drugim ovisnostima izvješćuje da 42 posto studenata redovito sudjeluje u tzv. \'binge-pijankama\'. Godine najveće konzumacije alkohola su one u kojima se mozak još uvijek razvija, posebice od 18. do 25. godine starosti, kad je zlouporaba opojnih sredstava najproširenija. U brojkama, to su četiri pića za djevojke i pet ili više za mladiće.

Mozak se mijenja, ozljede gomilaju

Znanstvenici su promatrali mozak studenata koji se često opijaju na snimkama vrlo visoke razlučivosti. Pokazalo se da im je moždana kora vrlo široka, odnosno imaju tzv. \'debeli mozak\'.

Također, druga je studija tražila povezanost između ozljeđivanja i konzumacije alkohola, a provedena je na tisuću studenata te je trajala dvije godine. Pokazalo se da se svaki četvrti student ozlijedi kada se opije alkoholom. Potpuno pomračenje uma je stvarni period amnezije, to je prolazni akutni gubitak pamćenja koji može trajati par sati, ali i duže, ovisno o tome koliko je osoba popila alkohola. Kako raste stopa pomračenja uma, tako raste i broj tjelesnih ozljeda.



Protualkoholni programi

Stoga danas studenti, kada se upišu na faks, moraju proći trosatni obrazovni  program u kojem se govori o utjecaju alkohola na zdravlje i na sam studij. Kasnije se studentima i dalje pruža podrška u vidu raznih orijentacijskih programa za novopridošle studente, savjetodavnih programa, kao i zbivanja usmjerenih na angažiranje studentskih skupina visokog rizika, poput sportskih društava te bratstava i sestrinstava.

Neka sveučilišta od svojih studenata traže da koriste internetski servis eCHECKUP TO GO. On nudi individualno prilagođenu povratnu informaciju korisniku o njegovom ili njezinom korištenju alkohola, kako to utječe na ciljeve i aspiracije koji su im važni, karijeru i život, odnose s drugim ljudima, samopouzdanje, zdravlje, tjelesnu krepkost i slično.


N.LJ.J.

foto:photoxpress.com


Još vijesti